18 Ιουν 2010

Στο 70% των αποδοχών οι τελικές αποδοχές των συνταξιούχων, μετά από 40 χρόνια δουλειάς. Διασώθηκαν οι επικουρικές!

Της Ρούλας Σαλούρου

Νόμο του κράτους θα αποτελεί, το πολύ έως τα μέσα Ιουλίου, το ασφαλιστικό, καθώς εχθές, «έκλεισαν» τα κυριότερα θέματα που ήταν σε εκκρεμότητα. Οι επικουρικές συντάξεις «διασώθηκαν» κι έτσι, δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο 48% που αντιστοιχεί στο ποσοστό αναπλήρωσης για την Ανταποδοτική σύνταξη.

Παράλληλα, οριστικοποιήθηκε ότι, η Βασική σύνταξη θα δίνεται με τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αν και αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού από το 2015 και μετά, κανείς, ούτε οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά, δεν θα μπορεί να λάβει πλήρη σύνταξη πριν από τα 65. Άλλωστε, το διάστημα από το 2011 έως και το 2015 είναι η 5ετία των μεγάλων ανατροπών, ενώ από το 2015 και μετά, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του νέου συστήματος.

Μία σημαντική αλλαγή, που αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα και αφορά στους ήδη συνταξιούχους, είναι η εφαρμογή του νέου ΛΑΦΚΑ, για τις συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρατήσεις θα ξεκινούν από 3% και θα φθάνουν έως και 10%, για τις συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ.

Μέρος από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, μέσα στο 2010, θα διοχετευθούν στην τρύπα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, με τη σύμφωνη γνώμη των ελεγκτών – δανειστών της τρόικας, θα απαιτηθούν επιπλέον 350 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, παρά τις δεσμεύσεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και του μνημονίου.

Όσον αφορά στο ύψος των συντάξεων, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από 40 έτη ασφάλισης, το μεσοσταθμικό ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι της τάξης του 70% των συντάξιμων αποδοχών. Στην περίπτωση της 35ετίας, η αναπλήρωση θα φθάνει κοντά στο 65%. Τα ποσοστά αυτά, αφορούν στον συνυπολογισμό τόσο της ανταποδοτικής σύνταξης όσο και της βασικής, όχι όμως και της επικουρικής. Σήμερα, μεσοσταθμικά, το ποσοστό αναπλήρωσης κύριας και επικουρικής σύνταξης ανέρχεται σε 105%, με 35 έτη ασφάλισης. Ποσοστό που δεν πρόκειται να φθάσει κανείς ασφαλισμένος που θα συνταξιοδοτηθεί από το 2015 και μετά.

Όσον αφορά τα όρια ηλικίας έχει υπάρξει συμφωνία για την καταβολή πλήρους σύνταξης σε ηλικία 65 ετών ή εναλλακτικά στα 60 με τη συμπλήρωση 40ετίας.

Οι προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με τις ανατροπές στο εργασιακό, προκαλούν εν μέσω θέρους τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων, ενώ θέτουν σε δοκιμασία ακόμη και την εσωτερική συνοχή του κυβερνώντος κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ΓΣΕΕ μαζί με την ΑΔΕΔΥ, προχώρησε χθες το απόγευμα στην απόφαση για πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής – πανεργατικής απεργίας στις 29 Ιουνίου, ημέρα που υπολογίζεται πως θα έχει ξεκινήσει η συζήτηση του ασφαλιστικού στην ολομέλεια της Βουλής. Την ερχόμενη Τετάρτη, πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή, το ασφαλιστικό θα δοκιμαστεί στο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος θα συναντηθεί σήμερα στις 14.00 με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη