10 Ιουν 2010

H κατάσχεση κουρτίνας για 147 ευρώ, (που δεν έγινε)


Πολύς ντόρος σήμεραγια την "κατάσχεση κουρτίνας για 147 ευρώ". "Πιασάρικο" το θέμα, κατάλληλο για πηχαίους τίτλους, αλλά...για την κρίβεια της είδησης, καμιά κατάσχεση δεν έγινε, κανένας εφοριακός δεν πήγε στο σπίτι του οφελέτη και η είδηση είναι η αφήγηση μιας ηλικιωμένης σε συντάκτη των ΝΕΩΝ. Όμως, στο ζοφερό περιβάλλον που έχει διαμορφθεί στην Ελλάδα, κάθε τέτοια ειδηση, δημουργεί αυτοματισμούς στην κοινή γνώμη, που θέλει να ξεσπάσει! Λογικό είναι, να αναφωνούμε: "Καλά ρε, κατασχέετε την κουρτίνα για χρέη 147 ευρώ, και δεν κατασχέετε τα σπίτια του Βοσκόπουλου που χρωστάει 5 εκταμμύρια ευρώ;". Εύλογα τα ερωτήματα, εύλογοι και οι φόβοι μας, ότι με τέτοιο κλίμα στην κοινωνία, πάμε ολοταχώς στον πυθμένα, κοινώς ...στον πάτο.
Η είδηση από τα ΝΕΑ:
Σε κατασχέσεις αντικειμένων και εκπλειστηριασμούς προκειμένου να πληρωθούν χρέη προς το Δημόσιο που ανέρχονται σε μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες ευρώ προβαίνει το τελευταίο διάστημα η εφορία, στην προσπάθεια να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών- Δανειοληπτών, στα δικαστήρια καταγράφεται αύξηση έως και 110% στις κατασχέσεις από τράπεζες.
«Oταν βρήκα το εξώδικο με το οποίο η ΔΟΥ Κορυδαλλού μου κοινοποιούσε πως έβγαζε σε πλειστηριασμό την κουρτίνα μου για αρχική οφειλή 147 ευρώ και με ποσό εκκίνησης του πλειστηριασμού τα 200 ευρώ, νόμιζα πως ήταν φάρσα. Στη συνέχεια διαπίστωσα δυστυχώς πως κάποιοι πράγματι εννοούσαν να μου κατάσχουν μια κουρτίνα και να την βγάλουν σε πλειστηριασμό», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Ελισάβετ Μ. (σ.σ. τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας). «Η οφειλή δημιουργήθηκε το 2003 όταν ο σύζυγός μου υπέβαλε με καθυστέρηση τη φορολογική του δήλωση στη ΔΟΥ Κορυδαλλού και επιβλήθηκε πρόστιμο 42 ευρώ. Το 2005 επίσης του επιδόθηκε κλήση, την οποία αμέλησε να πληρώσει. Το πρόστιμο και για τις δύο “παραβάσεις” ήταν 147 ευρώ. Με τις προσαυξήσεις τα ποσά έφτασαν, όπως μάθαμε από τη δικαστική απόφαση, τα 596 ευρώ». Στο διάστημα που έτρεχαν οι προσαυξήσεις για το πρόστιμο των 147 ευρώ, όπως υποστηρίζει, η εφορία δεν κατέβαλε στον σύζυγό της τις επιστροφές από τον φόρο εισοδήματος, με την αιτιολογία πως τα χρήματα εκείνα κρατούνταν για να αποπληρωθεί η οφειλή.
Οταν κοινοποιήθηκε η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός της κουρτίνας η εφορία ζήτησε από την κ. Ελισάβετ να προσκομίσει στο «ταμείο» την κουρτίνα της. «Τους είπα πως δεν πρόκειται να πληρώσω και μεταφορικά για την κουρτίνα μου. Επιπλέον έχω δύο κουρτίνες: μια άσπρη και μια πορτοκαλί. Οπότε ας έρθουν μόνοι τους να διαλέξουν ποια τους αρέσει περισσότερο».
TA NEA
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη