Με επιτυχία ξεκίνησε η τεράστια προσπάθεια αναστροφής της καταστροφικής πορείας της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι αναγνωρίζονται ήδη, τόσο οι προσπάθειες της κυβέρνησης όσο, κυρίως, οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Η μέχρι τώρα πορεία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν ήταν εύκολη και οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν αναγκαίες για τη διάσωση της χώρας, ώστε να μπορούμε να είμαστε σήμερα σε θέση να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Επίσης, όπως ανέφερε, η προσπάθεια αφορά στο να μην βρεθεί ποτέ ξανά η Ελλάδα στην ίδια θέση και γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ριζικές αλλαγές και ανατροπές.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του οκταμήνου της κυβέρνησής του και τόνισε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται "θα μας επιτρέψουν να ξεφύγουμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο της καθυστέρησης, της ανισότητας, της έλλειψης κράτους πρόνοιας, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας αλλά και από τα ελλείμματα και τα χρέη".
Ο πρωθυπουργός ήταν για μια ακόμη φορά ειλικρινής τονίζοντας ότι δεν θέλει να κοροϊδέψει κανέναν και όπως είπε, μας περιμένουν ακόμα δύσκολα χρόνια έντονης προσπάθειας και επιμονής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα περισσότερα οδυνηρά μέτρα έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται. Τώρα, όπως τόνισε, εκκαθαρίζουμε τη δυσβάσταχτη κληρονομιά του παρελθόντος.
Παράλληλα όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, τώρα ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές για να σπάσει η γραφειοκρατία, να εμπεδωθούν κανόνες διαφάνειας, διαβούλευσης και λογοδοσίας παντού και να ξαναφτιάξουμε, όπως είπε, το κράτος. Είναι, ανέφερε, στο χέρι μας να τα καταφέρουμε, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η προσπάθεια θα είναι επιτυχής.
Αναφέρθηκε και στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου θα συζητηθούν οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα, στο συνταξιοδοτικό του δημοσίου, αλλά και στις εργασιακές σχέσεις.
Χρέος μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να διαφυλάξουμε ότι το κράτος θα είναι σε θέση να καταβάλει συντάξεις σε βάθος χρόνου με ένα σύστημα βιώσιμο και ότι αυτό θα γίνεται με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική δικαιοσύνη. Χρέος μας, όπως είπε επίσης, είναι να διαμορφώσουμε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο θα προστατεύει, θα στηρίζει αλλά και θα δίνει ευκαιρίες στους πιο ευάλωτους πολίτες, όπως επίσης και θα βοηθάει τη χώρα να γίνει πιό σύγχρονη και πιό ανταγωνιστική.
Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε για μια ακόμη φορά τις αιτιάσεις ότι το ελληνικό πρόβλημα οφείλεται στην ύπαρξη του κράτους πρόνοιας και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν η διαχείριση τόσο του κράτους πρόνοιας όσο και του κράτους γενικότερα. Και πρόσθεσε ότι το θέμα της ανταγωνιστικότητας δεν αφορά στο κράτος πρόνοιας όπως έχει αποδειχθεί και σε χώρες του ευρωπαϊκού βορρά που εφαρμόζεται.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις αναμενόμενες εξελίξεις στην Ευρώπη και τόνισε ότι μπαίνουμε σε μια κατάσταση πίεσης αναφορικά με το χρέος όλων των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών και προέβλεψε ότι πολλές από τις χώρες αυτές θα πάρουν μέτρα είτε όπως αυτά που πήρε η Ελλάδα είτε ανάλογα με αυτά.
Επανέφερε το θέμα της αύξησης των ιδίων πόρων της Κοινότητας και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν μπει ένας μικρός φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της τάξεως του 0,05%, η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει έσοδα περί τα 240 δισ. ευρώ που θα αποτελούσε μια πολύ σημαντική πηγή. Το θέμα της αύξησης των ιδίων πόρων μέσω της επιβολής του συγκεκριμένου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ενός νέου φόρου επί του διοξειδίου του άνθρακα και της έκδοσης ευρωομολόγων θα τεθεί, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, στις συζητήσεις που ακολουθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το νέο προϋπολογισμό.
Ο πρωθυπουργός θεώρησε θετικό ότι οι προτάσεις αυτές υιοθετήθηκαν από τα συνδικάτα στο Βανκούβερ του Καναδά και εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης στο G -20.
Σχετικά με τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για το νομοσχέδιο που αφορά στη δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη και το οποίο θα κατατεθεί ως τις 30 Ιουνίου στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι συνιστά το πρώτο μεγάλο βήμα για τη μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013.
Σχετικά με το νομοσχέδιο για το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι έχει ως στόχους τη θωράκιση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα και τη διατήρηση της σταθερότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Τέλος, αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι στόχοι για την Ελλάδα είναι η αύξηση της συνεισφοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο και η μείωση των εκπομπών αερίων. Ο βασικός στόχος, όπως ανέφερε, είναι η αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής, η κατά το δυνατόν απεξάρτηση από εισαγόμενους ενεργειακούς πόρους με την αξιοποίηση εγχώριων πόρων φιλικών προς το περιβάλλον, αλλά και η πράσινη ανάπτυξη στην οποία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Ο κ. Γ. Παναδρέου θα απαντήσει αύριο από το βήμα της Βουλής στα "καυτά" θέματα της επικαιρότητας, Μνημόνιο, εργασιακά, ασφαλιστικά και οικονομία, με αφορμή σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των τριών αρχηγών της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, θα απαντήσει στην «ώρα του πρωθυπουργού» στις ερωτήσεις, της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά θέματα, του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για την κατάσταση στην οικονομία και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το Μνημόνιο.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Προτροπή στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών
Προτροπή στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν στις μεγάλες κινήσεις που θα διασφαλίσουν το μέλλον του τραπεζικού συστήματος απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).
Ο υπουργός επισήμανε ότι η πολιτεία στηρίζει, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και οι τράπεζες με την σειρά τους θα πρέπει "να στηρίξουν τον εαυτό τους" και κατ' επέκταση την ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά. Απευθυνόμενος στους τραπεζίτες είπε ότι είναι η ώρα να κοιτάξουν τους όρους αμοιβών σε υψηλόβαθμα στελέχη τους, καθώς και να διασφαλίσουν τους όρους ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η πολιτεία, πρόσθεσε, έχει στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, πρόσφατα αύξησε το σκέλος των εγγυήσεων κατά 15 δισ. ευρώ και είναι έτοιμη να το πράξει περαιτέρω αν υπάρξει ανάγκη.
Αναφέρθηκε επίσης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, το οποίο χαρακτήρισε "δίχτυ ασφαλείας" για το τραπεζικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι από τον Σεπτέμβριο θα λάβει τα πρώτα χρήματα. Εκτίμησε ότι καμιά ελληνική τράπεζα δεν θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει.
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απόλυτα αισιόδοξος για την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και γενικότερα της εφαρμογής του προγράμματος τριετούς προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Ήδη τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση αποδίδουν, το έλλειμμα το πρώτο πεντάμηνο έχει μειωθεί κατά 39%, ενώ τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση 8% και η μείωση των δαπανών φθάνει το 10%. Ο υπουργός τόνισε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις και υπάρχει η αισιοδοξία ότι ο κρατικός προϋπολογισμός υπερβαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί.
Είναι η ώρα των μεγάλων ανατροπών τώρα, τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου και επισήμανε ότι με το πλαίσιο των ασφαλιστικών και εργασιακών μεταρρυθμίσεων μπαίνουν οι βάσεις για βιωσιμότητα του ασφαλιστικού με αίσθημα δικαίου και ξεπερνιούνται αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας, καθώς και κανόνες που δεν προστάτευαν τους εργαζομένους.
Διευκρινίσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Διευκρινίσεις για την ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χρηματοδοτούμενο με 10 δισ.ευρώ από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας, παρείχε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο κος Σαχινίδης σημείωσε πως το Ταμείο δεν αποσκοπεί στην στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών Τραπεζών, αλλά στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους, εάν και εφόσον την χρειαστούν.
Με την ίδρυση του Ταμείου, τόνισε ο κος Σαχινίδης, «θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς όσους αμφισβητούν την δυνατότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να ανταπεξέλθει της κρίσης, ότι όσες επιθέσεις κι αν εξαπολύσουν, υπάρχει στην άκρη ένα ταμείο με πόρους 10 δισ. ευρώ - όχι για την αντιμετώπιση της ρευστότητας (εκεί υπάρχουν άλλες πρόνοιες), αλλά για την περίπτωση επιβεβαίωσης ακόμα και ακραίων σεναρίων, να στηριχθεί η κεφαλαιακή επάρκεια του συστήματος».
Στο ίδιο πνεύμα η Ελπίδα Τσουρή (ΠΑΣΟΚ), τόνισε πως το Ταμείο, «δεν στοχεύει στην προστασία των κερδών των τραπεζών, αλλά στην προστασία της κεφαλαιακής τους επάρκειας» και πως «η προσφυγή μιας Τράπεζας σ' αυτό, δεν θα είναι ευχάριστη κίνηση για τους μετόχους του, αλλά αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα».
Η ίδρυση του Ταμείου αποτελεί όρο του Μνημονίου που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση για την προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Οι διευκρινίσεις του υφυπουργού Οικονομικών προκάλεσαν σχόλια εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, αν και συναινεί στην ίδρυση του Ταμείου, δεν παρέλειψε να σχολιάσει δια του εκπροσώπου της, Χρήστου Σταϊκούρα: «Η κυβέρνηση της ΝΔ έγκαιρα το φθινόπωρο του 2008, είχε προχωρήσει σε ένα πακέτο ρευστότητας. Η επιλογή συνάντησε σφοδρότατη κριτική εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και από σας προσωπικά, που μιλήσατε για «χάρισμα 28 δισ. ευρώ στις Τράπεζες».
Παράλληλα, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, εκτίμησε πως με βάση τις μέχρι στιγμής προβλέψεις του προσχεδίου νόμου, το τοπίο συγκρότησης του Ταμείου παραμένει «θολό και ασαφές».
«Αυτό που έλεγε το ΠΑΣΟΚ για τα 28 δισ. ήταν ότι θα πρέπει να μεριμνήσετε για τις προϋποθέσεις, ώστε αυτή η ρευστότητα να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών. Όσο για τα υπόλοιπα, «αφού διαφωνήσατε με το Μνημόνιο, γιατί κόβεστε για το αν θα υλοποιήσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις που έχει λάβει;».
«Είναι ενδεικτικό το πώς υπηρετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ανεξάρτητα του τι είδους κυβέρνηση υπάρχει», παρατήρησε ο Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ).
«Το τραπεζικό σύστημα έχει πάρει δισεκατομμύρια ευρώ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Τώρα μας λέει η κυβέρνηση, πως τυχόν ζημιές των Τραπεζών, θα καλείται να αναλάβει το Δημόσιο ως κύριος μέτοχος του Ταμείου - δηλαδή, για άλλη μια φορά, ο εργαζόμενος λαός».
Για «τραπεζοκεντρική Ελλάδα και Ευρώπη» μίλησε ο Ηλίας Πολατίδης (ΛΑΟΣ).
«Οι άλλες επιχειρήσεις μπορεί να κλείνουν «για το καλό της οικονομίας», αλλά οι Τράπεζες όχι. Αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να βοηθήσει Ναυπηγεία που πάνε να κλείσουν, επεμβαίνει η Επιτροπή και λέει πως είναι νόθευση του ανταγωνισμού. Εδώ όμως, μας λέει πως πρέπει να σώσουμε τις Τράπεζες και να κατευθύνουμε το 10% των κεφαλαίων του Μνημονίου προς τα κει», σχολίασε ο βουλευτής.
«Διάβασα ότι το υπόλοιπο των ελληνικών Τραπεζών που οφείλουν στην ΕΚΤ, είναι 90 δισ. ευρώ. Πού έχουν πάει αυτά τα λεφτά;», αναρωτήθηκε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ)
«Για να διασωθούν οι Τράπεζες, η ΕΚΤ έχει εφαρμόσει ένα σκληρότατο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, προκειμένου να στηρίξει την τιμολόγησή τους. Και τιμολογεί τα ελληνικά ομόλογα με τιμές Απριλίου και τα αγοράζει για να στηρίξει τις Τράπεζες. Αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να τυγχάνουν της έγκρισης οιασδήποτε κυβέρνησης. Και απορώ που και η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να οικοδομεί αντιπροτάσεις, έρχεται και τα στηρίζει.Κύριοι θα λογοδοτήσετε για το πού πάει αυτή η ρευστότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, βρίσκεται αντιμέτωπο με τα απόνερα της οικονομικής κρίσης. Η έλλειψη ρευστότητας οφείλεται στην υποβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας και των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αποκλειστεί από τις αγορές κεφαλαίων - και επειδή έχει ληκτότητες που πρέπει να αντιμετωπίσει, καταφεύγει στην ΕΚΤ», είπε ο υφυπουργος.
«Ένα είναι το ερώτημα: Μπορεί το Ταμείο να λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι στους κερδοσκόπους; Αν ναι, τα υπόλοιπα είναι φιλολογίες», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κος Σαχινίδης.