Με.... Προεδρικό Διάταγμα!!
...ως και 6 εργαζόμενους ανά μήνα θα μπορούν να απολύουν από το τέλος του χρόνου και μετά (δημοσίευση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος σε ΦΕΚ) οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως και 150 εργαζόμενους. Παράλληλα, αυξάνεται σε 5% κι ως 20 άτομα, το όριο... των ομαδικών απολύσεων, για τις επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 150 εργαζόμενους. Παράλληλα, μειώνεται δραστικά ο απαιτούμενος χρόνος προειδοποίησης των απολύσεων. Να σημειωθεί ότι, το ποσό της αποζημίωσης, εφόσον υπάρχει προειδοποίηση, είναι το μισό από αυτό που θα ήταν, εάν ο εργοδότης προχωρούσε σε καταγγελία της σύμβασης, χωρίς προειδοποίηση. Πρακτικά, δίνει τη δυνατότητα ευκολότερων απολύσεων, με μειωμένες αποζημιώσεις, εφόσον θα γίνεται προειδοποίηση το πολύ μέχρι 4 μήνες πριν την απόλυση, στην περίπτωση 20 και πλέον ετών υπηρεσίας στην ίδια επιχείρηση. Με το παλαιότερο σύστημα, η αποζημίωση στα 20 χρόνια ήταν 16 μισθοί, και στην περίπτωση προειδοποίησης 16 μήνες νωρίτερα, 8 μισθοί. Τώρα, με 4 μήνες προειδοποίηση, η αποζημίωση από 16 μισθούς πέφτει σε 8.
Όσον αφορά στον τρόπο καταβολής, δίνεται η δυνατότητα καταβολής τους σε δόσεις.
Αναλυτικά, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που έδωσε στη δημοσιότητα και στους κοινωνικούς εταίρους προς διαβούλευση ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, προβλέπει επίσης, αλλαγές στις αποζημιώσεις. Αναλυτικά, προβλέπεται πως η σύμβαση μισθωτού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας πέραν των δύο μηνών, μπορεί να καταγγελθεί κατόπιν προηγούμενης έγγραφης προειδοποίησης του εργοδότη, ως εξής:
α) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 2 μήνες ως 10 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση 1 μήνα πριν την απόλυση,
β) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 10 χρόνια συμπληρωμένα ως δεκαπέντε 15 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση 2 μηνών πριν την απόλυση
γ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 15 χρόνια συμπληρωμένα ως είκοσι 20 χρόνια , απαιτείται προειδοποίηση 3 μηνών πριν την απόλυση
δ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 20 χρόνια συμπληρωμένα και άνω, απαιτείται προειδοποίηση 4 μηνών πριν τη λύση της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας.
Εργοδότης ο οποίος δεν κάνει χρήση της δυνατότητας έγγραφης προειδοποίησης καταβάλλει στον απολυόμενο την αποζημίωση που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις των νόμων 2112/20 και 3198/55.
Εργοδότης που προειδοποιεί εγγράφως τον εργαζόμενο κατά τα ανωτέρω, καταβάλλει στον απολυόμενο την αποζημίωση, που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρόνια εργασίας που έχει συμπληρώσει ο απολυόμενος, σε περίπτωση καταγγελίας κατόπιν προειδοποίησης.
Όταν η αποζημίωση λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας υπερβαίνει τις αποδοχές 2 μηνών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει κατά την απόλυση μέρος της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις αποδοχές δύο μηνών.
Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές δύο μηνών, εκτός και αν το ποσό που υπολείπεται για την εξόφληση του συνόλου της αποζημιώσεως είναι μικρότερο.
Η πρώτη δόση καταβάλλεται την επομένη της συμπλήρωσης διμήνου από την απόλυση. Κάθε άλλη ρύθμιση που είναι αντίθετη με την παρούσα καταργείται.
Έμμεση κατάργηση της Διαιτησίας
Σύμφωνα με το σχέδιο του ΠΔ, η δυνατότητα προσφυγής στον ΟΜΕΔ παραμένει, περιορίζεται όμως ουσιαστικά στη μεσολάβηση. Για να υπάρξει διαιτησίας, απαιτείται ή η σύμφωνα γνώμη των δύο μερών, ή η μονομερής προσφυγή ενός μέρους (εργαζόμενοι ή εργοδότης) εφόσον το άλλο έχει αρνηθεί τη μεσολάβηση.
Αναλυτικότερα, στην περίπτωση της μεσολάβησης, αν τα μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε προθεσμία 20 ημερολογιακών ημερών, ο μεσολαβητής έχει δικαίωμα να κοινοποιήσει σ΄ αυτά δική του πρόταση. Αν τα μέρη δεν αποδεχτούν την πρόταση του μεσολαβητή μέσα σε 5 ημέρες από την κοινοποίησή της, θεωρείται ότι την απέρριψαν. Η αποδοχή ή η απόρριψη της πρότασης κοινοποιείται και στο άλλο μέρος. Δεν είναι όμως υποχρεωτική η προσφυγή σε διαιτησία, εάν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση του μεσολαβητή.
Μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας
Στο ΠΔ προβλέπονται επίσης, μέτρα για την προστασία της απασχόλησης των ηλικιωμένων. Έτσι, εργαζόμενοι μεγάλης ηλικίας των οποίων η σύμβαση εργασίας καταγγέλλεται και βρίσκονται σε στάδιο πριν τη συνταξιοδότηση, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, εφόσον είναι αδύνατη η τοποθέτησή τους σε θέση εργασίας κατά τη διάρκεια της επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης, στην οποία υποχρεούται ο εργοδότης να συμμετέχει με :
α) Το 50% του κόστους για ασφαλισμένους 57-60 ετών.
β) Το ογδόντα 80% του κόστους για ασφαλισμένους 60-64 ετών.
Ο ΟΑΕΔ μπορεί να καλύπτει το υπόλοιπο κόστος αυτασφάλισής, τους, με απόφαση της διοίκησης.
Με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων ηλικίας 57-64 ετών, ο ΟΑΕΔ με απόφαση του Διοικητή του, θα μπορεί να επιδοτεί έως 20% του κόστους των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
Όροι απασχόλησης και αμοιβή νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ηλικίας κάτω των 25 ετών
Το κατώτατο ημερομίσθιο και ο κατώτατος μισθός, των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών, που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά, καθορίζονται ως εξής:
α) Για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών, 80% του κατωτάτου ορίου μισθού ή ημερομισθίου της οικείας συλλογικής ρύθμισης και σε περίπτωση που δεν υφίσταται τέτοια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε).
β) Για τους νέους ηλικίας από 21 ετών έως 25 ετών ποσοστό 85% του κατωτάτου ορίου μισθού ή ημερομισθίου.
Το υπολειπόμενο ποσό αναπλήρωσης του κατωτάτου ορίου μισθού ή ημερομισθίου και το αντίστοιχο ποσό ασφάλισης, δύναται να καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ.
Σύμβαση μαθητείας
Μεταξύ εργοδοτών και ατόμων που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος μέχρι και το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να καταρτίζονται ειδικές συμβάσεις μαθητείας, μέχρι 1 έτους, με σκοπό την απόκτηση δεξιοτήτων. Οι εν λόγω μαθητευόμενοι θα λαμβάνουν το 70% του κατώτατου ημερομισθίου ή μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ( Ε.Γ.Σ.Σ.Ε) και θα ασφαλίζονται στον κλάδο ασφάλισης ασθενείας σε είδος και 1% κατά του κινδύνου ατυχήματος. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και όσοι φοιτούν σε γυμνάσια, λύκεια κάθε τύπου ή τεχνικές επαγγελματικές σχολές δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες από το κράτος, δεν μπορεί να μαθητεύουν περισσότερο από6 ώρες την ημέρα και 30 ώρες την εβδομάδα. Για τους έχοντες συμπληρώσει το 16ο έτος η μαθητεία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 8 ώρες την ημέρα και τις 40 την εβδομάδα.