Του Γιαννη Eλαφρου
Και οικολογικά και οικονομικά αποδοτικά!
Ο λόγος για τα «πράσινα μέτρα» προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης. Αυτό υποστηρίζει επιστημονική έκθεση του WWF Ελλάς και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο «Πράσινα μέτρα: αξιολόγηση οφέλους/κόστους», που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η έκθεση εξετάζει τον στόχο της διείσδυσης των ΑΠΕ κατά 35% στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2020, την ανάληψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των μεταφορών. Τα αποτελέσματα είναι αξιοπρόσεκτα.
Για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο 35% απαιτούνται επενδύσεις σχεδόν 11 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2020. Για κάθε ευρώ, όμως, που επενδύεται προκύπτει σύμφωνα με την έκθεση, όφελος της τάξης των 2,4 ευρώ. Μεγάλο μέρος του συγκεκριμένου οφέλους προέρχεται από την αποφυγή του κόστους της αγοράς δικαιωμάτων ρύπων για την παραγωγή ενέργειας από τις ρυπογόνες τεχνολογίες (λιγνίτης, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), το οποίο υπολογίζεται -για το 35%- σε 600 εκατ. ευρώ το έτος.
Για τη ενεργειακή οχύρωση των κτιρίων η έκθεση προβλέπει επενδύσεις τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, υπολογίζει όμως τα οφέλη στα 17 δισ. ευρώ. Εντυπωσιακά κέρδη προκύπτουν στις μεταφορές. Η αύξηση του μεριδίου των μέσων μαζικής μεταφοράς κατά 10% θα προσδώσει όφελος 958 εκατ. ευρώ το έτος, ενώ και μόνο η αλλαγή του τρόπου οδήγησης των οδηγών (η λεγόμενη «οικολογική οδήγηση») θα εξοικονομήσει περίπου ένα δισ. ευρώ! Οσο για την απόσυρση, η έκθεση σημειώνει ότι είναι ωφέλιμη μόνο στην περίπτωση που το νέο αυτοκίνητο είναι χαμηλής κατανάλωσης, ενώ ιδιαίτερα θετική είναι η απόσυρση φορτηγών. Αλλά το μεγάλο πλεονέκτημα των «πράσινων μέτρων» αφορά κυρίως τις νέες θέσεις εργασίας που μπορεί να δημιουργηθούν. Οι ενεργειακές παρεμβάσεις στα κτίρια υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν έως 215.000 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα διαχυθούν σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Η προβλεπόμενη διείσδυση των ΑΠΕ θα δημιουργήσει άμεσα 23.500 θέσεις. Το ζητούμενο όμως είναι να δημιουργηθεί εγχώρια βιομηχανία παραγωγής εξοπλισμού (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά πλαίσια κ.λπ.), καθώς οι περισσότερες θέσεις εργασίας αφορούν σε αυτή τη φάση.
Ελεγκτικός μηχανισμός
«Τα πράσινα μέτρα θα πρέπει να σχεδιαστούν με προσοχή και να υλοποιηθούν σε ένα εύλογο βάθος χρόνου, δίδοντας έμφαση στην υλοποίηση πρώτα των μέτρων που θα αποσβεσθούν γρήγορα και θα δημιουργήσουν πολλαπλές θέσεις απασχόλησης», τόνισε ο κ. Αναστάσιος Ξεπαπαδέας, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και βασικός συντάκτης της έκθεσης. Για την ανάγκη «ορθολογικού σχεδιασμού, που θα διέπεται από πλήρη διαφάνεια και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και θα φροντίσει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη για τους πολίτες», μίλησε ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς. «Απαιτείται αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός που θα αποτρέψει την είσοδο κερδοσκόπων, ορθή τιμολόγηση, σωστή περιβαλλοντική αδειοδότηση και θεσμική θωράκιση», συμπλήρωσε. Για σχέδιο πολλαπλών ωφελειών μίλησε ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας, από το WWF, εκφράζοντας την ελπίδα να υλοποιηθεί.
http://news.kathimerini.gr/