29 Ιουν 2010

12ο ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ


από την Πέμπτη 15 έως την Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Το Ιερό Ίδρυμα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» θα πραγματοποιήσει και φέτος το 12ο «Συναπάντημα» της Ποντιακής νεολαίας, δηλαδή της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων.

Το Συναπάντημα της Ποντιακής νεολαίας έχει γίνει πλέον ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος θεσμός με την συμμετοχή 600 και πλέον εκπροσώπων νεολαιών ποντιακών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φέτος το Συναπάντημα θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 18 Ιουλίου στους χώρους της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.
Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων που στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων μας και στην διατήρηση των ηθών και εθίμων της παράδοσής μας και το ενδιαφέρον για το παρόν και το μέλλον του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στο πρόγραμμα του Συναπαντήματος θα υπάρξουν διαλέξεις-εισηγήσεις και συζητήσεις, που αφορούν θέματα του Ποντιακού Ελληνισμού, παρουσιάσεις και προβολές ταινιών πολιτιστικού περιεχομένου, ξενάγηση στο Μουσείο του Ιδρύματος, εκδρομές, παρουσίαση της δράσης των νέων του κάθε Σωματείου και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με θέατρο και ποντιακό γλέντι.

Το φετινό Συναπάντημα αναμένεται να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από 700 νέοι εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων

Ιδιαίτερο στοιχείο του τρόπου διοργάνωσης αποτελεί το γεγονός πως οι νεολαίοι συγκροτούν στο τέλος κάθε Συναπαντήματος Οργανωτική Επιτροπή εκπροσώπων τους. Η Επιτροπή αυτή αναλαμβάνει να διαμορφώσει το πρόγραμμα του επομένου Συναπαντήματος σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά».



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

* Εισηγήσεις από αξιόλογους Επιστήμονες και Ιστορικούς
* Μιχάλης Βαρλάς Ιστορικός και υπεύθυνος έργου Γενεαλογίας στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
* Σοφία Βασιλειάδη Λυκειάρχης-Φυσικός
* Παντελιάδης Σάββας Εκδότης εφημερίδας «Οικολογία και Περιβάλλον»
* Ευθημιου Άννα Νομικός.
* Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίον, το οποίο στεγάζει ευρήματα προέρχονται κυρίως από το Δίον, από τον Όλυμπο και άλλες περιοχές της Πιερίας.
* Παρουσίαση ποντιακής Κουζίνας από τον Μορφωτικό Σύλλογο Καλλιθέας Ελασσόνας.
* Θέατρο Διαλέκτου - Ποντιακό Θέατρο από τα Θεατρικά σχήματα Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων και της Ποντιακής Θεατρικής Σκηνής Νομού Πιερίας

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, οι Νέοι διοργανώνουν ένα πλούσιο Παραδοσιακό γλέντι με μουσικές και τραγούδια του Πόντου. Οι μουσικοί και οι τραγουδιστές είναι τα ίδια τα παιδιά, έτσι σ’ αυτήν την εκδήλωση σου δίνεται η ευκαιρία να διαπιστώσεις τα νέα ταλέντα της Παράδοσης και να εκτιμήσεις για πολλοστή φορά το έργο που συντελείται στα Ποντιακά Σωματεία τα οποία αγκαλιάζουν τους Νέους σταυρωτά στις ρίζες μας.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων που επιθυμούν να λάβουν μέρος μπορούν να απευθυνθούν στο Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» στα τηλέφωνα: 2310-271812, 271336 fax: 2310285343 και στο e-mail: panagiasoumela@hellasnet.gr


Η Οργανωτική Επιτροπή

του 12ου «Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη