27 Μαΐ 2010

Eπιστολή 3 Δημοτικών Συμβουλών της Νεάπολης στο Ραγκούση


Τις τελευταίες ώρες, κυκλοφορεί ευρέως στο λαό της Νεάπολης ότι κάποιοι βουλευτές της Α’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης, εισηγούνται στον υπουργό κ. Γιάννη Ραγκούση να εξαιρεθεί ο Δήμος Νεάπολης από το πρόγραμμα «Καλλικράτης», ικανοποιώντας μία πολύ μικρή ομάδα γύρω από τον...
Δήμαρχο της Νεάπολης συνεπικουρούμενη από Δημοτικούς Συμβούλους της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ., όπως αποδεικνύεται από την κοινή συνέντευξη τύπου και συνδιοργάνωση της εκδήλωσης διαμαρτυρίας στις 25/5/2010 των 234 παρευρισκομένων.

Επισημαίνουμε οι υπογράφοντες το παρόν κείμενο, ότι είμαστε υπέρ του «Καλλικράτη» όπως εκφράστηκε στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νεάπολης στις 16/5/2010. Τονίζεται επίσης, ότι η θέση μας αυτή, εκφράζει και τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Νεάπολης (βλ. εκδήλωση της 25/5/2010).

Στη συνέχεια σας υπενθυμίζουμε τα παρακάτω:

Ο κ. Λαδόπουλος και η ‘’ομάδα’’ που τον περιβάλλει, προσπάθησαν με κάθε τρόπο, να εξαιρεθεί ο Δήμος Νεάπολης από το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Όλο το διάστημα, από την ημέρα που δόθηκε το νομοσχέδιο για διαβούλευση και άφηνε αυτόνομη τη Νεάπολη, μέχρι που κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής , όπου συμπεριλαμβάνει και τη Νεάπολη στους Δήμους που συνενώνονται , σε καμιά ενημερωτική διαδικασία δεν προχώρησε, δεν ήρθε σε επαφή και διάλογο με τους δημάρχους των γειτονικών δήμων, ώστε να προτείνουν την πιο λειτουργική συνένωση για τους Δήμους της περιοχής. Στην αρχή καταφέρθηκε με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς εναντίον του Υπουργού Γιάννη Ραγκούση, ενώ στη συνέχεια, με υπονοούμενα, και κατά του π. Δημάρχου Γρηγ. Χατζησάββα και άλλων τοπικών παραγόντων, ότι δήθεν παρενέβησαν για να μη μείνει η Νεάπολη μόνη.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε την Τρίτη 25/5, με την ιδιαίτερη «βοήθεια» της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ. έδωσε ρεσιτάλ υποκριτικής, ψευτιάς και ιδιοτέλειας. Παρουσίασε την κατάσταση στο Δήμο ωραιοποιημένη, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, έναν δραστήριο, σύγχρονο και ισχυρό Δήμο. «Μοναδικός» Δήμος σε όλη την Ελλάδα.

Ποια είναι όμως η πραγματική κατάσταση στη Νεάπολη σήμερα:

Είναι ένας περίκλειστος Δήμος, χωρίς προοπτική και δυνατότητες διεξόδου. --Έχει τη μικρότερη έκταση απ’ όλους τους Δήμους στο νομό Θεσσαλονίκης και ίσως σ’ όλη τη χώρα! Στο χωροταξικό της Θεσσαλονίκης η Νεάπολη, είναι κυριολεκτικά μία κουκίδα.

Ο πληθυσμός, σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 30.567 κάτοικοι.

Πυκνότητα που ξεπερνάει τους 500 κατοίκους ανά εκτάριο.

Ορισμένα οικονομικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Δήμος Νεάπολης δεν είναι βιώσιμος και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη χρεωκοπία και την κατάρρευση.

Με τις συνενώσεις, πέραν όλων των άλλων, πετυχαίνουμε οικονομίες κλίμακας. Δεν πρέπει να διαφεύγει κανέναν ότι «η χώρα βρίσκεται σε επιτήρηση» και εφαρμόζεται ήδη το πρόγραμμα σταθερότητας, με αποτέλεσμα περικοπή πόρων και από την Τ.Α. Δεν θα μπορεί- ο Δήμος- να αποκτήσει νέες αρμοδιότητες, όπως πολεοδομία, πρωτοβάθμια υγεία, πρόνοια κλπ. Σε έναν μεγάλο και ισχυρό Δήμο, με ανάλογο πληθυσμό, έκταση, οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, προγραμματίζεις και σχεδιάζεις καλύτερα.

Από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο Δήμος Νεάπολης μπορεί να επιβιώσει μόνος του. Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν τη δυνατότητα που μας δίνει ο Καλλικράτης για ένα Δήμο ισχυρό που θα δίνει διεξόδους ανάπτυξης και προοπτικής.

Ποιο είναι το προφίλ του δημάρχου Λαδόπουλου, που με απρέπεια και θράσος απευθύνεται στον Υπουργό κ. Γιάννη Ραγκούση και σε τοπικά στελέχη της Αυτοδιοίκησης.

- Αντιδημοκρατική και αδιαφανής λειτουργία. Μη εκτέλεση εισαγγελικών εντολών-παραγγελιών.

Δεν πραγματοποίησε ποτέ δημόσια λογοδοσία, όπως οφείλει σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων, δεν παρουσιάζει στο Δ. Σ. τις οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου. Δεν χορηγούνται στοιχεία και έγραφα σε Δημοτικούς Συμβούλους, απαραίτητων για την άσκηση των καθηκόντων τους. Γι’ αυτό αναγκάζονται να ζητήσουν τη συνδρομή της δικαιοσύνης, του Εισαγγελέα, όμως και πάλι ο δήμαρχος δεν παρέχει τα αιτούμενα στοιχεία. Γιατί δεν εκτελεί ούτε εισαγγελικές παραγγελίες;

- Χρεωκοπία του Δήμου / Ελάχιστο έως ανύπαρκτο έργο.

Τα τελευταία χρόνια, ενώ ΔΕΝ έχει να παρουσιάσει αξιόλογο έργο και υπηρεσίες , έχει τεράστιο-για τα δεδομένα του Δήμου- κόστος διοίκησης (δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Ν.Π., ειδικοί συνεργάτες - σύμβουλοι κλπ), που ξεπερνάει τα450.000 Ευρώ ετησίως. Υπηρεσίες που στο παρελθόν πρόσφεραν τεράστιο έργο, όπως π.χ. η τεχνική και η οικονομική, σήμερα απαξιώνονται και συρρικνώνονται λόγω ‘’έλλειψης αντικειμένου’’. Το ύψος των χρεών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, ξεπερνάει τα 11.000.000 Ευρώ, ποσό τεράστιο για τον προϋπολογισμό και τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου Νεάπολης. Ήδη, έχει φθάσει στο σημείο να μην μπορεί να καλύψει την μισθοδοσία των Νομικών Προσώπων και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη χρεωκοπία και την κατάρρευση

-Τρία(;) χαρακτηριστικά παραδείγματα αδιαφανούς και σκανδαλώδους λειτουργίας: α) «Ευφυές Γεωγραφικό Σύστημα…» , β) «Μίσθωση Δημοτικής Πισίνας», γ) «Παράνομες Υπερωρίες στον Γεν. Γραμματέα του Δήμου».

Ευφυές Γεωγραφικό Σύστημα Διαχείρισης Παγίων…

Ο Δήμος Νεάπολης υλοποίησε το έργο: “Ευφυές Γεωγραφικό Σύστημα Διαχείρισης Παγίων και παρακολούθησης/δρομολόγησης των απορριμματοφόρων του Δήμου Νεάπολης” προϋπολογισμού 472.000 ευρώ!!! Ανεξάρτητα από την ονομασία, πρόκειται για ένα σύστημα GPS με ορισμένες επιπλέον λειτουργίες …

Το κόστος αυτού του συστήματος, είναι ασύλληπτα υψηλό, είναι αδιανόητο. Είναι καταφανές ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων ‘’διατέθηκαν’’ σε άλλους σκοπούς. Σε δημοτικούς συμβούλους δεν χορηγούνται τα οικονομικά στοιχεία του «έργου», πώς ακριβώς έχουν διατεθεί οι 472.000 ευρώ και πως υλοποιείται. Δεν είναι λίγα ούτε τα χρήματα, ούτε με αδιαφάνεια μπορεί να γίνεται η διαχείρισή τους.

Ο δήμαρχος Νεάπολης ‘’ΑΓΝΟΕΙ ‘’ ακόμη και εισαγγελικές παραγγελίες για παροχή στοιχείων. Ποιος άλλος Δήμος σε όλη τη χώρα, λειτουργεί με τόση αδιαφάνεια και ‘’στεγανά’’ στη διαχείριση δημοτικών υποθέσεων; Τι μοντέλο Δήμου και δημάρχου εκπροσωπεί ο δήμαρχος Νεάπολης;

- Η Μίσθωση της Δημοτικής Πισίνας

Η Δημοτ. Επιχείρηση (ΔΕΠΕΔΗΝ) έχει τη χρήση του χώρου της Δημοτικής Πισίνας μέχρι τις 27-6-2010. Προχώρησε σε διαγωνισμό μίσθωσης του ‘’χώρου’’ και αποφασίστηκε ο πλειοδότης. Όμως: -Στη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της Δημοτικής Επιχείρησης και του πλειοδότη, αναγράφεται ως διάρκεια μίσθωσης από 01.06.2009 έως 31.12.2010. Δηλαδή αντί για λήξη στις 27.6.10, η σύμβαση, παρανόμως, αναφέρει 31.12.10.

-«Εξαφανίστηκε» από τη σύμβαση το 7% επί των ακαθαρίστων εσόδων, που πρέπει να εισπράττει Ο ΔΗΜΟΣ. Δηλαδή, ζημιώνεται ο Δήμος από αυτήν την απάλειψη, άρα κάποιος ωφελείται. -Στο μισθωτήριο συμβόλαιο, αναφέρεται ότι με τη λήξη αυτής της χρήσης ( η χρήση) περιέρχεται στο Δήμο Νεάπολης, ο οποίος θα υπεισέρθει στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της παρούσης για την οποία ισχύουν οι σχετικές περί επαγγελματικής στέγης διατάξεις. Γιατί η Δημοτική Επιχείρηση θέλει να δεσμεύσει τον Δήμο Νεάπολης στον οποίο ανήκει μετά τις 27-06-2010 η αποκλειστική χρήση και εκμετάλλευση της πισίνας, μέσω της έμμεσης συνέχισης της μίσθωσης με βάση τις διατάξεις επαγγελματικής στέγης; Mε ποιο δικαίωμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης δεσμεύει το Δήμο Νεάπολης με την πράξη αυτή; Γιατί ο Δήμος δεν εισπράττει το 7% επί των ακαθαρίστων;

- Ο Γ.Γ. του Δήμου εισέπραττε παράνομα υπερωρίες

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χ. Μ. , εισέπραττε παράνομα υπερωρίες και όταν καταγγέλθηκε το γεγονός στο Δημοτικό Συμβούλιο, τις επέστρεψε. Όταν σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ρωτήθηκε ο δήμαρχος σε τι ενέργειες προχώρησε- ΕΔΕ, κλήση σε απολογία κλπ-, αναφορικά με την παράνομη καταβολή υπερωριών, “απάντησε” στον ερωτώντα Δημοτ. Σύμβουλο με απειλές και ύβρεις. Ο δε Γεν. Γραμματέας, σε επιστολή που διένειμε, παραδέχεται ότι ναι μεν εισέπραξε τις παράνομες ‘’υπερωρίες’’, αλλά όταν αποκαλύφθηκε το γεγονός ,τότε τις επέστρεψε και άρα: ‘’καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται’’ όπως λέει. Αυτό ξεπερνάει αυτό που είπε ο π. βουλευτής της Ν.Δ. Β. Βουλγαράκης, πως ‘’ότι είναι νόμιμο είναι ηθικό’’ … και εξαφανίστηκε από το πολιτικό προσκήνιο. Γιατί εδώ, ούτε νόμιμο είναι, ούτε ηθικό. ΕΙΝΑΙ και ΠΑΡΑΝΟΜΟ και ΑΝΗΘΙΚΟ. Όταν επί μήνες οι εργαζόμενοι δεν αμοίβονται, όταν τους καταχωρούν στις λίστες του ‘’Τειρεσία’’ εξαιτίας της ασυνέπειας του Δήμου να πληρώνει τα δεδουλευμένα, κάποιος εισέπραττε από το ταμείο του Δήμου παράνομα

Με τα ψέματα η κατάσταση δεν αλλάζει, δεν βελτιώνεται. Ο καθαρός αέρας του Καλλικράτη πρέπει να φυσήξει και στη Νεάπολη και να την φέρει κοντά με έναν ή περισσότερους γειτονικούς Δήμους, για το καλό των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.


ΚΟΤΣΑΗΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΗΛΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΦΑΣΦΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη