3 Ιουν 2010

Μιράντα Ξαφά: Επισημάνσεις για την οικονομία


Σε μεγάλη συνεστίαση που διοργάνωσε η ΔΡΑΣΗ, η κα Μιράντα Ξαφά έκανε τις ακόλουθες κρίσιμες επισημάνσεις:

Αν δεν συμμορφωθούμε με τους όρους του δανείου που μας χορήγησε η ΕΕ/ΔΝΤ, η εκταμίευση των δόσεων θα σταματήσει και θα μπούμε σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Το υπόλοιπο του δανείου των 110 δις ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για να...

αποζημιώσει τις Ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Αντί δηλαδή να εισπράξουμε εμείς το δάνειο θα το εισπράξουν οι πιστωτές μας.

Η κρίση που περνάμε είναι μία χρυσή ευκαιρία να μπουν οι βάσεις για μία υγιή οικονομία, βασισμένη στην επιχειρηματικότητα και στην παραγωγή και όχι στην κατανάλωση και στα δανεικά.

Τα πολιτικά κόμματα δεν μοιάζουν να έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα αυτών που συμβαίνουν γύρω μας. Η Αριστερά αρνείται να πιστέψει ότι η κατάρρευση της οικονομίας οφείλεται στον άκρατο κομματισμό και στην αναξιοκρατία και την αποδίδει σε κρίση του καπιταλισμού. Η ΝΔ αλλά και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης μοιάζουν να συμμερίζονται τις ακατέργαστες προκαταλήψεις της αριστεράς για το ΔΝΤ.

Οι μεταρρυθμίσεις που στηρίζονται στη συγκεντρωτική, γραφειοκρατική, πατερναλιστική λογική του παρελθόντος δεν πρόκειται να επιτύχουν. Η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει η κοινωνία να ξυπνήσει και να στρατεύσει ικανούς ανθρώπους, σαν τον Στέφανο Μάνο, που μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή. Πρέπει επίσης να στρατεύσει και τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ορθώς επεσήμανε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ότι είναι αμφίβολο αν ένα κρατικοδίαιτο πολιτικό σύστημα είναι σε θέση να απελευθερώσει την οικονομία από τα δεσμά του κρατισμού.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη