24 Ιουν 2010

Δίκτυο οπτικών ινών σε πρότυπο οικισμό στην Κοζάνη

Στα δυτικά της Κοζάνης, σε απόσταση δύο-τριών χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, βρίσκεται ένας πρότυπος οικισμός. Οι κάτοικοί του απολαμβάνουν υπηρεσίες Διαδικτύου, τηλεοπτικών προγραμμάτων κατ' επιλογή, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εικονοτηλεφώνου και τηλεκπαίδευσης, σε ταχύτητες που είναι εκατοντάδες φορές γρηγορότερες από την τεχνολογία ενσύρματης παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου.

Όλα αυτά συμβαίνουν χάρη στο δίκτυο οπτικών ινών, που έχει δημιουργήσει εδώ και δύο μήνες ο δήμος Κοζάνης και το οποίο φτάνει μέχρι τα σπίτια των 250 οικογενειών που κατοικούν στον οικισμό της Πρότυπης Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας, προσφέροντας πολύ μεγάλες ταχύτητες σε ψηφιακές υπηρεσίες μετάδοσης πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου, σε σχέση με τα γνωστά καλώδια χαλκού.

«Η σχέση οπτικών ινών και χαλκού μπορεί να παραλληλιστεί με τη σχέση του χωματόδρομου, όπου περπατούσαν οι προπαππούδες μας και των λεωφόρων των μεγαλουπόλεων, σήμερα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Κοζάνης, Νούλα Τουμπουλίδου, με αφορμή την αυριανή παρουσίαση των έργων του δήμου, που έχουν χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και έχουν τεθεί σε λειτουργία.

Όπως εξηγεί, ο δήμος έχει επενδύσει από το 1992 στην ιδέα της δημιουργίας ενός πρότυπου οικισμού, ο οποίος τελικά κατασκευάστηκε με όλα τα σύγχρονα δίκτυα βασικών υποδομών και πρόσφατα συνδέθηκε με το δίκτυο οπτικών ινών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα λειτουργίας του δικτύου είναι η συμμετοχή των μαθητών σε πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης, μέσω του οποίου μπορούν να παρακολουθούν, δωρεάν, διαδραστικά μαθήματα πληροφορικής, να αναζητούν πληροφορίες για σχολικές εργασίες, να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τους καθηγητές τους, να συμμετέχουν σε τηλεδιασκέψεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των ψηφιακών έργων του δήμου Κοζάνης, έχει τεθεί εδώ και δύο μήνες σε εφαρμογή πρόγραμμα τηλε-εργασίας, μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι από την περιοχή της Κοζάνης μπορούν να εργάζονται, εξ αποστάσεως, σε εταιρίες και επιχειρήσεις εκτός νομού.

«Ήδη, ορισμένα άτομα από την Κοζάνη έχουν έρθει σε συνεργασία με εταιρίες της Λάρισας. Τα άτομα αυτά προσέρχονται στον ειδικό χώρο που διαμορφώσαμε στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Δήμου, από όπου μπορούν να επικοινωνήσουν με την εταιρία, μέσω Διαδικτύου, για οτιδήποτε χρειαστεί», τονίζει η κ. Τουμπουλίδου.

Όμως, οι εφαρμογές δεν σταματούν εκεί. Ο δήμος Κοζάνης προχώρησε στην υλοποίηση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, ενός φόρουμ ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ και αποτέλεσε τη βάση ανταλλαγής απόψεων για το σχέδιο «Καλλικράτης» σχετικά με τη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας. Η λίστα των ψηφιακών έργων του δήμου Κοζάνης περιλαμβάνει ακόμη την εξυπηρέτηση των δημοτών, μέσω Διαδικτύου, για θέματα που αφορούν πληρωμές δημοτικού φόρου, αποστολής πιστοποιητικών ή συμμετοχής σε ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, την ανάπτυξη δικτύου γεωγραφικών υπηρεσιών πληροφόρησης (GIS), την ηλεκτρονική χαρτογράφηση των δικτύων του δήμου, αλλά και τη λειτουργία πληροφοριακού συστήματος για την κατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων σε όλη την πόλη.

Όλα τα παραπάνω θα τεθούν, σήμερα, στο επίκεντρο της 3ης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου των Ψηφιακών Πόλεων Κεντρικής Ελλάδας, Cities Net, που θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη