Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη.
Σας συγχαίρω για την άσκηση της Προεδρίας της Διαβαλκανικής Συνεργασίας (SEECP). Συγχαρητήρια, τόσο για τη διοργάνωση της συνάντησης αυτής, όσο και για τη σταθερά θερμή φιλοξενία, όπως και για το εξαιρετικό έργο που παρήγατε στη διάρκεια της 12μηνης θητείας σας, που τώρα φθάνει στο τέλος της.
Με σειρά σημαντικών συναντήσεων και πρωτοβουλιών, αντιμετωπίσατε τα κρίσιμα ζητήματα, που περιλαμβάνονται στην ατζέντα των θεμάτων περιφερειακής συνεργασίας για τη ΝΑ Ευρώπη.Επιτρέψτε μου να συγχαρώ, επίσης, τους...συναδέρφους μας από το Μαυροβούνιο, για την ανάληψη της Προεδρίας για την περίοδο 2010-2011 και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία.
Να συγχαρώ, επίσης, τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, Hido Biščević, για την ανανέωση της θητείας του σε αυτή τη σημαντική θέση και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία.
Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί, αξιότιμοι συνάδερφοι, στη ΝΑ Ευρώπη, σε θέματα εκδημοκρατισμού, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκαθίδρυσης κράτους Δικαίου, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, υπέρ μιας περισσότερο σταθερής και οικονομικά βιώσιμης γειτονίας.
Παρά ταύτα, πολιτικοοικονομικά και κοινωνικά προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται. Απαιτείται επομένως πολλή δουλειά σε διάφορους τομείς, όπως οι σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και ως προς τον ρυθμό της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, που δεν είναι πάντοτε και παντού ικανοποιητικός. Ζητήματα, όπως το κράτος Δικαίου, η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, παραμένουν θέματα υψίστης προτεραιότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, όμως, θα επανέλθω στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός νέου δυναμισμού, ως προς την ενταξιακή διαδικασία, καθότι το δικό μας μήνυμα είναι ότι, το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης, βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα ήθελα επίσης να επαναλάβω ότι, είναι γνωστή η στήριξή μας, η υποστήριξη της Ελλάδας προς την Τουρκία, για την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα συνεργαστούμε, κ. Πρόεδρε, με εσάς και την Κυβέρνησή σας, για την εκπλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων, ώστε να γίνει η Τουρκία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι, στόχος και όραμά μας, είναι η ένταξη του συνόλου των χωρών της Βαλκανικής στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Από εδώ, από την Κωνσταντινούπολη, προ ολίγων μόλις μηνών, προώθησα την ιδέα και την αντίστοιχη πρωτοβουλία μας, την Ατζέντα 2014, ώστε να υπάρξει η συνέχεια της στρατηγικής της Θεσσαλονίκης, με ανανεωμένο δυναμισμό.
Γιατί όμως είναι σημαντικό κάτι τέτοιο; Καταρχήν, για να κοινωνήσουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, να δημιουργήσουμε την αναγκαία πολιτική βούληση, να ενισχυθούν περαιτέρω οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται από τις υποψήφιες χώρες, αλλά και να ανανεωθεί το ενδιαφέρον της Ε.Ε. για την περιοχή, ώστε να καταπολεμηθεί η αποκαλούμενη «κόπωση της διεύρυνσης», την οποία αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια.
Είναι όμως εξίσου σημαντικό να υπάρξει μια νέα δυναμική στην αντιμετώπιση ζητημάτων περιφερειακής υφής, καθώς κάποια επιμένουν. Σε αυτό το πλαίσιο, με το Nicolas, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες και καταβάλει εκ νέου προσπάθειες, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που εξακολουθεί να μας απασχολεί, πάντοτε βεβαίως στο πλαίσιο της διαδικασίας διαμεσολάβησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα παραμένει διατεθειμένη και έτοιμη να βρει, το ταχύτερο δυνατόν, τη δέουσα αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες κατά τα λοιπά είναι πολύ καλές, αλλά είναι σημαντικό και ως ισχυρή ένδειξη και μήνυμα για την περιοχή.
Τέλος, η πρωτοβουλία μας είναι σημαντική, όπως είπατε και εσείς κ. Πρόεδρε, καθώς έχουμε πολλά να προσφέρουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην περιοχή επικρατεί ένας δυναμισμός, ο οποίος θεωρώ ότι μπορεί να αξιοποιηθεί, αφού είμαστε οι υπέρμαχοι της Ε.Ε., ενώ σε άλλες γωνιές της Ευρώπης επικρατεί έντονος ευρωσκεπτικισμός.
Είμαι ικανοποιημένος, επομένως, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών, το θέμα των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών της Βαλκανικής, βρέθηκε και πάλι ψηλά στην ημερήσια διάταξη της Ε.Ε. Πολλοί εταίροι της Ε.Ε. ανέλαβαν πρωτοβουλίες, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής. Ο ίδιος ο Επίτροπος Fūhle κατέβαλε τη δική του, προσωπική προσπάθεια, για την οποία επιθυμώ να τον ευχαριστήσω.
Στις αρχές του τρέχοντος μηνός, πραγματοποιήθηκε στο Σαράγεβο μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, κατά την οποία η Ε.Ε. επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της απέναντι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Δυτικής Βαλκανικής. Ασφαλώς, ο δρόμος προς την Ε.Ε. είναι ένα προκλητικό ταξίδι, μια δύσκολη Οδύσσεια προς την Ιθάκη, αν θέλετε, το πέρας της οποίας απαιτεί πραγματική αφοσίωση στις αρχές της Δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και, φυσικά, άριστες σχέσεις γειτονίας, καθώς και ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Επαναλαμβάνω, για ακόμη μία φορά, ότι η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως υπέρ αυτού του εγχειρήματος, ώστε να υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία σε όλη την Ευρώπη, για το καλό των λαών της περιοχής.
Και βεβαίως, στηρίζουμε τον πρωταρχικό στόχο της κατάργησης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους πολίτες του συνόλου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως εξάλλου σαφώς επισημάνθηκε στη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 27 Μαΐου. Αναμφίβολα, η απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων υπήρξε ένα από τα πλέον απτά παραδοτέα, που συνεισέφεραν στη θετική εικόνα της Ένωσης, η οποία κατέστη εμφανής στην ευρύτερη περιοχή.
Όλοι οι λαοί των Δυτικών Βαλκανίων, ανεξαιρέτως και χωρίς αποκλεισμούς, θα πρέπει να αισθάνονται και να μπορούν να συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια.
Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο: καλωσορίζουμε την Σλοβενία. Η Ελλάδα σταθερά υποστήριξε την συμμετοχή σας ως πλήρους μέλους στη Διαβαλκανική Συνεργασία. Πρόκειται για μία ακόμη και ιδιαιτέρως σημαντική ένδειξη της ενίσχυσης της περιφερειακής μας συνεργασίας.
Το λέω αυτό γιατί, προ ετών, και το θυμάμαι γιατί ήταν στις αρχές αυτής της πρωτοβουλίας μας, όντας τότε Υφυπουργός Εξωτερικών, παρατηρούταν έντονος σκεπτικισμός σε σχέση με το ζήτημα της συνεργασίας στην περιοχή, στα Βαλκάνια, ο οποίος οφειλόταν σε μια πλειάδα λόγων. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η βία και ο τρόμος που επακολούθησαν, γεννούσαν συχνά υποψίες απέναντι σε οποιαδήποτε συνεργασία.
Το κληροδότημα του Ψυχρού Πολέμου μας κράτησε διαιρεμένους, οι εθνοτικές διαμάχες μαίνονταν επί σειρά ετών, ιδίως κατά τον προηγούμενο αιώνα, η έλλειψη σεβασμού απέναντι σε σύνορα και μειονότητες ταλάνισε τα Βαλκάνια, κάνοντάς μας μαριονέτες στα χέρια των μεγάλων δυνάμεων, σε τέτοιο βαθμό που η λέξη «βαλκανιοποίηση» έγινε συνώνυμη της διάλυσης.
Σήμερα, βαδίζουμε προς την ολοκλήρωση, και εδώ συνοψίζεται η αξία της ευρωπαϊκής οικογένειας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θέτει ένα ασφαλές πλαίσιο ενταξιακής ολοκλήρωσης, αποδίδοντας ειρηνευτικές διαστάσεις στο όλο εγχείρημα υπέρ του συνόλου της περιοχής. Σε αυτό ανάγεται και η σημασία της πρωτοβουλίας μας, με ορίζοντα το έτος 2014.
Η Ευρώπη αποτελεί μεν έργο ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα εξελίσσεται και σε κάτι περισσότερο. Θα έλεγα ότι αποτελεί ένα νέο πρότυπο παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, αντιμέτωπης με κρίσεις, προβλήματα και προκλήσεις.
Την πρόσφατη κρίση στην ευρωζώνη, πυροδότησαν οι αντιδράσεις των αγορών στα κρατικά χρέη, γεγονός που δεν αφορούσε αποκλειστικά στην Ελλάδα, ενώ η κρίση έθεσε υπό δοκιμασία τη συνεργασία μας και τόνισε τόσο τη σημασία ύπαρξης αλληλεγγύης - θα ήθελα μάλιστα να σας ευχαριστήσω για την αλληλεγγύη σας προς την Ελλάδα- όσο και την αναγκαιότητα ανάληψης κοινής δράσης.
Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε, τελικά, γεγονός που απέδειξε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, όμως, αντιμέτωποι με αυτή την κρίση του χρέους, θα πρέπει να συνδυάσουμε την αποκαλούμενη δημοσιονομική σταθεροποίηση και εξυγίανση των προϋπολογισμών μας, με την άλλη όψη του νομίσματος, αυτήν της ανάπτυξης για την Ευρώπη.
Θεωρώ ότι, για το σκοπό αυτό, χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις στη ΝΑ Ευρώπη, σε έργα υποδομής, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια, και δη πράσινη ενέργεια, ανθρώπινο κεφάλαιο, πράσινη ανάπτυξη, αξιοποιώντας με τον τρόπο αυτό κάθε αναπτυξιακή ευκαιρία, που προσφέρεται στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.
Η ενίσχυση και της οικονομικής μας συνεργασίας, πάντως, θα πρέπει επίσης να αποτελέσει προτεραιότητα, αλλά και ευκαιρία περαιτέρω συνεργασιών. Επιπλέον, θα λειτουργήσει ως απάντηση στην τρέχουσα κρίση, αλλά και ως άριστη ευκαιρία για την εξασφάλιση της ευημερίας των πολιτών μας.
Με αυτά τα λόγια, επιτρέψτε μου να εκφράσω μία ακόμη ευχή: οι ομάδες και της Σερβίας και της Σλοβενίας να σημειώσουν επιτυχίες στο Μουντιάλ.