13 Ιουλ 2010

Ρήγμα μήκους 300 μέτρων σε οικισμό στην Κοζάνη

Γρήγορα υποστηρίζουν οι κάτοικοι ότι μεγαλώνει ρήγμα που εντοπίστηκε πριν από λίγες στη Μαυροπηγή του νομού Κοζάνης, το μήκους του οποίου φτάνει τα 300 μέτρα ενώ το βάθος αγγίζει σε κάποια σημεία το 1,5 μέτρο. Το ρήγμα βρίσκεται μεταξύ του οικισμού και τοπικού ορυχείου της ΔΕΗ.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα για την επικινδυνότητα ή μη του ρήγματος και την εξέλιξη του φαινομένου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Σπύρο Μήτρο, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επισκέφτηκαν την περιοχή ειδικοί μηχανικοί και επιστήμονες του ΙΓΜΕ, της νομαρχίας Κοζάνης αλλά και του δήμου Πτολεμαϊδας, οι οποίοι εξέτασαν το ρήγμα και παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Στο μεταξύ, την Τρίτη αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή ομάδα ειδικών εδαφολόγων της ΔΕΗ από την Αθήνα, για να εξετάσουν κι αυτοί με τη σειρά τους το ρήγμα.

Την ανησυχία τους εξέφρασαν προ ημερών οι κάτοικοι του οικισμού, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και επεσήμαναν ότι το ρήγμα που βρίσκεται μεταξύ του ορυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ και του οικισμού εξελίσσεται μέρα με τη μέρα. Διαπίστωσαν πως ξεπερνά ήδη τα 300 μέτρα σε μήκος, ενώ το βάθος σε ορισμένα σημεία είναι σχεδόν 1,5 μέτρο και το «άνοιγμα» αγγίζει το μισό μέτρο.

«Το ρήγμα εντοπίστηκε τυχαία, πριν από μερικές μέρες, κατά τη διάρκεια του θερισμού των χωραφιών. Τότε το βάθος του δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο σήμερα και μπορούσε να το περάσει η θεριζοαλωνιστική μηχανή. Βλέπουμε ότι εξελίσσεται γρήγορα» ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου πληττομένων «Η Μαύρη Πηγή».

Οι κάτοικοι του οικισμού, που στο σύνολό τους δεν ξεπερνούν τους 600, ταλαιπωρούνται χρόνια από τη συνύπαρξή τους με το ορυχείο της ΔΕΗ και ζητούν τη μετεγκατάστασή του.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη