4 Ιουν 2010

Βενιζέλος: Διαφάνεια δεν σημαίνει «ζουγκλοποίηση» της πολιτικής ζωής.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Δημοσιογραφος: Να περάσουμε στη SIEMENS και στις αποκαλύψεις που έχουν γίνει. Θεωρείτε ότι πρέπει να κληθούν οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί, αλλά και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο κ. Σαμαράς;

Δημοσιογράφος: Επ’ αυτού κ. Υπουργέ. Διαβλέπουμε ένα κίνδυνο διασυρμού των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος γενικότερα, τι λέτε.

Ευ. Βενιζέλος: Απαντώ στο θέμα των Πρωθυπουργών και των Αρχηγών. Όλοι όσοι μπορούν να συνεισφέρουν πραγματικά, γιατί υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, πρέπει να καλούνται και να συνεισφέρουν είτε με αυτοπρόσωπη εμφάνιση, είτε εγγράφως. Όμως δεν νοείται να καλούνται πρώην Πρωθυπουργοί ή πολιτικοί αρχηγοί προκειμένου να εκτεθούν επικοινωνιακά και να ριχτούν βορά σε μια διαρκή συζήτηση η οποία δεν έχει τελειωμό.

Οι εξεταστικές Επιτροπές είναι πολιτικά όργανα, είναι όργανα άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σκοπός τους είναι η αποκάλυψη της αλήθειας και η παρουσίαση της αλήθειας στον ελληνικό λαό. Παρ' ότι είναι πολιτικά όργανα έχουν δικονομική εξουσία, άρα πρέπει να λειτουργούν με δικονομικές εγγυήσεις, πρέπει να σέβονται τους κανόνες του Συντάγματος και της Ποινικής Δικονομίας.

Η εξεταστική Επιτροπή δεν είναι ένα όργανο που παράγει εντυπώσεις ή που ρίχνει στην πυρά ανθρώπους, ούτε στρέφεται επί δικαίων και αδίκων. Είναι ένα σοβαρό πολιτικό όργανο το οποίο περιμένει να μάθει το ίδιο την αλήθεια για να την πει. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται πάντα με σεβασμό στους κανόνες του κράτους Δικαίου. Διαφάνεια δεν σημαίνει «ζουγκλοποίηση» της πολιτικής ζωής.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη