6 Ιουν 2010

Πληρώνονται για να... κάθονται!

«Η πτωχευμένη Ολυμπιακή συνεχίζει να πληρώνει 10 εργαζομένους χωρίς να κάνουν τίποτα», γράφει η ολλανδική εφημερίδα «Parool». Τι λένε οι εργαζόμενοι. Τι απαντά ο εκκαθαριστής της εταιρείας. Τουλάχιστον τέσσερα γραφεία των...
Ολυμπιακών Αερογραμμών στο εξωτερικό παραμένουν σε λειτουργία εδώ και 1,5 χρόνο παρά την τοποθέτηση εκκαθαριστή στον πάλαι ποτέ εθνικό αερομεταφορέα. Οι εργαζόμενοι σ’ αυτά εξακολουθούν να αμείβονται κανονικά εισπράττοντας μάλιστα το σύνολο των επιδομάτων που έχουν ήδη κοπεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα γραφεία στη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ολλανδία.
Πληρώνονται για να... κάθονται

Το ζήτημα λόγω και των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχει αρχίσει να απασχολεί και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των χωρών στις οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν τα γραφεία αυτά. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας «Parool» με τίτλο «Η πτωχευμένη Ολυμπιακή συνεχίζει να απασχολεί προσωπικό» και υπότιτλο «Η ελληνική κυβέρνηση κρατάει δέκα εργαζομένους χωρίς να κάνουν τίποτα αλλά συνεχίζει να τους πληρώνει».

«Είναι τρομερά απογοητευτικό, σαν να μας έχουν δεμένους στον αστράγαλο με αλυσίδα», λέει στην εφημερίδα ο επί 33 χρόνια εργαζόμενος στο γραφείο της ΟΑ στην Ολλανδία, Jan de Jong, ο οποίος αποκαλύπτει ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκε στους 10 εργαζομένους ο μισθός Μαΐου και το επίδομα διακοπών.

«Kαφέ και κομπιούτερ»
Και συνεχίζει: «Τις μέρες που έχει δουλειά, χτυπάει το τηλέφωνο πέντε φορές, κυρίως από όσους γνωρίζουν το παλιό νούμερο της Ολυμπιακής. Περνάμε τη μέρα μας με καφέ, παιχνίδια στο κομπιούτερ, διάβασμα, κουβέντα και τακτοποιούμε προσωπικές γραφειοκρατικές υποθέσεις.

Στην αρχή καθόμασταν όλοι μέχρι τις πέντε, αλλά τώρα πια μένουμε μέχρι τις τρεις γιατί μετά τις τρεις δεν τηλεφωνούν από την Ελλάδα». Ο ίδιος δηλώνει ότι το συνδικάτο τούς έχει συμβουλεύσει να συνεχίσουν να πηγαίνουν κανονικά στο γραφείο, αλλιώς κινδυνεύουν να απολυθούν και δεδομένου ότι οι περισσότεροι μετρούν πάνω από 25 χρόνια προϋπηρεσίας, προσβλέπουν σε μια καλή αποζημίωση.

Στο ζήτημα των υψηλών αποζημιώσεων αλλά και των προβλημάτων που προέκυψαν από τις κατά τόπους νομοθεσίες αποδίδει την καθυστέρηση στο κλείσιμο των γραφείων ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Κεφαλαίου, η οποία έχει αναλάβει την εκκαθάριση της εταιρείας, Αθ. Μαυρομάτης, μιλώντας στο «Εθνος».

«Τον Οκτώβριο του 2009 ξεκινήσαμε μια πολύ δύσκολη διαδικασία εκκαθάρισης. Εκτός των περιουσιακών στοιχείων, παραλάβαμε μια εταιρεία με 5.000 εργαζομένους στην Ελλάδα και περίπου 500 στα τριάντα γραφεία του εξωτερικού που λειτουργούσαν», τονίζει ο κ. Μαυρομάτης, ο οποίος σημειώνει ότι το βάρος δόθηκε αρχικώς στο ξεκαθάρισμα επί ελληνικού εδάφους.

Να σημειωθεί ότι στους σταθμούς εξωτερικού απασχολούνται από 2 έως και 50 άτομα, ενώ οι πολυπληθέστεροι σταθμοί ήταν αυτοί της Αιγύπτου, της Νέας Υόρκης και του Καναδά, στους οποίους απασχολούνταν συνολικά περί τα 120 άτομα.

Νόμος για πτωχεύσεις
Ο ίδιος επισημαίνει ότι σε πολλές χώρες δεν υπήρχαν προβλήματα, καθώς είναι αποδεκτός ο νόμος 1346/2000 για τις πτωχεύσεις. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες στις οποίες η ειδική εκκαθάριση δεν γινόταν αποδεκτή, όπως στην Ολλανδία, όπου τα προβλήματα μεταφέρθηκαν στις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να δοθούν οι προβλεπόμενες νόμιμες αποζημιώσεις μιας εταιρείας σε πτώχευση και όχι τα ποσά των αποζημιώσεων που έδινε η παλιά εταιρεία, βάσει των οποίων το κλείσιμο των γραφείων στη Μ. Βρετανία θα κόστιζε περίπου 20 εκατ. λίρες.

Ο κ. Μαυρομάτης εκτιμά, πάντως, ότι εντός του Ιουνίου θα έχει κλείσει το γραφείο της Ολλανδίας, κάτι το οποίο θα γίνει το προσεχές διάστημα και με τα άλλα τρία σε λειτουργία πρακτορεία: «Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες πρέπει να είναι έγκυρες και νόμιμες, διότι για όλες τις κινήσεις λογοδοτούμε στους πιστωτές, δηλαδή στο Ελληνικό Δημόσιο» καταλήγει.

Μ. Λιλιοπούλου | http://www.ethnos.gr/

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη