Συζητήθηκε τη Δευτέρα 7 Ιουνίου στη Βουλή η επερώτηση σχετικά με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που κατέθεσαν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο επερωτώντα Βουλευτή τον κ. Ευστάθιο Κωνσταντινίδη.
Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Ιωάννης Πανάρετος ...
κλήθηκε να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το μέλλον του Πανεπιστημίου μας και συγκεκριμένα, γιατί δεν αξιοποιήθηκαν, ως μέλη της Διοικούσας, καθηγητές μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Υπουργείου για την αυτοδυναμία του Πανεπιστημίου μας και εάν σκοπεύει το Υπουργείο στην επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών ή αν δεν περιλαμβάνονται τέτοιες σκέψεις στο σχεδιασμό τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον.
Τέθηκε επίσης το θέμα που είδε τελευταία τα φώτα της δημοσιότητας και αφορά στην ύπαρξη κρυφού Καλλικράτη στα Πανεπιστήμια με συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών και τμημάτων και εάν ένα τέτοιο ενδεχόμενο απειλεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Πανάρετος, τεχνηέντως, απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια στα συγκεκριμένα ερωτήματα, που ανέπτυξαν οι επερωτώντες Βουλευτές και δεν ανέλαβε δεσμεύσεις, καλλιεργώντας περαιτέρω την αβεβαιότητα για το μέλλον.
Ο κ. Κωνσταντινίδης έχοντας υπόψιν τα δημοσιεύματα για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Σχολών και Τμημάτων ανέλαβε πρωτοβουλία και απέστειλε επιστολή στους Νομάρχες της Δυτικής Μακεδονίας με την οποία ζητάει να συνεδριάσουν τα Νομαρχιακά Συμβούλια για να εκφράσουν τη δεδομένη αντίθετη βούληση των τοπικών κοινωνιών μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Κωνσταντινίδη στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επερώτησης έχει ως εξής:
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα καινούργιο σχετικά Πανεπιστήμιο.
Η ουσιώδης διαφορά με τα υπόλοιπα νέα Πανεπιστήμια που αναπτύχθηκαν στον Ελλαδικό χώρο έγκειται στο γεγονός ότι προϋπήρχαν τέσσερα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, πριν την ίδρυση του.
Τρία από αυτά λειτουργούσαν με έδρα στην πόλη της Φλώρινας. Το παιδαγωγικό, το οποίο παλιότερα ως Παιδαγωγική Ακαδημία, λειτουργεί από τη δεκαετία του ΄40, το τμήμα Νηπιαγωγών και το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών.
Στην Κοζάνη λειτουργούσε το Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων.
Και τα τέσσερα αυτά τμήματα ανήκαν στον Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Στις 25 Ιουνίου του 2003 ορίζεται η πρώτη Διοικούσα Επιτροπή του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημίου με Πρόεδρο της τον Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Χρήστο Μασσαλά, ο οποίος εκπροσωπεί πλέον το Πανεπιστήμιο, έως ότου εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για την αυτοδύναμη λειτουργία του, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης Διοικούσας Επιτροπής.
Και φθάνουμε στο σήμερα.
Με πρόσφατη σχετικά απόφαση, γιατί καθυστέρησε στη Βουλή να συζητηθεί αυτή η επερώτηση, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας διορίστηκε νέα Διοικούσα Επιτροπή.
Κατάπληξη δημιούργησε στην τοπική κοινωνία η σύνθεση της νέας επιτροπής.
Κατ΄ αρχήν για να μην παρεξηγηθώ θα ήθελα να διευκρινίσω, ότι δεν αμφισβητώ επ΄ ουδενί, ούτε οι συνάδελφοι μου, την αξιοσύνη των νέων μελών.
Πρόκειται για πρόσωπα με κύρος, γνώσεις και ικανότητες.
Επίσης δεν αμφισβητήσαμε ποτέ τη νομιμότητα της απόφασης διορισμού τους, για΄τι αυτή ήταν η απάντηση στην ερώτηση που είχαμε κάνει.
Δημιουργούνται όμως, εύλογα, ερωτηματικά, απορίες και ανησυχίες σχετικά με τη σκοπιμότητα της απόφασης αυτής.
Πρώτον, δε συμπεριλαμβάνεται κανένα από τα 110 μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στην προηγούμενη Διοικούσα υπήρχε συμμετοχή.
Δεύτερον, συμπεριλήφθηκαν 4 εξωπανεπιστημιακά μέλη , ενώ στην προηγούμενη επιτροπή συμμετείχε μόνο ένα.
Αυτός ο αποκλεισμός του ντόπιου επιστημονικού δυναμικού και η χρησιμοποίηση εξωπανεπιστημιακών υπήρξε η αιτία της κατάθεσης αυτής της επερώτησης και βέβαια σας απευθύναμε 4 κρίσιμα ερωτήματα.
Στην απάντηση σας, κύριε Υφυπουργέ, απαντήσατε γι΄ αυτά που εσείς θέλατε και όχι σε αυτά που ερωτηθήκατε.
Μας λέτε για τα προσόντα ορισμού των νέων μελών της Διοικούσας σύμφωνα με το Νόμο.
Το γνωρίζουμε, κύριε Υφυπουργέ.
Δε σας κατηγόρησε κανείς για παράνομες πράξεις. Βρίσκετε όμως την ευκαιρία να μην απαντήσετε επί της ουσίας.
Σας επαναλαμβάνω τα ερωτήματα:
Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν, ως μέλη της Διοικούσας, καθηγητές μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Υπουργείου για την αυτοδυναμία του Πανεπιστημίου μας;
Επιθυμείτε την επιτάχυνση των διαδικασιών ή δεν περιλαμβάνονται τέτοιες σκέψεις στο σχεδιασμό σας τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον;
Για να πάω παραπέρα, είναι στις προθέσεις σας η αυτοδυναμία των Περιφερειακών Πανεπιστημίων ή όπως ακούγεται έχετε αναθεωρήσει το σχεδιασμό σας και σκοπεύετε να ενοποιήσετε Πανεπιστήμια και να δημιουργήσετε μεγάλες Πανεπιστημιακές μονάδες; Δημοσιεύματα εφημερίδων πάντως θέλουν να υπάρχει κρυφός Καλλικράτης για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Σας ξεκαθαρίζω κάτι, όσο αφορά τουλάχιστον τη Δυτική Μακεδονία, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί αιτία πολέμου για τις τοπικές κοινωνίες. Δε θα το ανεχτούμε και θα μας βρείτε απέναντι.
Πιστεύω ότι είναι μία καλή ευκαιρία σήμερα να μάθουμε ποιες είναι οι προθέσεις σας γενικότερα.
Γιατί, αν νομίζετε, ότι με την τακτική του αιφνιδιασμού θα μπορέσετε να περάσετε τέτοιου είδους πολιτικές, κάνετε λάθος.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Εγώ επ΄ ουδενί δε θέλω να πιστέψω ότι η νέα σύνθεση της νέας Διοικούσας Επιτροπής εξυπηρέτησε σκοπιμότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, εν αγνοία μάλιστα των νέων μελών.
Αποτελεί κοινό τόπο για όλους όσους γνωρίζουν τα πανεπιστημιακά δρώμενα και για την τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, ότι η συμμετοχή των ντόπιων Πανεπιστημιακών στη διοικούσα είναι αναγκαιότητα για την αναβάθμιση του ιδρύματος.
Γνωρίζουν καλύτερα τις συνθήκες, τις προτεραιότητες, τις προοπτικές και τις ιδιαιτερότητες.
Το Πανεπιστήμιο είναι το σπίτι τους, δεν είναι η δουλειά τους.
Έχουν δεθεί ψυχικά και συναισθηματικά με την ύπαρξη και την εξέλιξη του.
Μπορώ μετά βεβαιότητας να πω ότι έχουν ταυτίσει ένα κομμάτι του εαυτού τους με αυτό το Πανεπιστήμιο.
Και δαπανούν δυνάμεις για το καλού του τόπου και την ανάπτυξη της περιοχής.
Η αγωνία για το μέλλον του Πανεπιστημίου είναι πρόδηλη. Με σειρά επιστολών το συνδικαλιστικό όργανο των Πανεπιστημιακών, το ΕΣΔΕΠ, έχει εκθέσει τα προβλήματα και προτείνει λύσεις. Απάντηση δυστυχώς δεν έχει λάβει στις επιστολές και τις εκκλήσεις του.
Καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής την επιστολή της 25ης Οκτωβρίου 2009.
Σας κατέθεσε το ΕΣΔΕΠ, κύριε Υφυπουργέ, και την πρόταση του οργάνου για συμμετοχή των Προέδρων των αυτόνομων τμημάτων, του Κοσμήτορα της Παιδαγωγικής Σχολής, των εκπροσώπου του ΕΣΔΕΠ, του Φοιτητικού Συλλόγου και του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού στη νέα Διοικούσα Επιτροπή με δικαίωμα ψήφου.
Απάντηση δεν πήρε ποτέ και επαναλαμβάνει την πρόταση του με έγγραφό του στις 29 Απριλίου το οποίο σας καταθέτω στα πρακτικά.
Βέβαια όχι μόνο απάντηση δεν έλαβε, αλλά ούτε στο ελάχιστο δεν εισακούστηκε.
Για το ίδιο θέμα θα καταθέσω και την αυστηρή επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας του παραρτήματος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος (Ε.Γ.Ε.) Φλώρινας δια της προέδρου κ. Χρύσας Μάντση, που δε συμφωνώ με όλα όσα λέει, αλλά θέλω να δείτε τις αντιδράσεις της κοινωνίας της Φλώρινας.
Ίσως για σας στο Υπουργείο θα ήταν πολυτέλεια η συμμετοχή τουλάχιστον ενός Πανεπιστημιακού στη Διοικούσα Επιτροπή.
Θα σας παρακαλέσω να μη ακούσω δικαιολογίες, ότι μία υποτιθέμενη συμμετοχή Πανεπιστημιακού από το δικό μας Πανεπιστήμιο στη νέα Διοικούσα, θα αποτελούσε για αυτόν πρόκριμα για την Πρυτανεία ενόψει της αυτοδυναμίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, γιατί τέτοιες δικαιολογίες είναι έωλες. Κανένας μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δε λειτουργεί υστερόβουλα.
Κανένας δεν έχει σκοπό να εκμεταλλευτεί τις περιστάσεις για να ανέλθει στην ιεραρχία.
Εάν για κάποιους το συλλογικό καλό είναι άγνωστη λέξη, στο Πανεπιστήμιο μας υπάρχει και συναίσθηση ευθυνών και χρέους και αξιοπρέπειας.
Μπροστά στην πρόκληση για αυτοδυναμία του Πανεπιστημίου μας κάθε άλλο έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
Ας μη βλέπουμε το δέντρο αλλά το δάσος.
Κύριε Υφυπουργέ,
Ήρθε ο καιρός το Πανεπιστήμιο να δρομολογήσει την αυτοδυναμία του.
Από εσάς χρειάζεται να εκφράσετε την πολιτική σας βούληση.
Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο.
Μην κρύβεστε πίσω από μισόλογα, μην αποφεύγετε να απαντάτε στις ερωτήσεις μας, μην απαξιώνετε τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και δώστε λύση.
Το ζήτημα της αυτοδυναμίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή.
Ζήτημα πνευματικής και οικονομικής ανάπτυξης, ζήτημα εθνικό σε έναν τόπο που δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί αφορμή επιβουλών και διεκδικήσεων.
Αντιμετωπίστε το στην πραγματική του διάσταση με ευθύνη και σοβαρότητα.
Κατανοήστε τις ανάγκες που έχει το Πανεπιστήμιο.
Ήδη ακόμα δεν ανέλαβε η νέα διοικούσα επιτροπή που διορίσατε και είχαμε την παραίτηση του αντιπροέδρου κ. Θεόδωρου Χατζηπαντελή.
Δεν επιθυμώ με αυτό να έρθουμε σε αντιπαράθεση, αλλά προσπαθώ να σας δείξω τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Εμείς οι Βουλευτές, που πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία και συζητούμε σήμερα το θέμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Βουλή, καθώς και όλοι οι Βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας, παρόλο που οι συνάδελφοι μου οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Κασαπίδης δε μπόρεσαν να βρεθούν εδώ για προσωπικούς λόγους, και βέβαια οι συνάδελφοι που συνεπικουρούν και τους ευχαριστούμε γι΄ αυτό, παρακολουθούμε το θέμα και τις εξελίξεις, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και έτσι θα συνεχίσουμε, ανταποκρινόμενοι στον κοινό στόχο, πέρα από χρώματα και κόμματα, για την αυτοδύναμη λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Σας ευχαριστώ.
Στη δευτερολογία του ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε τα εξής:
Ανεβαίνοντας στο Βήμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευθυμίου, θα περίμενα, σαν πρώην Υπουργός Παιδείας και γνώστης των θεμάτων αυτών και παλιός κοινοβουλευτικός, να έχει κάνει τον κόπο να συζητήσει με τους Βουλευτές του Κινήματος της περιοχής για να δει τις αντιδράσεις τους. Αντ’ αυτού, ανέβηκε να μας πει το μεγάλο έργο της εποχής Σημίτη, μιας εποχής που σήμερα το μισό ΠΑ.ΣΟ.Κ. προσπαθεί να ξεχάσει, απαξιώνοντας ταυτόχρονα και ότι έγινε τα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που τουλάχιστον για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας είναι πολλά.
Κύριε Υφυπουργέ, τα στοιχεία που σας είπαμε, δόθηκαν από το συνδικαλιστικό όργανο όπως σας είπα. Και δεν είπαμε ακριβώς εκατόν δέκα τα μέλη Δ.Ε.Π.. Νομίζω ότι είναι εκατόν πέντε ή εκατόν επτά. Αυτά μας είπαν. Αυτά μας ανέφεραν. Άρα, δεν μπορώ να πω πόσοι είναι ακριβώς. Ούτε καν ζήτησα τα έγγραφα.
Στην πρωτολογία μου, σας είπα ότι δεν συμφωνώ κατ’ ανάγκη με όλα αυτά που ζήτησαν, ούτε με το νόημα, ούτε με τα ακριβή λόγια της επιστολής που κατέθεσα στα Πρακτικά, ούτε με το τι ακριβώς έχει ζητήσει το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών. Αλλά, εσείς δεν μπήκατε καν στον κόπο να απαντήσετε, όχι να κάνετε αυτό που σας ζήτησαν, αλλά να τους απαντήσετε. Και με αυτόν τον τρόπο τους υποβαθμίζετε, τους υποτιμάτε.
Και μην τοποθετώντας κανέναν, θα συμφωνήσω με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ. που λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι σε λίγο διάστημα, και θα το αναφέρω και παρακάτω πως θα γίνει, που θα κληθούν να αναλάβουν τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, δεν είναι άξιοι σήμερα να μετέχουν στην διορισμένη Διοικούσα Επιτροπή;
Άρα, αμφισβητείτε την αξιοσύνη όλων των μελών Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Και για να έρθουμε πάλι στην ιστορία, γιατί είπατε, για το αν μας πείσατε ότι δεν είναι το άπαν η αυτοδυναμία του Πανεπιστημίου, μπορώ να σας πω, ότι εμένα προσωπικά δεν με πείσατε. Γιατί σήμερα υπάρχουν τρία αυτοδύναμα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, και εκεί είναι ο προβληματισμός μας, το Παιδαγωγικό και Νηπιαγωγών της Φλώρινας και το Μηχανολόγων Μηχανικών της Κοζάνης και υπάρχουν και άλλα δύο τμήματα, το Βαλκανικών Σπουδών Φλώρινας και το Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Κοζάνης, που με δύο καθηγητές μπορούν να γίνουν αυτοδύναμα. Το ένα από τα δύο τμήματα αν γίνει, θα προχωρήσουμε στην αυτοδυναμία του Πανεπιστημίου. Ευχής έργον είναι να γίνουν και τα δύο, για να φτάσουμε σε καλύτερο αποτέλεσμα.
Και βέβαια, όλα αυτά έχουν να κάνουν με πιστώσεις. Και εκεί είναι ο προβληματισμός μας, μήπως απ’ αυτήν την τοποθέτηση κρύβεται ότι δεν θέλουμε να δώσουμε τις πιστώσεις, δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε πραγματική ολοκλήρωση του έργου και σε αυτονόμηση και αυτοδυναμία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Θέλω να πω ότι θεωρώ απόλυτα ειλικρινή τη θέση του νέου Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του κυρίου Μανωλόπουλου, ο οποίος στο χαιρετισμό με την ευκαιρία της εγκατάστασης της Διοικούσας Επιτροπής. Δήλωσε ότι αναμένεται σχετικά σύντομα η αυτοδυναμία του Πανεπιστημίου και η δυνατότητα αυτοκυβέρνησης του από το εκλεκτό ακαδημαϊκό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του. Και εσείς, αυτό που δήλωσε ο κ. Μανωλόπουλος, δεν το αναφέρετε πουθενά. Και η θέση αυτή ενισχύεται από το γεγονός, της ανάληψης από τον ίδιο κ. Μανωλόπουλο, της Προεδρίας του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Κοζάνης που είναι ένα από τα δύο τμήματα που προανέφερα.
Επαναλαμβάνω όμως, κύριε Υφυπουργέ, ότι την ίδια βούληση που δείχνουν τα μέλη της Διοικούσας, πρέπει να δείξετε και εσείς, η φυσική ηγεσία του Υπουργείου. Πρέπει να δείξετε ότι έχετε την πολιτική βούληση για να ενδυναμώσετε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο που το έχει ανάγκη η Δυτική Μακεδονία και για την πολιτιστική της και για την οικονομική της ανάπτυξη και γενικά για την ανάπτυξη μίας περιοχής, η οποία έχει πολύ μεγάλη υστέρηση και έχει ανάγκη της στήριξης και να φανεί ταυτόχρονα ότι η κεντρική διοίκηση, το κεντρικό κράτος στέκεται στο πλευρό της.
Βέβαια, όλα αυτά μας κάνουν να επανέλθουμε στο αρχικό μας σκεπτικό, σ’ αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο απ’ όλα. Στην τοποθέτηση σας στις 2 Ιουνίου, δεν θα τη διαβάσω, την ξέρετε πολύ καλά, δεν ξεκαθαρίσατε τα πράγματα. Δεν ξέρω αν έχετε στο μυαλό σας να κάνετε κάτι διαφορετικό, αν έχετε στο μυαλό σας να συγχωνεύσετε Πανεπιστήμια, αν έχετε στο μυαλό σας να καταργήσετε Πανεπιστήμια και να μεταφερθούν σχολές σε άλλα ή και να καταργηθούν σχολές, όπως υπάρχει πρόταση, αν όμως έχετε στο μυαλό σας να γίνει αυτοδύναμο το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας, για να βοηθηθεί αυτή η περιοχή και να αναπτυχθεί περαιτέρω πράξτε το σύντομα.