20 Ιουν 2010

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔ

“Η γλώσσα δεν είναι μόνο η έκφραση του πολιτισμού και της ταυτότητας ενός λαού, αλλά για γλώσσες όπως η Ελληνική, έχει μία αναπτυξιακή διάσταση” υπογράμμισε η Βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για θέματα της ελληνικής γλώσσας και των Ελλήνων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό.

Η κ. Αράπογλου αφού εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνεργασία του Υπουργείου, με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, «…που εδώ και μια 15ετία κάνει μια πολύ συστηματική ...

δουλειά με κέντρο την Θεσσαλονίκη …» έθεσε και μια σειρά από ερωτήματα και προτάσεις που αφορούν:


Στον συντονισμό των επιμέρους δράσεων που ασκούνται για την προβολή και διάδοση της ελληνικής γλώσσας από τα διάφορα ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Για το θέμα της Παιδείας Ομογενών τόνισε πως «…το δίλημμα, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι αυτό που ήταν πριν από 15 χρόνια, για το αν θα έχουμε δίγλωσσα ή ελληνικά σχολεία. Το θέμα της παιδείας των ομογενών δεν είναι μόνο η προκλητική και εξωφρενική σπατάλη δυνάμεων και πόρων, αλλά είναι και η στρατηγική. Εν τέλει τι θέλουμε να κάνουμε; Οι ανάγκες των Ελλήνων του εξωτερικού είναι πολύ διαφορετικές από χώρα σε χώρα. Η στρατηγική για την Αμερική, την Λατινική Αμερική και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης δεν έχει καμία σχέση με την στρατηγική που πρέπει να έχουμε στη Γερμανία, στη Βόρεια Αφρική ή στην Αίγυπτο….»
Για την εκπαίδευση των Πομάκων της Ξάνθης ανέφερε «…τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και είναι αποτελέσματα μιας πολυετούς παράδοξης και παράλογης πολιτικής εκ μέρους της Ελλάδας. Ποτέ κανείς δεν κατάλαβε γιατί κάναμε τουρκόφωνους τους Πομάκους της Θράκης και αυτό δεν αφορά μόνο την τελευταία 10ετία – 20ετία. Είναι μια υπόθεση που έρχεται, δυστυχώς, από πολύ μακριά ...»
Για τα θέματα παιδείας των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης επανέφερε την πρόταση για λειτουργία Παιδικού Σταθμού στο Γαλατά και την διευκόλυνση της Ομογένειας με την απόσπαση του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού: «…Η οικονομία που θα γίνει τον επόμενο χρόνο στους εκπαιδευτικούς του εξωτερικού δεν πρέπει να επηρεάσει του αποσπασμένους της Κωνσταντινούπολης» ζήτησε η Χρ. Αράπογλου.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανακοινώθηκε και η οργάνωση στην Θεσσαλονίκη από το Υπουργείο Παιδείας, στις 28 και 29 Ιουνίου ενός Διεθνούς Συνεδρίου για την ελληνική γλώσσα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη