14 Ιουν 2010

Bέλγιο: Θρίαμβος των Φλαμανδών αυτονομιστών

Ένα βήμα πιο κοντά στη διάσπαση βρίσκεται το Βέλγιο, μετά την επικράτηση του αυτονομιστικού κόμματος των Φλαμανδών Ν-VA με ποσοστό 29% στη Φλάνδρα στις χθεσινές εκλογές.

Το Ν-VA (Νέα Φλαμανδική Συμμαχία) απέσπασε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στη Φλάνδρα, ξεπερνώντας αυτό των γαλλόφωνων Σοσιαλιστών (PS) στο γαλλόφωνο, νότιο τμήμα της χώρας.«Το N-VA κέρδισε τις εκλογές σήμερα. Βρισκόμαστε μπροστά σας με ένα κόμμα που έχει περίπου το 30%» δήλωσε χθες ο ηγέτης του N-VA Μπαρτ Ντε Βέβερ, μιλώντας σε οπαδούς του κόμματός του που ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, τραγουδώντας το φλαμανδικό εθνικό ύμνο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείο Εσωτερικών που βασίζονται στα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, το N-VA, που είναι υπέρ της σταδιακής διάλυσης του Βελγίου στη Φλάνδρα και τη Βαλλονία, θα εξασφαλίσει 27 έδρες επί συνόλου 150, μία περισσότερη από το PS.

Ωστόσο, μαζί με τους Φλαμανδούς σοσιαλιστές, το PS θα μπορούσε να σχηματίσει τη μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο, και ο ηγέτης του PS Έλιο ντι Ρούπο να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Ο Ντε Βέβερ δεν επιθυμεί να γίνει ηγέτης ενός ενωμένου Βελγίου και έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός στην ιδέα ενός γαλλόφωνου πρωθυπουργού αν αυτό σημαίνει περισσότερη αυτονομία για τη Φλάνδρα.

Οι Χριστιανοδημοκράτες του πρωθυπουργού Υβ Λετέρμ και οι φιλελεύθεροι, μέλη της απερχόμενης κυβέρνησης, υπέστησαν σημαντικές απώλειες.

Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα που είναι υπέρ της διάσπασης του Βελγίου κερδίζει τις περισσότερες ψήφους σε ομοσπονδιακές εκλογές. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η επικράτησή του N-VA δεν σημαίνει άμεση διάσπαση, καθώς οι αυτονομιστές θα πρέπει να σχηματίσουν συνασπισμό με τουλάχιστον άλλα τρία κόμματα.

Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι πολύμηνες διαπραγματεύσεις για στο σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για το Βέλγιο, καθώς υπάρχει ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση του χρέους, που θα ξεπεράσει φέτος το 100% του ΑΕΠ.

Το Βέλγιο αναλαμβάνει επίσης τον Ιούλιο την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ.

http://www.naftemporiki.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη