23 Μαΐ 2010

Κίνητρο για «επενδύσεις» οι αντιλαϊκές ανατροπές

Στη γύρα για προσέλκυση αραβικών κεφαλαίων βγήκε ο Γ. Παπανδρέου, επισκεπτόμενος τη Βηρυτό.
Με «δέλεαρ» τις βίαιες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς των εργαζομένων που προωθεί η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επισκέφτηκε χτες τη Βηρυτό, με στόχο να προσελκύσει αραβικά κεφάλαια για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Προωθώντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της ελληνικής πλουτοκρατίας για εξαγωγή κεφαλαίων στις χώρες της Μεσογείου και τη δημιουργία ισχυρών μονοπωλιακών ενώσεων με ελληνικά και αραβικά κεφάλαια, ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε ακροατήριο επιχειρηματιών στο Αραβικό Οικονομικό Φόρουμ, πρότεινε τη δημιουργία ενός «φόρουμ ευρωμεσογειακής συνεργασίας».

Στην ομιλία του σημείωσε ότι «η Ελλάδα σήμερα προσφέρει πράγματι μια ευκαιρία για νέες επιχειρηματικές δράσεις», αφού το «επιχειρηματικό περιβάλλον αλλάζει ταχύτητα». Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας ξένων επιχειρήσεων, καθώς και στα κίνητρα που προσφέρει η κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα αποτελεί φυσικό κόμβο, βρισκόμενη στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Αυτό μας προσφέρει ένα μοναδικό γεωγραφικό πλεονέκτημα, ειδικά στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων στην ενέργεια και στην παροχή υπηρεσιών, όπως η τραπεζική», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Εγγύηση» τα βάρβαρα μέτρα

Ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε παράλληλα να περιγράψει τον «επιχειρηματικό παράδεισο» που θα συναντήσουν οι επενδύτες στην Ελλάδα, με την αρωγή και τη στήριξη του μηχανισμού δανειοδότησης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

«Η παροχή 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, έχουν μετουσιωθεί σε προστασία της χώρας μας και εγγύηση, ότι θα είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες δανεισμού μας για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι θα λειτουργήσει απρόσκοπτα η συνέχιση της παροχής επιδοτήσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και κυρίως ότι: «Πάνω από όλα, όμως, το πακέτο αυτό, η ασφάλεια αυτή, μας δίνουν χρόνο να προβούμε σε σημαντικές αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε για να προωθήσουμε τις μεγάλες αλλαγές, όπως αυτές στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα».

Ο Γ. Παπανδρέου, μάλιστα, παρουσίασε τον εαυτό του σαν εγγυητή των ανατροπών, λέγοντας: «Εγώ, προσωπικά, συστήνω και προΐσταμαι μίας ειδικής Ομάδας Δράσης για Αμεσες Ξένες Επενδύσεις, με την υποστήριξη και του Υπουργού Επικρατείας, ώστε να υπερβούμε τη γραφειοκρατία, να παρουσιάσουμε νέες ευκαιρίες σε πιθανούς επενδυτικούς εταίρους και να δημιουργήσουμε μία δομή επενδύσεων». Με άλλα λόγια, ξεκαθάρισε ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα «μιλούν» απευθείας με τον ίδιο.

Στο ίδιο πνεύμα, έσπευσε να καθησυχάσει τους επίδοξους επενδυτές για τις λαϊκές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «κατανοεί τις αντιδράσεις», αλλά «πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση».
Βαθύτερη εμπλοκή στις αντιθέσεις

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της ευρωμεσογειακής συνεργασίας ανέφερε ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η οποία θα εκτείνεται και πέραν της Μεσογείου, εκφράζοντας τις επιδιώξεις της ελληνικής πλουτοκρατίας για διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή.

Επιχείρησε, μάλιστα, να εμφανίσει τις επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου αλλά και των κεφαλαιοκρατών των υπόλοιπων χωρών, σαν τη «συνεργασία» εκείνη που μπορεί - όπως ισχυρίστηκε - «να δημιουργήσει μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Την ίδια στιγμή που σε όλη τη Μεσογειακή λεκάνη και τα Βαλκάνια εξελίσσονται έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία για το μοίρασμα σφαιρών επιρροής και αγορών, την ώρα που το ΝΑΤΟ σχεδιάζει την «αντιπυραυλική ασπίδα», με πλωτές και χερσαίες βάσεις σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, ο Γ. Παπανδρέου αναλώνεται σε πλαστά και αποπροσανατολιστικά «ευχολόγια» για τη «σταθερότητα στην περιοχή» με κοινή αφετηρία την «κλιματική αλλαγή»!

Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα συνεργασίας την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τονίζοντας ότι «καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και συζητήσαμε για πολλούς τομείς συνεργασίας και αυτού του είδους οι συνεργασίες μπορούν να δημιουργήσουν σταθερότητα στην περιοχή και ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο».

Μια συνεργασία που εδράζεται στην εξασφάλιση νέων πεδίων για την ενίσχυση των επενδύσεων Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών και βασίζεται στις υποχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση στα κυριαρχικά δικαιώματα.
Ισες αποστάσεις στο Μεσανατολικό

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο «μεσανατολικό πρόβλημα». Τηρώντας την πολιτική των ίσων αποστάσεων από το θύμα και το θύτη, υποστήριξε «πως όλοι μας, όπως και το Ισραήλ, πρέπει να σεβόμαστε τις διαδικασίες του Συμβουλίου του ΟΗΕ, και στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κλίματος ειρήνης και καλής γειτονίας στην περιοχή».

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν και προχτές με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάντ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή και ιδιαιτέρως θέματα που σχετίζονται με τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ.

Επίσης, συναντήθηκε με τον Αντνάν Κασάρ, υπουργό Επικρατείας και γνωστό μεγάλο τραπεζίτη στον Λίβανο, καθώς και με τον Λεϊλά Ελ Σαλέχ, αντιπρόεδρο του ιδρύματος «Μπιλ Χαλάλ», το οποίο ειδικεύεται στη δημιουργία σχολείων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων. Κατά την άφιξή του χτες στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Μ. Mουμπάρακ.

Πηγή: http://www1.rizospastis.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη