10 Ιουν 2010

Γ. Παπακωνσταντίνου: Ανησυχία για τα έσοδα, αισιοδοξία για τον έλεγχο

Στέλιος Κράλογλου
Την ανησυχία του ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην πιάσει τους στόχους των εσόδων, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι η λύση για μια ακόμη φορά θα βρεθεί στη συγκράτηση και την περικοπή των δαπανών. Σε άτυπη ενημέρωση που είχε προς δημοσιογράφους ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος πάντως... τόσο για τον έλεγχο της τρόικας όσο και για την είσπραξη της δεύτερης δόσης του δανείου, λέγοντας ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς «έχουμε κάνει πολλά περισσότερα απ΄όσα υποχρεούμαστε».

Όπως εξήγησε, η νέα επίσκεψη της τρόικας που ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα είναι περισσότερο ενημερωτικού χαρακτήρα καθώς ο βασικός έλεγχος θα γίνει στα τέλη Ιουλίου, με στόχο η απόφαση για την έγκριση της δεύτερης δόσης του δανείου να γίνει τον Αύγουστο και η εκταμίευση του ποσού να γίνει το Σεπτέμβριο.

«Είμαστε απολύτως συνεπείς με τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και έχουμε καλύψει τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην τρόικα» τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και παρουσίασε ως εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν μέχρι το τέλος του μήνα:

- την τοποθέτηση επικεφαλής στην Ελληνική Στατιστική Αρχή
- την κατάθεση του νομοσχεδίου δημοσιονομικής ευθύνης που αφορά τον έλεγχο των δαπανών και το νέο τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού
- την εξυγίανση του ΟΣΕ
- τη σύσταση ομάδων κρούσεως για τον έλεγχο των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης
- το νομοσχέδιο για τη δημιουργία ταμείου χρηματοοικονομικής σταθερότητας

Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η επιτάχυνση του ασφαλιστικού δεν αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας προς την τρόικα αλλά απόφαση της κυβέρνησης και σημείωσε ότι μαζί με το νομοσχέδιο του Ανδρέα Λοβέρδου το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει το δικό του νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που θα αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, θα υπάρχουν ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό των ένστολων καθώς και άλλα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό του δημοσίου τομέα.

Αναφερόμενος στην πορεία των εσόδων που φαίνεται να είναι το αγκάθι του προϋπολογισμού ειδικά όσον αφορά το ΦΠΑ, εξήγησε ότι τα στοιχεία του πενταμήνου δείχνουν σαφώς μια συγκρατημένη αύξηση του ΦΠΑ, αλλά σε κάθε περίπτωση στο πεντάμηνο το έλλειμμα μειώνεται κατά 40%, κάτι που συμβαδίζει με τον ετήσιο στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά 40%, από το 13,6% του ΑΕΠ στο 8,1% του ΑΕΠ.

«Είμαστε μπροστά και μειώνουμε το έλλειμμα βάσει του στόχου πριν ακόμη δουλέψουν τα νέα μέτρα όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η αύξηση του ΦΠΑ και η αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης» δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ.

Πρώτα έλεγχος και μετά επιστροφή του ΦΠΑ

Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν τίθεται θέμα παγώματος των επιστροφών ΦΠΑ, αλλά τίθεται θέμα ελέγχου πριν την επιστροφή του ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν ξεκινήσει και είναι αυξημένες οι επιστροφές του ΦΠΑ.

Οσον αφορά τα σχέδια της κυβέρνησης για τις αντικειμενικές αξίες ο υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχουν εισηγήσεις για επιτάχυνση των αυξήσεων, που θα γίνουν έτσι κι αλλιώς το 2011, ενώ σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε μέσες αυξήσεις 50% είπε πως τις θεωρεί μεγάλες.


Αποκρατικοποιήσεις


Αναφερόμενος στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι έχει δεχθεί ήδη εκδήλωση ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παραχώρησης του management σε δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, ο υπουργός δεν απέκλεισε κανέναν ενδεχόμενο.


Όσον αφορά τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, αναδιάρθρωσης του χρέους και επιστροφής στη δραχμή σημείωσε ότι δεν πρέπει να ενισχύουμε τη γενική υστερία και υπογράμμισε ότι διακινείται μια φημολογία χωρίς ονοματεπώνυμο.


Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν νέα roadshows στο εξωτερικό πριν το Σεπτέμβριο και επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει μόνο τα έντοκα γραμμάτιά του.


Στέλιος Κράλογλου | http://www.capital.gr/

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη