4 Ιουν 2010

Θεσσαλονίκη, η πιό μολυσμένη πόλη της Ευρώπης

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε ερώτηση , με θέμα την Ατμοσφαιρική ρύπανση της Θεσσαλονίκης, προς..

τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι, η περιβαλλοντική κρίση και τα σύγχρονα προβλήματα που προκύπτουν, αποτέλεσμα – εν πολλοίς – της βιομηχανικής ανάπτυξης και του σύγχρονου τρόπου ζωής, καθημερινά διογκώνονται, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στη βιοποικιλότητα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, αποτελεί το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που συνδέεται ιδιαίτερα με το κυκλοφοριακό, αλλά και με τη βιομηχανία και την κεντρική θέρμανση.

Η Θεσσαλονίκη, τυπικό παράδειγμα σύγχρονης μεγαλούπολης, έχει «κατακτήσει» τον τίτλο της πιο μολυσμένης ευρωπαϊκής πόλης, στην οποία κατά μέσο όρο 2 στις 3 ημέρες το χρόνο παρατηρείται υπέρβαση των ορίων για τα αιωρούμενα σωματίδια.

Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης αναφέρει συγκεκριμένα ότι, μετρήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, από διάφορες ομάδες εργασίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΑΠΘ, ΠΚΜ, ΤΕΙ, Δήμος Θεσσαλονίκης) επιβεβαιώνουν, ότι υπάρχουν συνεχείς υπερβάσεις των επιτρεπτών ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη, με έξαρση τον χειμώνα και τις καθημερινές. Σήμερα, μετά την εισαγωγή από την Ε.Ε των νέων μειωμένων κατώτατων ορίων 20mg/m3 (τα παλαιά όρια ήταν 40mg/m3) που ισχύουν από 1/1/2010, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η «εισαγωγή» ρύπων από όμορες χώρες. Η διασυνοριακή συνιστώσα για τα ΡΜ2,5 (αναπνεύσιμα σωματίδια)φτάνει κατά μέσο όρο το 60%, ενώ για τα πρωτογενή ανέρχεται σε 45% για την Ελλάδα. Η λήψη και εφαρμογή μέτρων είναι επιβεβλημένη, καθώς στοιχεία μελετών στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι αύξηση μόλις 10 mg/m3 της συγκέντρωσης ΡΜ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση θνησιμότητας κατά 6% ως 7%.

Για το σημαντικό αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, ο κ. Καλαφάτης ερωτά τούς αρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα τα αρμόδια Υπουργεία και τι μέτρα έχουν ληφθεί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το παραπάνω ζήτημα και ποια τα αποτελέσματά τους.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη