30 Ιουν 2010

Συγνώμη κύριοι... αλλά τα δημόσια έργα δεν είναι σχολεία ή... βουλή, για να τα κλείνουμε το καλοκαίρι!

ΣΟΚ για πολλούς Δήμους! "Παγώνει" ο Θησέας...
Τα έργα που δεν δημοπρατήθηκαν (από τον ΘΗΣΕΑ) ακόμη ή δεν έχουν ανάδοχο σταματάνε μέχρι νεωτέρας».
Έγινε ήδη σε πολλές περιοχές.... Ανάστατοι οι -μικροί κυρίως- εργολήπτες δημοσίων έργων και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτούς!

Με τη χώρα μας να βρίσκεται εντός της δίνης της οικονομικής κρίσης και... το "φάντασμα" του ΔΝΤ να πλανάται πάνω από κάθε έκφανση της ελληνικής καθημερινότητας, είναι γεγονός ότι παρατηρείται ανομβρία σε ότι αφορά εκτέλεση έργων από τους ΟΤΑ.

Μάλιστα η κατάσταση αναμένεται να γίνει πιο δύσκολη αφού η οικονομική ασφυξία φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά και την πορεία του Προγράμματος "ΘΗΣΕΑΣ" που αποτελούσε ένα χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για τους Δήμους, δίνοντας αναπτυξιακές προοπτικές με την κατασκευή μικρών και μεσαίων έργων.

Ας μην ξεχνάμε ότι βασικός στόχος του "ΘΗΣΕΑ" είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, η ισόρροπη εθνική ανάπτυξη και η ορθολογική οργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών του κράτους μέσω συντονισμένων δράσεων και χρηματοδοτήσεων.
Ενώ λοιπόν είχε προηγηθεί στα τέλη Μαΐου σχετική ΚΥΑ που ανέφερε ότι «το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ συνεχίζεται, όπως θα διαμορφωθεί με την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας, με καταληκτική ημερομηνία υπογραφής συμβάσεων την 31η Αυγούστου 2010», με νέα απόφασή του το Υπουργείο Εσωτερικών έρχεται να θολώσει και πάλι τα νερά.
Η απόφαση, η οποία κοινοποιήθηκε στις Περιφέρειες προκειμένου να γνωστοποιηθεί στους ΟΤΑ, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«τα ενταγμένα έργα και οι μελέτες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2009 θα συνεχιστούν κανονικά με την προϋπόθεση ότι η ημερομηνία της ανακοίνωσης της επικύρωσης του αποτελέσματος (δημοπράτηση) είναι 25 Ιουνίου 2010.
Τα έργα που δεν δημοπρατήθηκαν ακόμη ή δεν έχουν ανάδοχο σταματάνε μέχρι νεωτέρας». Με βάση αυτά, φαίνεται ότι πλέον δεν δίνεται καν το περιθώριο που είχε δοθεί αρχικά μέχρι τα τέλη Αυγούστου για την ολοκλήρωση των έργων.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη