9 Ιουν 2010

Μαθητικές Ολυμπιάδες

Eρώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης, Σάββα Αναστασιάδη:
Ο θεσμός των Διεθνών Μαθητικών Ολυμπιάδων έχει κατοχυρωθεί εδώ και δεκαετίες και οι Έλληνες μαθητές που κατά καιρούς έχουν λάβει μέρος σε αυτές έχουν κατακτήσει...

σημαντικές πρωτιές.
Συγκεκριμένα και μόνο για τη φετινή χρονιά στην 27η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στη Μολδαβία από 2 έως 8 Μαΐου οι Έλληνες μαθητές κατέκτησαν ένα Αργυρό και τρία Χάλκινα μετάλλια.
Η προετοιμασία των μαθητών που προκρίνονται για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας γίνεται από τα μέλη της επιτροπής Μαθηματικών Διαγωνισμών, καθηγητές Πανεπιστημίου και Μαθηματικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι εργάζονται αφιλοκερδώς. Η συμβολή του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων περιορίζεται στη διάθεση των αιθουσών για τη διεξαγωγή των προκριματικών φάσεων του διαγωνισμού και την κάλυψη των εξόδων μετάβασης και επιστροφής των έξι μαθητών και των δύο συνοδών καθηγητών που συνήθως συμμετέχουν στις διοργανώσεις αυτές.
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το αρμόδιο Υπουργείο δεν κάλυψε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της Ελληνικής Ομάδας για τη συμμετοχή της στην 27η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα συνολικού κόστους 2500 €, ενώ το ποσό που δεν προτίθεται να καλύψει για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής είναι 3000€. Επίσης από 2 έως 14 Ιουλίου θα διεξαχθεί η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα στο Καζακστάν, που είναι θεσμός παγκοσμίου ενδιαφέροντος, για την οποία το Υπουργείο δεν έχει δώσει σαφή απάντηση αν θα καλύψει τη δαπάνη για την Ελληνική αποστολή.
Η περικοπή της χρηματοδότησης αυτών των αποστολών με αποτέλεσμα τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς πνευματικούς αγώνες υπονομεύει το κύρος της χώρας μας και μπορεί να οδηγήσει σε διεθνή διασυρμό της.
Επειδή η συμμετοχή και η κατάκτηση μεταλλίων σε αυτούς τους διαγωνισμούς αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής σε μεταπτυχιακά προγράμματα μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού και ανεβάζουν το κύρος της χώρας σε θέματα Παιδείας.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Είναι στην πρόθεσή σας να εγκρίνετε και να καλύψετε τις δαπάνες για τη συμμετοχή των Ελληνικών Ομάδων στους Διεθνείς Μαθητικούς Διαγωνισμούς, όπως κάνουν παραδοσιακά όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις από την ίδρυση του θεσμού αυτού;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη