30 Ιουν 2010

Σε αύξηση κεφαλαίου 600-800 εκατ ευρώ μέσω του ΤΧΣ θα προχωρήσει η ΑΤΕ Bank

Τα σχέδια για τα ΚΑΕ

Με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8,6% και συνολική καθαρή θέση 1,23 δις ευρώ και 33 δις ευρώ ενεργητικό η ΑΤΕ bank χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου απαραίτητα.
Με δεδομένη την μετοχική σύνθεση της ΑΤΕ το 77% το ελέγχει το κράτος και με δεδομένο ότι το κράτος δεν μπορεί να ..
συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου το πιθανότερο σενάριο είναι η ΑΤΕ Bank μέσα στο Φθινόπωρο θα προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντλώντας περίπου 600-800 εκατ ευρώ κεφάλαια υπό την μορφή αύξησης κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές στην ονομαστική αξία.
Βέβαια μια αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές απόρροια της προσφυγής θα πρέπει να συνδυασθεί και με το γεγονός ότι η τράπεζα έχει υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές αντλώντας 675 εκατ ευρώ.
Για την ΑΤΕ το κεφάλαιο αύξηση κεφαλαίου είναι μείζον και όχι έλασσον καθώς η αύξηση είναι απαραίτητη ώστε να ενισχυθεί κεφαλαιακά η τράπεζα.
Και ενώ διαφαίνεται ότι η ΑΤΕ θα καταφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η τράπεζα ήδη υλοποιεί κινήσεις απεξάρτησης από συμμετοχές ή διασφάλισης της.
Συγκεκριμένα απέκτησε το 9,88% της συμμετοχής της Αττικατ στην Αττική οδό. Διασφαλίζει περίπου 100 εκατ από την κίνηση της αυτή η ΑΤΕ.
Ταυτόχρονα η συγχώνευση και των ΚΑΕ σε ένα όμιλο θα επιτρέψει στην ΑΤΕ να πωλήσει την συμμετοχή της πιο εύκολα.
Με βάση ένα ενδεχόμενο αν η ΑΤΕ διαθέτει το 10-12% του νέου σχήματος από 20% που κατέχει στα ΚΑΕ
1)θα επιδιώξει να διατηρεί ποσοστό κάτω από 10% ώστε να μην επιδρά στο κεφάλαιο της ΑΤΕ. Π.χ. αν έχει 12% θα πωλήσει το 2% ώστε να αποκτήσει κεφαλαιακή ευελιξία.
2)Σε ένα νέο σχήμα όπου το 20% του ποσοστού στα ΚΑΕ της ΑΤΕ θα έχει μειωθεί πέριξ του 10% η τράπεζα θα μπορέσει να διαπραγματευτεί ώστε να πωλήσει την συμμετοχή της.
Ως γνωστό το υφιστάμενο καθεστώς που ισχύει στα ΚΑΕ, υψηλές προμήθειες στα αεροδρόμια κ.α. δεν μπορούσαν να καταστήσουν κερδοφόρα την εταιρία.

Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη