Του Δημήτρη Ζάντζα | capital.gr
Μία μάλλον «ισορροπημένη» εβδομάδα από πλευράς αποδόσεων, τόσο για το Χ.Α. όσο και για τις ξένες αγορές, έμελλε να «στιγματιστεί» από την εικόνα μίνι-πανικού που επικράτησε την Παρασκευή.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ανεργία στις ΗΠΑ αποδείχθηκαν.. χειρότερα των εκτιμήσεων, προβληματίζοντας τις αγορές και δίνοντας μεταξύ άλλων αφορμή για κατοχύρωση κερδών από τις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Ωστόσο, καταλυτικά στη διαμόρφωση του αρνητικού κλίματος και στην ένταση των πιέσεων επέδρασαν οι δηλώσεις αξιωματούχων της ουγγρικής κυβέρνησης, που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο πτώχευσης, αναζωπυρώνοντας την ανησυχία για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην περιοχή αλλά και δημιουργώντας αρνητικούς συνειρμούς για τις πιθανότητες επιτυχίας του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Επιβαρυντικά είχαν λειτουργήσει νωρίτερα φήμες που έφεραν την Societe Generale να βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες απώλειες σε θέσεις παραγώγων, αν και η διοίκηση της τράπεζας αρνήθηκε να προβεί σε επίσημο σχόλιο.
Αναλυτές σχολιάζουν ότι η εικόνα της υποτονικότητας και η έλλειψη "φυσικών παικτών" που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Χ.Α. αφήνει την ελληνική αγορά έκθετη απέναντι στις πιέσεις που δέχονται τα χρηματιστήρια του εξωτερικού, στοιχείο που έρχεται να λειτουργήσει επιβαρυντικά στην ήδη βεβαρυμμένη εγχώρια κατάσταση.
Επισημαίνουν παράλληλα ότι η διάχυτη ανασφάλεια και η αποστροφή ανάληψης ρίσκου συνεχίζουν να κρατούν τους τζίρους στο Χ.Α. σε απογοητευτικά επίπεδα, ακόμη και για τα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων, παρά το γεγονός ότι δύσκολα μπορεί να εντοπίσει κανείς άλλη αγορά διεθνώς, πέραν της ελληνικής, που να έχει προεξοφλήσει σε τέτοιο βαθμό τα χειρότερα δυνατά σενάρια. Εκτιμούν ωστόσο ότι οποιαδήποτε απόπειρα της ελληνικής αγοράς να αντιδράσει πολύ δύσκολα θα αποδειχθεί επιτυχής υπό τις παρούσες συνθήκες, με το ενδιαφέρον να στρέφεται αποκλειστικά πια στην εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε στις 1.484,90 μονάδες, με πτώση 5,03%. Κινούμενος μόνιμα σε αρνητικό έδαφος στη διάρκεια της συνεδρίασης, βρέθηκε να υποχωρεί έως και 5,81%, στις 1.472,76 μονάδες. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση εντός του 2010 και για την χαμηλότερη τιμή κλεισίματος του Δείκτη από τις 10 Μαρτίου 2009. Οι δε εβδομαδιαίες απώλειες του Γ.Δ. διαμορφώθηκαν σε 5,43%.
Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε σε 137,8 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 146 μετοχές υποχρεώθηκαν σε απώλειες, 114 διατηρήθηκαν αμετάβλητες και 34 ενισχύθηκαν.
Σε ποσοστό έως 6,58% βρέθηκε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά ο δείκτης των τραπεζών, πριν κλείσει με πτώση 5,64% στις 1.471,95 μονάδες και με το σύνολο των τίτλων του σε αρνητικό έδαφος. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης υποχώρησε 6,46%, ενώ την Παρασκευή τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο τίτλος της ΕΤΕ, με απώλειες άνω του 6,5% και κλείσιμο κοντά στο χαμηλό ημέρας, σε ποσοστό πάνω από 6% υποχώρησε και η Eurobank, ενώ σε πτώση άνω του 5% υποχρεώθηκαν οι Τρ. Πειραιώς, ATEBank, T.T. και Marfin Popular Bank.
Αναλυτικά από τον FTSE20, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ με «βουτιά» 9,20% και 9,09%, στα 3,06 και 11,50 ευρώ αντίστοιχα, ενώ με μεγάλες απώλειες 8,16% ακολούθησε η MIG, στα 0,90 ευρώ.
Σε ποσοστό 6,70% υποχώρησε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, κλείνοντας στα 9,74 ευρώ και κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ με απώλειες 6,57% και 5,54% ακολούθησαν οι Eurobank και Τρ. Πειραιώς, στα 3,84 και 3,92 ευρώ.
Οι μετοχές των ΔΕΗ, ATEBank και Τ.Τ. υποχρεώθηκαν σε απώλειες 5,47%, 5,41% και 5,40% αντίστοιχα, ενώ πάνω από 5% υποχώρησαν η Marfin Popular Bank και ο ΟΤΕ (με τον τελευταίο να υποχωρεί μια «ανάσα» από το ιστορικό χαμηλό των 6,38 ευρώ).
Ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ, Τρ. Κύπρου, Coca-Cola 3E, Alpha Bank και Jumbo με πτώση άνω του 4%, ενώ το 2% υπερέβησαν οι απώλειες για τους τίτλους των Τιτάν, και ΕΛΠΕ.
Με τις μικρότερες απώλειες στον 20άρη έκλεισαν οι Motor Oil.και Μυτιληναίο, υποχωρώντας 0,42% και 0,25%, στα 7,10 και 4,07 ευρώ αντίστοιχα.