30 Ιουν 2010

Γαλλικό ενδιαφέρον για το 49% της TΡΑΙΝΟΣΕ

Αύριο στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών

Έτοιμο θα είναι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ μέρος του οποίου θα είναι και η πώληση ποσοστού μέχρι και 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με εκχώρηση και του management της εταιρείας.

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τους γαλλικούς, κινεζικούς και ολλανδικούς σιδηροδρόμους, ενώ αύριο καταφθάνει στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών. Αρμόδιες πηγές, συνδέουν το ταξίδι του με το ενδεχόμενο ανάληψης του managmenet της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τους γαλλικούς σιδηροδρόμους (SNCF).
Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν κρίσιμο το στοίχημα της αναστροφής της δυναμικής του χρέους του οργανισμού το οποίο φτάνει σήμερα τα 10,5 δισ. ευρώ.
Κατά τα ίδια στελέχη εξετάζονται τρόποι μέσα από την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του οργανισμού ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί στο μεγαλύτερο μέρος τους τις υποχρεώσεις του χρέους του.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν επίσης ότι η προσπάθεια αποκρατικοποίησης δεν εξαντλείται στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ αφού υπάρχουν σχέδια μετά το ξεκαθάρισμα των δρομολογίων και την περικοπή των προβληματικών να δοθούν άδειες για δρομολόγια στο δίκτυο του ΟΣΕ και από ιδιωτικές εταιρείες.
Το συγκεκριμένο project δεν αφορά βέβαια στη μεταφορά επιβατών, αλλά κυρίως στη μεταφορά εμπορευμάτων μετά τη διασύνδεση όλων των εμπορικών λιμανιών της Ελλάδας με το δίκτυο του σιδηροδρόμου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη