Του Αργύρη Αργυριάδη
Συμπληρώθηκε το 1/6 της προβλεπόμενης κυβερνητικής θητείας και τα αισθήματα είναι ανάμεικτα. Αναμφίβολα εάν συγκριθεί με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της προηγούμενης κυβέρνησης το πρόσημο είναι θετικό. Τη νωχελικότητα της προηγούμενης κυβέρνησης αντικατέστησε μια υπερπροσπάθεια εντός και εκτός των τειχών. Άνοιξαν θέματα ταμπού (βλέπε νέος μεταναστευτικός νόμος), επιχειρείται μια ιστορική...
διοικητική μεταρρύθμιση (βλέπε «Καλλικράτης»), προωθείται μια ζωτική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ και η φορολογική νομοθεσία τροποποιήθηκε ουσιαστικά. Ωστόσο, η υπερπροσπάθεια αυτή δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα, πρωτίστως στο μέτωπο της οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, στο οικονομικό επιτελείο «πανηγυρίζουν» για τη μείωση του ελλείμματος στο α’ τετράμηνο κατά 40%. Βέβαια προσθέτουν τη μαγική λέξη «ταμειακά». Πράγματι, το έλλειμμα στο ταμείο του κράτος μειώνεται, αλλά δεν είναι αυτό το κρίσιμο μέγεθος. Η μείωση είναι εύλογη όταν το κράτος ουσιαστικά έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Ο ΦΠΑ δεν επιστρέφεται στις εξαγωγικές επιχειρήσεις ούτε συμψηφίζεται, τα χρέη των νοσοκομείων δεν αποπληρώνονται, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πληρώνουν τους φαρμακοποιούς, ενώ πολλές δημόσιες επιχειρήσεις καταβάλλουν τους μισθούς με καθυστέρηση. Στο εμπορικό δίκαιο αυτό το χρονικό στάδιο ονομάζεται «επαπειλούμενη αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων» μιας εταιρίας και αποτελεί λόγο κήρυξής της σε κατάσταση πτώχευσης και όχι αφορμή για πανηγυρισμούς!
Συνεπώς, στην προκειμένη περίπτωση δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή πράγματι βρισκόμαστε προ των πυλών μιας πτώχευσης ή στέλνουμε λάθος μηνύματα στις αγορές και στην κοινωνία. Ποιος θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα που πέραν των υπολοίπων ασθενειών της (γραφειοκρατία, διαφθορά, έλλειψη κινήτρων κλπ) βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης; Η ευθύνη για αυτήν την εικόνα βαρύνει αποκλειστικά το οικονομικό επιτελείο και ειδικά τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος έλαβε αυτές τις αποφάσεις, με αποκορύφωμα την προχθεσινή για τη μη επιστροφή ΦΠΑ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου!
Τι μπορούμε να κάνουμε πριν είναι αργά; Πρώτα πρώτα Πρόεδρε πρέπει να αλλάξεις ομάδα. Οι «επιθετικοί» σου (οικονομικό επιτελείο) στέλνουν την μπάλα στην … κερκίδα. Ενδιαφέρονται για πλασματικούς αριθμούς και όχι για την πραγματική οικονομία. Δεν έχει σημασία η μείωση του ταμειακού ελλείμματος, αλλά η αύξηση των εξαγωγών, της παραγωγικότητας, των επενδύσεων, του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων κλπ. Αυτά θα φέρουν πραγματική (και όχι ταμειακή) μείωση του ελλείμματος και θα γεμίσουν τα άδεια ταμεία του κράτους. Ειδάλλως, κανιβαλίζουμε το πτώμα της ελληνικής οικονομίας. Για να τα πετύχεις αυτά πρέπει να τροφοδοτήσεις την αγορά με ρευστότητα και όχι να την εξαντλήσεις. Πρόεδρε χρειάζεται νέα ομάδα για να αλλάξει η χώρα ρότα.
Ήγγικεν, γαρ, η ώρα…