18 Ιουν 2010

Παπανδρέου: Τα πρώτα θετικά σημάδια

Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Σχόλιο TaXalia (μακάρι!)

Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη να σώσει την οικονομία και αυτό κάνει», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αλλαγές που χρειάζονται.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι...εάν δεν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα, θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε τα πρώτα θετικά σημάδια ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από αυτή τη δύσκολη θέση».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις αλλαγές που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κράτος είναι ο «μεγάλος ασθενής», με βασικά συμπτώματα τη σπατάλη, την αναξιοκρατία, την ανομία, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή και τις πελατειακές αντιλήψεις.

Για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι προωθηθούν μέτρα που θα διευκολύνουν την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, επιδοτώντας ένα ποσοστό του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε πως στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, η κυβέρνηση έδωσε μάχη να μη θιγεί ο 13ος και 14ος μισθός, σημείωσε δε, πως «τουλάχιστον στο δημόσιο υπάρχει μονιμότητα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, που είναι πιο ευαίσθητος θελήσαμε να διασφαλιστεί η προστασία του εισοδήματος».

Εξάλλου, την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο εξέφρασαν, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το θέμα της ελληνικής κρίσης, «ανέδειξε στην ΕΕ την ανάγκη οικονομικής διακυβέρνησης και συντονισμένης οικονομικής πολιτικής των 27 κρατών μελών, ούτως ώστε, στο μέλλον, να προλαμβάνονται παρόμοιες κρίσεις».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι 27 ηγέτες συζήτησαν το ζήτημα της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, τονίζοντας ότι εκτός από την ανάγκη μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των κρατικών χρεών, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανάγκη ανάκτησης ρυθμών ανάπτυξης και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου, η νέα στρατηγική για την "Ευρώπη 2020", που υιοθέτησαν οι "27" στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης, στη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και στην κοινωνική συνοχή. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, σημείωσε ο πρωθυπουργός, χρειάζονται οι αναγκαίοι πόροι, γι' αυτό η Ελλάδα στήριξε την πρόταση περί φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, φορολόγησης του διοξειδίου του άνθρακα και έκδοσης ευρωομολόγων.

http://www.skai.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη