18 Μαΐ 2010

Ε.Ε.: "Πολλαπλές αρνητικές συνέπειες από τη στασιμότητα στα Σκόπια"

Η βραδύτητα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας και η στασιμότητα στην πορεία των μεταρρυθμίσεων έχουν αρνητικές συνέπειες τόσο για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, όσο για τις διεθνοτικές σχέσεις στη χώρα, εκτίμησε...

ο...εκπρόσωπος της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, πρέσβης Έρβαν Φουερέ.

«Η δυναμική των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας εξελίσσεται με βραδύ ρυθμό» δήλωσε από τα Σκόπια ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην ΠΓΔΜ σημείωσε ακόμη πως η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας και η προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ -οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο, επίσης γνωρίζουν επιβράδυνση- είναι «ζωτικής σημασίας» για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

«Δυστυχώς, από την αρχή του χρόνου παρατηρείται στασιμότητα στην πορεία των μεταρρυθμίσεων. Η Έκθεση Προόδου της ΕΕ για τη χώρα, το ερχόμενο φθινόπωρο, θα επηρεαστεί σαφώς αρνητικά, εάν ψηφίζονται νόμοι που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια της ΕΕ και δεν υπηρετούν το συμφέρον της χώρας. Εάν η τρέχουσα τάση συνεχιστεί, τότε θα υπονομευθούν όλα όσα πέτυχε η χώρα την περασμένη χρονιά», υπογράμμισε ο κ. Φουερέ, επισημαίνοντας ως ιδιαίτερα προβληματικούς τους τομείς της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση.

Παράλληλα, ο κ. Φουερέ σημείωσε ότι το κλίμα αβεβαιότητας για την πορεία της ΠΓΔΜ έχει αρνητικές συνέπειες στις διεθνοτικές σχέσεις στη χώρα.

«Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί διάφορα περιστατικά, τα οποία καταδεικνύουν την ύπαρξη ελλείμματος εμπιστοσύνης μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων της χώρας. Περαιτέρω αρνητικά επηρεάζει τις διεθνοτικές σχέσεις το κλίμα αβεβαιότητας για την πορεία της χώρας στο άμεσο μέλλον. Από την πλευρά μας, ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί σε προτεραιότητες ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης και να καταδειχθεί ο πολυεθνοτικός χαρακτήρας της χώρας ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της. Ωστόσο, απομένουν πολλά να γίνουν», τόνισε ο κ. Φουερέ.

Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/05/blog-post_1566.html#ixzz0oH3tYnt0
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη