17 Ιουν 2010

Ικανοποιημένη η τρόικα από την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας

Του Στέλιου Κράλογλου

Την άποψη ότι το ΠΣΑ προχωράει σε σταθερή βάση και ότι οι εξελίξεις στα δημοσιονομικά προβλέπονται θετικές εξέφρασαν οι ελεγκτές της τρόικας.

Χωρίς να θέλουν να προδιαγράψουν με βεβαιότητα ότι θα εκταμιευτεί η δεύτερη δόση, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί και ο επίσημος έλεγχος του Ιουλίου, οι εμπειρογνώμονες της τρόικας επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση προχωράει καλά σε όλους τους τομείς. Τα δημόσια έσοδα εισπράττονται όπως περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενώ η τρόικα στάθηκε και στο γεγονός ότι πλέον διαπιστώνεται αυστηρός έλεγχος από το δημόσιο στις δαπάνες που γίνονται.

Όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού η τρόικα εξέφρασε ικανοποίηση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα στο πεντάμηνο μειώθηκε περισσότερο σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί, ενώ σημαντική πρόοδος διαπιστώνεται και στη σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αφορά τη στήριξη των τραπεζών.

Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση οι ελεγκτές τόνισαν ότι παρατηρείται πρόοδος και σημείωσαν με νόημα ότι κάποιοι κοινωνικοί φορείς αντιδρούν ενώ κάποιοι άλλοι όχι.

Ειδικά για τις ανατροπές που ανακοινώθηκαν χθες στα εργασιακά, τόνισαν ότι αν και δεν έχουν δει ακόμη το κείμενο, περιμένουν από την κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις όπως αυτές προδιαγράφονται στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί.

Επιβεβαιώνοντας και το πρωινό ρεπορτάζ του Capital.gr η τρόικα σημείωσε ότι έχει περισσότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, αν και «αγκάθι» στην εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας παραμένει ο υψηλός πληθωρισμός.

http://www.capital.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη