21 Μαΐ 2010

Η κρίση των ακινήτων κτυπά πλέον το σύνολο της οικονομίας

Του Νίκου Γιαννουλέλη

Η αγορά ακινήτων σήμερα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ουσιαστικά νεκρή. Η ζήτηση είναι ανύπαρκτη, ενώ η προσφορά, σε μεταχειρισμένα κυρίως ακίνητα, όλο και μεγαλώνει, αφού πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων προσπαθούν να πουλήσουν απεγνωσμένα ακίνητα. Η προσωπική μου εμπειρία τον τελευταίο καιρό είναι ιδιαίτερα τραυματική, όταν καθημερινά έρχονται στο γραφείο μου σοβαροί επιχειρηματίες με επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν πριν πολλές δεκαετίες, οι οποίοι έχουν όλοι το κοινό αίτημα: "Πούλησε ένα ακίνητό μας προκειμένου να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας". Η απάντησή μου σε αυτό είναι πάντα η ίδια, ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι΄ αυτό, αφού η αγορά σήμερα είναι νεκρή. Διερωτάται όμως κανείς πόσες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να σωθούν σήμερα και πόσες απολύσεις εργαζομένων θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν υπήρχε μία έστω υποτονική αγορά. Το θέμα που δημιουργείται είναι τεράστιο και ξεφεύγει πλέον από τα στενά όρια της κτηματαγοράς, αφορά πλέον το σύνολο της οικονομίας. Διερωτάται δε κάποιος εύλογα, ότι αφού απ’ ό,τι φαίνεται θα πρέπει να ξεπουληθούμε όλοι για να ξεχρεώσουμε, γιατί πρέπει να πουλήσουμε τα ακίνητά μας για μια μπουκιά ψωμί. Σίγουρα κάποιοι κερδοσκόποι μπορεί να χαίρονταν για κάτι τέτοιο (Έλληνες και ξένοι) όμως οι επιπτώσεις ενός τέτοιου φαινομένου στην ελληνική οικονομία θα ήταν τραγικές.

Η απαξίωση του μεγαλύτερου εθνικού κεφαλαίου (υπολογίζεται ότι η συνολική αξία των ακινήτων στην Ελλάδα ξεπερνά σήμερα το ένα τρισ. ευρώ) μόνο δεινά θα προσέφερε σε όλους τους Έλληνες. Γι΄ αυτό το λόγο η κυβέρνηση θα έπρεπε να ενσκύψει επειγόντως σε αυτό το ζήτημα και να λάβει άμεσα μέτρα. Βεβαίως με αυτό δεν εννοούμε τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, όπως γινόταν στο παρελθόν. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον και λανθασμένο με τις σημερινές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας. Γι΄ αυτό τα πάντα εξαρτώνται πλέον από το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), το οποίο θα μπορούσε να εξυγιάνει το ακίνητο από το πλήθος των προβλημάτων που συσσωρεύονται χρόνια επ΄ αυτού, να δημιουργήσει υπεραξίες και κυρίως προσδοκίες ότι το μέλλον των ακινήτων στην Ελλάδα είναι ευοίωνο. Τέτοια μέτρα ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

- Νέα σωστά και λειτουργικά Χωροταξικά σχέδια.
- Διαδικασίες express για ένταξη εκτός σχεδίου περιοχών στο σχέδιο Πόλης.
- Εκσυγχρονισμός και απλοποίησης της Πολεοδομικής Νομοθεσίας
- Μέτρα για το υπάρχον απόθεμα ακινήτων (πχ Παλαιά κτίρια να δύνανται να ξανακτίζονται με τον ίδιο Σ.Δ.)
- Πράσινα κτίρια.
- Νέα προϊόντα (συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών-ψηλά κτίρια).

Εάν δημιουργηθεί κινητικότητα στα θέματα αυτά και πεισθούν οι πολίτες ότι υπάρχει βούληση και ότι κάτι σοβαρό γίνεται, η αγορά πολύ σύντομα θα προεξοφλήσει τις ευνοϊκές επιδράσεις και θα ξανακινηθεί. Πρέπει να αρχίσουμε να ξανακτίζουμε την αγορά ξεκινώντας από το σημερινό πάτο.

* Ο κ. Νίκος Γιαννουλέλης είναι αναλυτής της αγοράς ακινήτων |capital.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη