9 Ιουν 2010

Ωδή στην άλλη Ελλάδα

Γράφει για ta xalia ο Δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαίδης
Πολλές φορές αισθάνομαι την ανάγκη, κατ' αρχάς να ανακαλύψω και στη συνέχεια να προβάλω, με τις μικρές μου δυνάμεις, την περίφημη «άλλη Ελλάδα». Την Ελλάδα της υπερηφάνειας, των άξιων και των αξιών, των Ελλήνων που τολμούν, μάχονται και πετυχαίνουν. Την Ελλάδα που ανακαλύπτει και ανακαλύπτεται. Και δεν είναι πάντοτε απλό. Για να βρεις την Ελλάδα του θετικού προσήμου πρέπει να αφήσεις κατά μέρος τη δική σου...
νοοτροπία της μιζέριας και της καθημερινότητας και να ψάξεις. Να αφήσεις τον εαυτό σου να αποδεχθεί, ακόμη και κόντρα στην προσωπική σου μικρότητα. Και στη συνέχεια να προσπαθήσεις να ανοίξεις τα αυτιά των γύρω σου, που έχουν εθιστεί να ακούν και να συζητούν μόνο λαϊκισμούς, επιφανειακές καταστάσεις και εύκολα νοήματα για να τους δείξεις το ωραίο, το υψιπετές, το θαυμάσιο και θαυμαστό. Δύσκολη δουλειά. Αλλά οφείλουμε να την τολμήσουμε.
Μία τέτοια Ελλάδα γνώρισα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και την παρουσιάζω στην εκπομπή μου, το «Δήγμα Δωρεάν» που θα μεταδοθεί απόψε τα μεσάνυχτα από την TV-100. Πρόκειται για ένα χρονικό πλάι στην αρχαιολόγο Καλλιόπη Λιμναίου- Παπακώστα, η οποία είχε την ευλογία να αποκαλύψει στις ανασκαφές που κάνει εκεί, ένα υπέροχο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ίσως το τελειότερο και πιο όμορφο άγαλμα του Μακεδόνα Στρατηλάτη.
Η κ. Παπακώστα, ακούραστη και παθιασμένη ανήκει σε αυτήν την «Άλλη Ελλάδα». Μόνη της, χωρίς σοβαρή κρατική βοήθεια, αγωνίζεται και πετυχαίνει. «Σκάβει» (όπως λένε στη γλώσσα τους οι αρχαιολόγοι), στην Αλεξάνδρεια εδώ και 16 χρόνια. Συντονίζει τις δαιδαλώδεις διαδικασίες, εποπτεύει το δύσκολο έργο της ανασκαφής και κοπιάζει για την επιτυχία της. Έχει το μοναδικό όμως προνόμιο να ψάχνει (για) την Ελλάδα σε έναν τόπο τόσο μακρινό από την Πατρίδα.
Τα καταφέρνει όμως. Το εύρημά της είναι σπουδαίο. Όπως και το όλο σκηνικό: Μία Ελληνίδα «σκάβει» στην Αίγυπτο και ανακαλύπτει έναν περήφανο Μακεδόνα. Σκεφτείτε τι θα γινόταν εάν την αποκάλυψη αυτή έκανε ένας σκοπιανός αρχαιολόγος.
Το Υπουργείο Πολιτισμού αγνοεί ίσως και την ύπαρξή της. Καμία αναγνώριση, καμία υποστήριξη, ούτε λόγος για χρηματοδότηση.
Ακολουθήσαμε με την κάμερα της εκπομπής την κ. Παπακώστα τόσο στην ανασκαφή, στους κήπους του Σαλαλάτ όσο και στην Αθήνα, στο Ινστιτούτο που διευθύνει εκεί όπως και στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσίασε σε διάλεξή της, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, τα συμπεράσματά από την ανασκαφή της.
Η κ. Παπακώστα μιλά για το εύρημα, τις ιδιαιτερότητές του, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποκαλύφθηκε αλλά και τα συναισθήματα που διακατέχουν τον αρχαιολόγο πριν, στη διάρκεια και μετά μίας τόσο σημαντικής αποκάλυψης.
Την εκπομπή σκηνοθετεί ο Ζάχος Σαμαλοδάς, τα γυρίσματα στην Αίγυπτο έκανε ο Αντώνης Βουτσάς και στη Θεσσαλονίκη ο Λευτέρης Κεσίδης. Χορηγός της εκπομπής είναι η Aegean Airlines.
Δείτε απόψε τα μεσάνυχτα την εκπομπή, από την TV-100.
Προσοχή: Tο πρόγραμμα της TV-100 μεταδίδεται ζωντανά, διαδικτυακά, εδώ
Δείτε στις φωτογραφίες στιγμιότυπα από τις ανασκαφές.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη