28 Ιουν 2010

Λήγουν σήμερα 23-24 δις ευρώ ρευστότητας στην ΕΚΤ – Τι θα κάνουν οι τράπεζες;

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί 90 δις ευρώ από την ΕΚΤ σήμερα ολοκληρώνεται τυπικά ο ένας χρόνος από την δημοπρασία ετήσιας διάρκειας της ΕΚΤ που χορήγησε στις 28 Ιουνίου του 2009 23-24 δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.
Η ρευστότητα αυτή έχει σε κάποιο βαθμό επιστραφεί αλλά σήμερα τυπικά ουσιαστικά μετά από 3 μέρες βαλέρ θα πρέπει να αποπληρωθεί.
Όπως έχει επισημανθεί οι τράπεζες θα δώσουν πίσω την ρευστότητα στην ΕΚΤ αλλά πολύ άμεσα θα την πάρουν πίσω, δεν περισσεύει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν καμία άλλη ...πηγή άντλησης ρευστότητας πλην των καταθέσεων και της ΕΚΤ και για τον λόγο αυτό σύντομα θα ξεπεράσει τα 100 δις ευρώ ίσως και 120 δις ευρώ το ποσό που θα έχει χορηγήσει ως ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η ΕΚΤ.
Τα 100-120 δις ευρώ αντιστοιχούν στο 23% του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών που αποτελεί ρεκόρ εξάρτησης από την ΕΚΤ και αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη.
Το 2007 π.χ. οι ελληνικές τράπεζες σε 3μηνιαία βάση δεν δανείζονταν πάνω από 5 δις ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα.
Παράλληλα νέο πακέτο στήριξης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών σχεδιάζει το ελληνικό δημόσιο ύψους 15 δις ευρώ και θα αφορά εγγυήσεις για ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών.
Σημειώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο με τον Νόμο Αλογοσκούφη των 28 δις ευρώ είχε ενισχύει κεφάλαια και ρευστότητα των τραπεζών.
Ένα μέρος τους επανενεργοποιήθηκε ενώ έχει δημιουργηθεί και δεύτερο πακέτο που αφορά μόνο τις εγγυήσεις προς τις τράπεζες ύψους 15 δις ευρώ και το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία προσεχώς.
Άρα ουσιαστικά οι τράπεζες μέσω του ελληνικού δημοσίου θα αποκτήσουν ρευστότητα έως 38 δις ευρώ από το πακέτο του νόμου των 28 δις ευρώ και των 15 δις ευρώ των εγγυήσεων.
Σημειώνεται ότι τα 5 δις από τον νόμο Αλογοσκούφη αφορούσαν κεφάλαια.
Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι η οι εγγυήσεις δεν αποτελούν ρευστότητα που παρέχεται άμεσα από το ελληνικό δημόσιο.
Οι τράπεζες εκδίδουν τίτλους τους οποίους εγγυάται το ελληνικό δημόσιο.
Οι τίτλοι αυτοί καταλήγουν στην ΕΚΤ η οποία δίνει ρευστότητα.
Το πακέτο των 15 δις ευρώ είναι απαραίτητο καθώς οι τράπεζες θα αποκτήσουν επιπρόσθετο μηχανισμό ρευστότητας σε μια περίοδο όπου οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 15 με 16 δις ευρώ ή σωρευτικά 18 δις ευρώ περίπου.


Πέτρος Λεωτσάκος | bankingnews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη