30 Ιουν 2010

Η εκτροπή του spread της Ελλάδας ανησυχεί την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ ανησυχεί για την εκτροπή του spread στην Ελλάδα και ετοιμάζει δυναμική παρέμβαση

Δυναμική παρέμβαση στην ελληνική αγορά ομολόγων σχεδιάζει η ΕΚΤ με στόχο να αποκατασταθεί η στρέβλωση στα spreads και CDS.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ έχει ανησυχήσει για τον εκφυλισμό και την εκτροπή του spread στα ελληνικά ομόλογα.
Το spread έχει αυξηθεί 250 μονάδες βάσης μετά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ η οποία εκτιμάται ότι σε σύνολο 55 δις ευρώ ευρωπαϊκών ομολόγων που αγόρασε τα 40 δις ευρώ αφορούσαν ελληνικά ομόλογα.

Βέβαια οι παρεμβάσεις αυτές ουσιαστικά διευκόλυναν Γάλλους και Γερμανούς επενδυτές να ξεφορτωθούν ελληνικά ομόλογα γεγονός πάντως είναι ότι η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα.
Η ΕΚΤ εκτιμούσε ότι με τις παρεμβάσεις της θα μειωθεί το spread αρχικά ο στόχος επιτεύχθηκε υποχώρησε στις 520-550 μονάδες βάσης το spread, αλλά μετά την υποβάθμιση της Moody’s και των ανησυχιών ότι funds θα πωλήσουν ελληνικά ομόλογα καθώς χαρακτηρίζονται junks ξεκίνησε εκ νέου η άνοδος του spread που έφθασε στις 800 μονάδες βάσης και το CDS στις 1000 μονάδες βάσης.
Η ΕΚΤ δεν πέτυχε τον στόχο της και όπως εκτιμούν πηγές σε τραπεζικά στελέχη η Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζει δυναμική παρέμβαση με στόχο να αποκαταστήσει την στρέβλωση στα ελληνικά ομόλογα και να επαναφέρει την τάξη.
Μέχρι τώρα πάντως η ΕΚΤ κατέχει το 11% του ελληνικού χρέους και αν αγοράσει επιπλέον 30 δις ευρώ θα φθάσει να ελέγχει το 20% του ελληνικού χρέους.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη