9 Μαΐ 2010

Αλλαγή Συντάγματος τώρα, όχι αναθεώρηση.

Σε περίπτωση που αντιληφθούμε τέλος πάντων, ότι αλλαγή στο πολιτικό σύστημα δεν γίνεται χωρίς, είτε αναθεώρηση είτε αλλαγή στο Σύνταγμα της χώρας, ο προβληματισμός, εκ των πραγμάτων, θα εστιαστεί στο εάν θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση ή εκ βάθρων αλλαγή στο Σύνταγμα.
Η αναθεώρηση όμως έχει δύο μεγάλα μειονεκτήματα:


1) Αναθεώρηση δεν μπορεί να γίνει τώρα αλλά μετά την Άνοιξη του 2013, καθόσον η προηγούμενη έγινε την Άνοιξη του 2008. Όμως μέχρι τότε, αφενός θα τρέξουν συγκλονιστικές εξελίξεις που επιβάλουν άλλο πολιτικό σύστημα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αφετέρου μέχρι τότε θα έχει «πετάξει το πουλί», δηλαδή θα έχουμε δεθεί ως λαός ακόμα πιο πολύ χειροπόδαρα.
2) Η αναθεώρηση δεν μπορεί να επιφέρει καίριες αλλαγές στο πολίτευμα της χώρας, κυρίως σε ότι αφορά το άνοιγμα της Δημοκρατίας.

Επομένως αν θέλουμε τώρα, που τις έχουμε ανάγκη,......
πραγματικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αυτό μόνο με αλλαγή του Συντάγματος πρέπει να γίνει.
Όμως, μια τέτοια αλλαγή δεν μπορεί να γίνει. Την απαγορεύει το ίδιο το Σύνταγμα. Στην περίπτωσή μας, μόνο με την προσφυγή στο λαό με δημοψήφισμα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί νομικά μια νέα Συντακτική Βουλή. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται φυσικά πουθενά σε γραπτό κείμενο. Έχει όμως δημιουργηθεί πλέον εθιμικό δίκαιο με την προσφυγή σε δημοψήφισμα που έγινε στις πρώτες στιγμές της μεταπολίτευσης από τον Κ. Καραμανλή για τη μορφή του πολιτεύματος, αν και το Σύνταγμα του 1952, το οποίο αναθεωρηθέν ισχύει σήμερα, δεν το προέβλεπε. Επομένως έχουμε εθιμικό προηγούμενο.

Ένα νέο Δημοκρατικό Σύνταγμα θα πρέπει πλέον να βάζει την Κοινωνία στην πολιτική. Θα πρέπει να κάνει τους πολίτες συμμέτοχους στη διακυβέρνηση της χώρας, ώστε με τη δική τους απόφαση και ευθύνη να αναλάβουν οι ίδιοι οι πολίτες το βαρύ έργο της εξόδου από την κρίση.

Ένα νέο Σύνταγμα θα πρέπει να εισάγει ένα πολιτικό σύστημα στιβαρό και αποφασιστικό αλλά ταυτόχρονα πολύ πιο δημοκρατικό, με ουσιαστικό αλληλοέλεγχο των διαφόρων οργάνων και τη θέσπιση δικλείδων ασφαλείας του πολιτικού συστήματος.
Ειδικότερα:

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ
1. Κατάργηση της διαρχίας Πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας.

2. Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα είναι ταυτόχρονα και Αρχηγός της Κυβέρνησης (Προεδρική Δημοκρατία) κατευθείαν από όλους τους πολίτες με απόλυτη πλειοψηφία. Δηλαδή συμμετοχή του απλού πολίτη στην άμεση εκλογή του Κυβερνήτη της Χώρας, ο οποίος και θα εκλέγεται με απόλυτη πλειοψηφία του ελληνικού λαού 50%+1 (ακόμα και αν χρειαστεί δεύτερη Κυριακή) και δεν θα αποτελεί τον εκλεκτό της μειοψηφίας του εκλογικού σώματος, όπως είναι σήμερα.

3. Φυσικά σταθερή και προκαθορισμένη ημέρα εκλογών κάθε 4 χρόνια για πολιτική σταθερότητα και αποφυγή εκλογικών αιφνιδιασμών και πολιτικών παιχνιδιών.

4. Εκλογή του ίδιου προσώπου μόνο για δύο θητείες στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, ώστε να σπάσει η έπαρση της ισοβιότητας, η ροπή προς διαπλοκή και ο φόβος του πολιτικού κόστους ειδικά τη δεύτερη περίοδο.
Οι αλλαγές αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα την αποδέσμευση του Κυβερνήτη της χώρας από πολιτικές εξαρτήσεις και πιέσεις και το φόβο του πολιτικού κόστους, με αποτέλεσμα την αφοσίωσή του στην επίλυση ζωτικών προβλημάτων της κοινωνίας μας.

5. Ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του υπουργού. Ο βουλευτής δεν θα υπουργοποιείται για την περίοδο που έχει εκλεγεί και ο διατελών υπουργός δεν θα έχει το δικαίωμα να βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής στις επόμενες εκλογές. Αυτόματα δένει τον βουλευτή με το νομοθετικό έργο και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας που αντιπροσωπεύσει, ενώ ταυτόχρονα σπάει δραστικά την αλυσίδα του ρουσφετιού και της πολιτικής συναλλαγής.

6. Σύστημα εκλογής βουλευτών η απλή αναλογική, καθόσον δεν θα υπάρχει ανάγκη ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Οι αλλαγές αυτές αφενός θα σπάσουν τις αμοιβαίες εξαρτήσεις μεταξύ του Αρχηγού και των βουλευτών και αφετέρου θα σπάσουν την αλυσίδα του ρουσφετιού. Το δε σύστημα της απλής αναλογικής αφενός θα οδηγήσει στην πλήρη και ανόθευτη εκπροσώπηση του λαού μέσα στη λαϊκή αντιπροσωπεία, αφετέρου θα οδηγήσει στην ψήφιση εκείνων των νόμων που θα έχουν την αποδοχή της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Ταυτόχρονα θα εξαφανιστεί το φαινόμενο των στρατευμένων και πειθαρχημένων κοινοβουλευτικών ομάδων, αφού ο κάθε βουλευτής θα εξαρτάται μόνο από τη βάση όπως και ο αρχηγός και καμία αλληλεξάρτηση δεν έχουν μεταξύ τους. Εκτός των άλλων αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάδειξη νέων πολιτικών προσωπικοτήτων και όχι πολιτικών κληρονόμων ή ασπόνδυλων πειθήνιων οργάνων.

7. Εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από το φυσικό της χώρο και όχι διορισμός της και εξάρτησή της από την κυβέρνηση.
Τα ανωτέρω συνεπάγονται ταυτόχρονα και πλήρη διάκριση των τριών εξουσιών και όχι αλληλοεπικάλυψή τους.

ΝΟΜΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
1. Εκλογή του αρχηγού του κάθε κόμματος από τα απλά μέλη του κόμματος.
2. Υποχρεωτική διαδικασία επανεκλογής των αποτυχόντων στις εκλογές αρχηγών των κομμάτων.
3. Εκλογή των υποψηφίων βουλευτών από τα μέλη της κομματικής βάσης και όχι διορισμός τους από την κομματική ηγεσία.
4. Εκλογή όλων των υποψηφίων περιφερειαρχών, δημάρχων κ.λ.π. από τα κομματικά μέλη.
5. Εκλογή όλων των κομματικών οργάνων από τα κομματικά μέλη και όχι διορισμός τους από την ηγεσία.
6. ΑΦΜ για τα κόμματα και τήρηση δημοσίων βιβλίων εσόδων-εξόδων.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Όχι σε υπερσυγκεντρωτικά παραμύθια τύπου «Καλλικράτης», αλλά:
1. Εκλογή των περιφερειαρχών, δημάρχων κ.λ.π. από όλους τους πολίτες με άμεση ψηφοφορία και με απόλυτη πλειοψηφία του 50%+1 και όχι με 42%.
2. Εκλογή των νομαρχιακών, δημοτικών κ.λ.π. συμβουλίων με το σύστημα της απλής αναλογικής με ξεχωριστή κάλπη και όχι ο εκλεγμένος τοπικός άρχοντας να "παίρνει" και την πλειοψηφία του αντίστοιχου συμβουλίου.
3. Μεταβίβαση στην τοπική αυτοδιοίκηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και αυτονομία οικονομικών πόρων.

Σε ένα μεταγενέστερο στάδιο:
4. Εκλογή πολιτικού προϊσταμένου της εισαγγελίας του κάθε νομού από τους απλούς πολίτες.
5. Εκλογή πολιτικού προϊσταμένου της αστυνομίας κάθε νομού από τους απλούς πολίτες.

Αυτά πιστεύουμε εμείς ότι πρέπει να γίνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ώστε, όλοι μαζί συμμετέχοντας αποφασιστικά, να αρχίσουμε μια νέα πορεία στο όνειρο.

http://hassapis-peter.blogspot.com/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη