... απλά να περιμένεις κάποια στιγμή τα χειρότερα...
Η Σεούλ κατηγορεί επίσημα τη Βόρεια Κορέα ότι βύθισε πολεμικό της τον Μάρτιο. Στο "πλευρό της" ο Λευκός Οίκος. "Ανησυχία" εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας κατηγόρησε σήμερα Πέμπτη τη Βόρεια Κορέα ότι βύθισε πλοίο του πολεμικού της ναυτικού τον Μάρτιο, υποστηρίζοντας πως τα εις βάρος της στοιχεία είναι "συντριπτικά" και προαναγγέλλοντας παράλληλα "σκληρά" μέτρα εναντίον της απομονωμένης διεθνώς κυβέρνησής της. Η Βόρεια Κορέα αποκάλεσε το
πόρισμα της έρευνας με τη συμμετοχή και διεθνών ερευνητών προϊόν χάλκευσης και προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη να κηρύξει πόλεμο εάν η Σεούλ προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.
Η μικτή ομάδα πολιτικών και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Βρετανία και τη Σουηδία, συμπέρανε ότι Βορειοκορεάτικο υποβρύχιο εκτόξευσε τορπίλη η οποία βύθισε την κορβέτα Cheonan, στοιχίζοντας τη ζωή 46 ανδρών του νοτιοκορεάτικου πολεμικού ναυτικού.
"Δεν υπάρχει άλλη πιθανή εξήγηση", ανέφερε.
Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει το συμπέρασμα της σχετικής έκθεσης, έκανε λόγο για "επιθετική ενέργεια" από μέρους της Βόρειας Κορέας, και τη χαρακτήρισε άλλο ένα δείγμα της "απαράδεκτης συμπεριφοράς" της Πιονγκγιάνγκ και "παραβίαση της εκεχειρίας". Δεσμεύτηκε εκ νέου να "συμβάλλει" στην "υπεράσπιση" της Νότιας Κορέας έναντι "νέων επιθετικών ενεργειών".
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν ανέφερε σε ανακοινωθέν του ότι το πόρισμα του προκαλεί "προβληματισμό" και "βαθιά ανησυχία".
Ο πρόεδρος Λι Μιουνγκ μπακ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για αύριο Παρασκευή. Η κυβέρνησή του έχει ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε στρατιωτικά αντίποινα μονομερώς, αλλά θα πιέσει την διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση εναντίον της Βόρειας Κορέας.
"Θα λάβουμε αυστηρά, προσήκοντα μέτρα σε βάρος της Βόρειας Κορέας, και μέσω της διεθνούς συνεργασίας, θα πρέπει να πείσουμε τη Βόρεια Κορέα να παραδεχθεί την πράξη της και να ξαναγίνει υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας", φέρεται να είπε ο Λι στον Αυστραλό πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ.
Αναλυτές ανέφεραν ότι οι εξελίξεις δεν θα επηρεάσουν τις "αγορές", πλην της περίπτωσης που υπάρξει κλιμάκωση της "βίας".
Σύμφωνα με το πόρισμα, από το ναυάγιο ανασύρθηκαν τμήματα μιας τορπίλης παρόμοιας με μια κατασκευασμένη στη Βόρεια Κορέα που είχε ανασύρει η Σεούλ πριν επτά χρόνια.
Η Βόρεια Κορέα έχει κατηγορήσει τη συντηρητική κυβέρνηση στη Σεούλ ότι χρησιμοποιεί το ναυάγιο για να αποκομίσει πολιτικό όφελος και να υποβαθμίσει περαιτέρω τη σχέση ανάμεσα στις δύο Κορέες--οι οποίες ακόμη δεν έχουν συνάψει τυπική συμφωνία ειρήνης μετά τον πόλεμο της περιόδου 1950-53, ο οποίος τερματίστηκε με μια απλή εκεχειρία.
Το ζήτημα αναμένεται να φέρει σε δύσκολη θέση και την Κίνα, την μόνη σύμμαχο της Βόρειας Κορέας. Η Σεούλ εξέφρασε ήδη την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ ιλ φιλοξενήθηκε στο Πεκίνο πριν ανακοινωθεί το πόρισμα της έρευνας.
Αρκετοί αναλυτές υποθέτουν ότι η Κίνα θέλει να αποτρέψει την κατάρρευση της δυναστείας των Κιμ στη Βόρεια Κορέα, που διαρκεί 60 χρόνια, και το ενδεχόμενο πολιτικό χάος στη χώρα--που θα μπορούσε να "διαχυθεί" και εντός των δικών της συνόρων.