Παραθέτουμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μετάφραση συζήτησης από το Πρακτορείο "Reuters" σχετικά με την νομιμότητα της ισραηλινής επέμβασης εναντίον των πλοίων των στολίσκων της Free Gaza σε διεθνή ύδατα. Σε απαντήσεις τους διεθνέίς εμπειρογνώμονες...
αναφέρουν ότι το Ισραήλ γενικά είχε το διεθνές δίκαιο με το μέρος του στις τελευταίες επιχειρήσεις. Αλήθεια, γιατί δεν έγινε καμιά παρόμοια σχετική συζήτηση στα ελληνικά ΜΜΕ και όλοι έσπευσαν να κατηγορούσουν το Ισραήλ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και "πειρατεία"; Ακολουθεί ολόκληρη η μετάφραση.
http://www.reuters.com/article/idUSTRE65133D20100602
Q & A: Είναι νόμιμος ο ναυτικός αποκλεισμός του Ισραήλ της Γάζας; Jonathan Saul ΛΟΝΔΙΝΟ Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010, 09:16 (Reuters)
Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας παρά την αυξανόμενη παγκόσμια πίεση για την άρση της πολιορκίας, ύστερα από μια ναυτική επιδρομή αυτή την εβδομάδα σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε βοήθεια, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα ακτιβιστές.
Κόσμος: Ποια είναι η νομιμότητα του αποκλεισμού και αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου η επέμβαση του Ισραήλ; Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις και απαντήσεις για το θέμα αυτό:
ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ; Ναι, μπορεί, σύμφωνα με το δίκαιο του αποκλεισμού που απορρέει από το διεθνές εθιμικό δίκαιο και έχει κωδικοποιηθεί στη Διακήρυξη του Λονδίνου του 1909. Εκσυγχρονίστηκε το 1994 σε ένα νομικά αναγνωρισμένο έγγραφο που ονομάζεται «Εγχειρίδιο του San Remo για τη διεθνή νομοθεσία του εφαρμοστέου δικαίου στις ένοπλες συγκρούσεις στη θάλασσα». Στο πλαίσιο ορισμένων βασικών κανόνων, ο αποκλεισμός πρέπει να δηλώνεται και να κοινοποιείται σε όλους τους εμπολέμους και τα ουδέτερα κράτη, η πρόσβαση σε ουδέτερους λιμένες δεν μπορεί να αποκλειστεί και μπορεί να αποκλειστεί μόνο περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του εχθρού. «Με βάση το γεγονός ότι η Χαμάς είναι η οντότητα που διοικεί τη Γάζα και το Ισραήλ βρίσκεται σε ένοπλο αγώνα κατά της εν λόγω οντότητας, ο αποκλεισμός είναι νόμιμος», δήλωσε ο Philip Roche, σύμβουλος στην ομάδα ναυτικών διαφορών και διαχείρισης κινδύνου του δικηγορικού γραφείου Norton Rose.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ; Στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Ναυτικό Δίκαιο της Θαλάσσης ένα παράκτιο κράτος έχει «χωρικά ύδατα» 12 ναυτικών μιλίων από την ακτή, στα οποία είναι κυρίαρχο. Τα πλοία άλλων κρατών έχουν δικαίωμα «αβλαβούς διέλευσης» μέσα από τα ύδατα αυτά. Υπάρχει μια περαιτέρω ζώνη 12 ναυτικών μιλίων που ονομάζεται «όμορη ζώνη», στην οποία ένα κράτος μπορεί να λάβει μέτρα για την προστασία της ίδιας ή τους νόμους της. «Ωστόσο, ακριβώς πέραν των 12 ναυτικών μιλίων η θάλασσα αποτελεί «ανοικτή θάλασσα» ή διεθνή ύδατα», δήλωσε ο Roche. Το ισραηλινό ναυτικό, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο στολίσκο που είχε προορισμό τη Γάζα αναχαιτίστηκε 120 χιλιόμετρα (75 μίλια) δυτικά του Ισραήλ. Ο Τούρκος καπετάνιος του ενός από τα πλοία είπε, σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη μετά την επιστροφή του από τα ισραηλινά κρατητήρια, ότι ήταν 68 μίλια έξω από τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ. Σύμφωνα με το δίκαιο του αποκλεισμού, η ανάσχεση ενός σκάφους θα μπορούσε να εφαρμόζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, εφόσον πρόκειται για πλοίο με προορισμό «εμπόλεμη» περιοχή, λένε νομικοί εμπειρογνώμονες.
ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΠΛΟΙΩΝ; Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο μπορεί να κάνει χρήση βίας κατά την επιβίβαση σε πλοίο. «Εάν η δύναμη είναι δυσανάλογη, αυτό θα σήμαινε παραβίαση των βασικών δογμάτων της χρήσης βίας», δήλωσε ο Αντιπλοίαρχος James Kraska, καθηγητής του διεθνούς δικαίου στην αμερικανική Ναυτική Σχολή Πολέμου. Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν ότι οι πεζοναύτες που επιβιβάστηκαν στο τουρκικό σκάφος Mavi Marmara άνοιξαν πυρ σε αυτοάμυνα, αφού οι ακτιβιστές τους κτυπούσαν με ρόπαλα, τους μαχαίρωναν και τους άρπαξαν κάποια από τα όπλα τους. Οι νομικοί εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι ανάλογη δύναμη δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπλα, όταν μια δύναμη δέχεται επίθεση με μαχαίρια. «Αλλά πρέπει να υπάρχει σχέση μεταξύ της απειλής και της αντιμετώπισης τη», δήλωσε ο Κraska. Η χρήση βίας μπορεί να έχει και άλλες συνέπειες. «Ενώ τα πλήρη γεγονότα πρέπει να διαλευκανθούν από μια αξιόπιστη και διαφανή έρευνα, από αυτό που είναι γνωστό σήμερα, φαίνεται ότι το Ισραήλ ενήργησε στο πλαίσιο των νόμιμων δικαιωμάτων του», δήλωσε ο J. Peter Pham, στρατηγικός σύμβουλος της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών. «Ωστόσο, κάθε επιχείρηση που επιτρέπεται από τον νόμο δεν είναι κατ' ανάγκη συνετή από στρατηγική άποψη».
ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΦΟΔΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ «ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ». ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ;Όχι, καθώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θεωρήθηκε κρατική δράση. «Αυτό που το Ισραήλ έπραξε, είτε σωστό ή λάθος, δεν αποτελεί πράξη πειρατείας. Η πειρατεία αποτελεί ιδιωτική συμπεριφορά, ιδίως με χρηματικό ή οικονομικό συμφέρον», δήλωσε ο Kraska.
ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΟΛΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΟΔΟ; Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, αλλά το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), μια ένωση που αντιπροσωπεύει το 75% του εμπορικού στόλου στον κόσμο, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την επιβίβαση των ισραηλινών δυνάμεων, με το επιχείρημα ότι τα εμπορικά πλοία έχουν δικαίωμα σε ασφαλή διέλευση και στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε διεθνή ύδατα. «Αυτές οι θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου πρέπει πάντοτε να τηρούνται από όλα τα κράτη του κόσμου», δήλωσε το ICS.
Πηγή: http://athensjerusalemnow.blogspot.com/2010/06/blog-post_8439.html
Από το ίδιο ιστολόγιο: Η Τουρκική ΙΗΗ του στολίσκου, διασυνδέσεις με παγκόσμια τρομοκρατία
Το Ισραήλ δεν είχε άλλη επιλογή με τον στολίσκο