19 Ιουν 2010

Στο φως νέα στοιχεία για φοροδιαφυγή

naftemporiki.gr | Νέο «κύμα» φοροδιαφυγής από γιατρούς και συμβολαιογράφους εντόπισε το ΣΔΟΕ . Οι σαρωτικοί έλεγχοι περιλαμβάνουν οff-shore εταιρείες και ύποπτες αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας. Στο «στόχαστρο» μπαίνουν επίσης αδήλωτες πισίνες και σκάφη αναψυχής. Έρχονται «λουκέτα» για νυχτερινά κέντρα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΣΔΟΕ:

- από ελέγχους που έχουν γίνει σε 14 διαγνωστικά κέντρα, συγκεντρώθηκαν στοιχεία 153 χειρουργών και άλλων γιατρών στους οποίους διενεργούνται ήδη έλεγχοι και ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους.

Πρόκειται για ελέγχους που επεκτείνονται και σε πανεπιστημιακούς γιατρούς, αλλά και σε γιατρούς του ΕΣΥ, καθώς εξετάζονται οι προμήθειες των υλικών των νοσοκομείων για να εντοπιστούν εκτός των άλλων και χρηματισμοί των ίδιων των γιατρών.

- από διασταυρώσεις που έχουν γίνει στις φορολογικές δηλώσεις συμβολαιογράφων έχει εντοπιστεί ότι το 63% όσων ελέγχθηκαν εμφανίζουν απόκλιση εσόδων και δηλωθέντων κερδών πάνω από 100.000 ευρώ.

«Σαφάρι» για αδήλωτες πισίνες και σκάφη αναψυχής

- Από κατασκευαστικές εταιρείες έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία, που αφορούν ιδιοκτήτες πισίνας και τα οποία θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές τους δηλώσεις για να διαπιστωθεί εάν έχουν την έχουν δηλώσει.

-από έρευνες που έχουν γίνει σε δικηγορικά γραφεία και επιχειρήσεις εισαγωγής σκαφών αναψυχής έχουν εντοπιστεί 35 περιπτώσεις κατόχων σκαφών (επώνυμων Ελλήνων) μήκους άνω των 30 μέτρων, που δηλώνουν ζημιές στις επιχειρήσεις τους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση πάνω από 200 περιπτώσεων ακινήτων που ανήκουν σε off-shore εταιρείες και ελέγχονται τώρα ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, τις δηλώσεις και τις καταβολές φόρων. Εξετάζονται ήδη συμβόλαια αγοραπωλησίας μεγάλων ακινήτων.

Έρχονται «λουκέτα» σε νυχτερινά κέντρα

Από 802 ελέγχους που διενεργήθηκαν το δίμηνο Απρίλιος-Μάιος μόνο στην Αττική σε αντίστοιχο αριθμό κέντρων διασκέδασης και χώρων μαζικής εστίασης εντοπίστηκαν 449 παραβάτες και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για το κλείσιμο των καταστημάτων αυτών για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με βάση το νέο φορολογικό νόμο.

Το ΣΔΟΕ παράλληλα, πραγματοποιεί και μια ακόμη σειρά ελέγχων που αφορούν υποθέσεις διαφθοράς και άλλων παραβάσεων.

Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι αφορούν:

-Παράνομες επιστροφές ΦΠΑ αγροτικών προϊόντων

-Συνταγογραφήσεις γιατρών, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία, προκειμένου να εντοπιστούν συνταγές που εκτελούνται σε βάρος ασφαλιστικών ταμείων.

-Προμήθειες δημόσιων νοσοκομείων, αναλώσιμων, χειρουργικών και ορθοπεδικών υλικών.

-Προμήθειες φρεγατών και υποβρυχίων

Έλεγχοι για υποθέσεις Siemens Βατοπεδίου, Χρηματιστηρίου

Επίσης, οι έλεγχοι κατά παραγγελία που διενεργεί το ΣΔΟΕ αφορούν στις υποθέσεις της Μονής Βατοπεδίου και της Siemens καθώς και στις περιπτώσεις αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου 333 εταιρειών, οι οποίες κατά τη χρονική περίοδο από 1.1.1998 έως 31.12.2002 ήταν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

http://www.naftemporiki.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη