Της Ρούλας Σαλούρου
Διάταξη στο σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα αποτελεί η πρόβλεψη για περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, γεγονός που οδηγεί στην ουσιαστική κατάργησή τους και τη μερική αναπλήρωσή τους με επιδόματα ύψους 800 ευρώ. Οι εκπρόσωποι της τρόικας των δανειστών, επέμειναν πως η περικοπή των δύο αυτών συντάξεων πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα κάτι που τελικά πέτυχαν και σήμερα, στο σχέδιο νόμου που εκτός απροόπτου θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή, θα προβλέπεται η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και η αντικατάστασή τους από ένα ετήσιο επίδομα ύψους 800 ευρώ, και μάλιστα για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν συντάξεις μέχρι 2.500 ευρώ το μήνα.
"Κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει, όταν θελήσουμε, να επαναφέρουμε το ύψος των επιδομάτων σε αυτό των συντάξεων, ώστε να αναπληρωθούν τα χαμένα εισοδήματα" δήλωναν χαρακτηριστικά, χθες, στελέχη της κυβέρνησης, που έθεταν ως πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από τους δανειστές, για τη διάσωση της χώρας.
Οι υπόλοιπες εκκρεμότητες, που αφορούν κυρίως σε κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι γυναίκες με ανήλικα τέκνα, στον ιδιωτικό τομέα, οι χήρες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες, θα «κλείσουν» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Άλλωστε, όλα τα ανοικτά θέματα συζητήθηκαν και κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, του υφυπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη, του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, υποστήριξε πως χρέος της κυβέρνησης είναι να διαφυλάξει ότι το κράτος θα είναι σε θέση να καταβάλλει συντάξεις σε βάθος χρόνου, με ένα σύστημα βιώσιμο, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική δικαιοσύνη.
Έως την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση φαίνεται πως διαπραγματευόταν με τους εκπροσώπους της τρόικας, το θέμα των γυναικών με ανήλικα τέκνα στον ιδιωτικό τομέα. Οι δανειστές ζητούν να μην υπάρχει καμία ειδική πρόνοια για τη μητρότητα. Όλοι, άνδρες – γυναίκες, θα πρέπει να συνταξιοδοτούνται στα 65. Γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα τέκνα, από 50 που είναι σήμερα και 55 που αυξάνεται μέχρι το 2016, βάσει του νόμου Πετραλιά, σε 65. Και μάλιστα, το αργότερο μέχρι το 2015.
Για το δημόσιο, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, έχει αποφασίσει στο πλαίσιο εφαρμογής της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά και της θέσπισης ενιαίων όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να εφαρμοστεί η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, έως και 15 χρόνια, μέσα σε μία τριετία, μέχρι δηλαδή το 2013. Είτε, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών προεξοφλεί άλλη μια χαμένη μάχη του υπουργείου Εργασίας, είτε παρά την πρόθεση για ενιαίους όρους, θα εφαρμοστούν άλλα μέτρα και σταθμά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
«Μάχη» δίνεται και για τις συντάξεις χηρείας. Οι πιέσεις που ασκούνται αφορούν στην καταβολή των συντάξεων αυτών, μόνο όταν οι επιζώντες σύζυγοι έχουν συμπληρώσει ένα όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Σήμερα αναμένεται να «κλείσει» και το θέμα των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων στις άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες, θανόντων συνταξιούχων του δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προκριθεί η λύση εφαρμογής εισοδηματικών κριτηρίων.
capital.gr