21 Ιουν 2010

Ηφαίστειο η Τουρκία!

Πρόωρες εκλογές ζητά η αντιπολίτευση μετά την επίθεση του PKK

Ξένες δυνάμεις βλέπει ο Ερντογάν πίσω από την αιματηρή επίθεση του PKK εναντίον του τουρκικού στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία - Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ζήτησε η αντιπολίτευση

Κλιμακώνεται η ένταση στην Τουρκία έπειτα από την αιματηρή επίθεση του PKK εναντίον του τουρκικού στρατού στην νοτιοανατολική Τουρκία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα... το θάνατο έντεκα Τούρκων στρατιωτών και δώδεκα μελών του PKK.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται ξένες δυνάμεις, ενώ η αντιπολίτευση ασκεί έντονη κριτική εναντίον της κυβέρνησης ζητώντας πρόωρες εκλογές. «Μαύρη μέρα» για την Τουρκία ήταν τα σχόλια του τουρκικού Τύπου έπειτα από τη μεγάλη επίθεση, η οποία έγινε στο Χακάρι στις δύο τα ξημερώματα του Σαββάτου. «Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα δώσουν την απάντηση που χρειάζεται, όπως έκαναν μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την τελετή της κηδείας των έντεκα Τούρκων στρατιωτών, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν θα λυγίσει. «Δεν θα κάνουμε τους προδότες να χαρούν», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. Αμέσως μετά την τελετή, ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο αρχηγός της κυβέρνησης και τρεις υπουργοί της κυβέρνησης αναχώρησαν για τα σύνορα με το Ιράκ με ελικόπτερα όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το επεισόδιο. Η 'Αγκυρα, πάντως, δεν άφησε αναπάντητη την επίθεση. Έστειλε αμέσως αεροσκάφη στο Βόρειο Ιράκ, τα οποία βομβάρδισαν στόχους του PKK. Μία μέρα προηγουμένως, το γενικό επιτελείο του τουρκικού στρατού είχε δηλώσει ότι αναμένεται κλιμάκωση των επιθέσεων του PKK κάτι που έκανε τους πολιτικούς αναλυτές να διερωτηθούν γιατί δεν λήφθηκαν μέτρα.
Οι αιχμές Ερντογάν
Μεγαλύτερη συζήτηση προκάλεσε το ερώτημα του Τούρκου πρωθυπουργού «στο όνομα ποιων δυνάμεων έκανε εργολαβία η γνωστή τρομοκρατική οργάνωση;». Οι πολιτικοί αναλυτές κάλεσαν αμέσως τον Ταγίπ Ερντογάν να μιλήσει έξω από τα δόντια και να πει ποιες δυνάμεις εννοεί. «Εάν η κυβέρνηση γνωρίζει κάτι γι΄ αυτό το θέμα, πρέπει να το ανακοινώσει. Οι πρώτες που έρχονται στο μυαλό είναι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ», σχολιάζει η Φεράι Τιντς της Χουριέτ. Μάλιστα, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως, αν όντως αυτές τις δυνάμεις εννοεί η κυβέρνηση, τότε η κατάσταση είναι σοβαρή και πρέπει να απαντήσει.
Τίθεται, επίσης, το ερώτημα εάν δόθηκε ή όχι πληροφόρηση από τις ΗΠΑ για τις κινήσεις των μελών του PKK λίγο πριν την επίθεση, όπως προνοεί η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Πολιτικοί αναλυτές αμφιβάλλουν εάν λειτούργησε η συνεργασία αυτή και διερωτούνται εάν αυτή η στάση των ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα του επεισοδίου στη Γάζα και της αρνητικής ψήφου που έδωσε η Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για εμπάργκο κατά του Ιράν. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα της τρομοκρατίας» και ζητά πρόωρες εκλογές. Ο ηγέτης, μάλιστα, του εθνικιστικού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζητά να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά η απάντηση που πήρε από τον Τούρκο πρωθυπουργό ήταν κατηγορηματικό «όχι».


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=953418&-V=articles/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη