29 Ιουλ 2010

Πρόγραμμα μαμούθ...44,4δις

Πρόγραμμα Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων, με ορίζοντα το 2015, αλλά με σαφώς πιο μακροπρόθεσμο στόχο, συνολικού ύψους σχεδόν… 44,5 δις ευρώ, επεξεργάστηκε και προωθεί το....
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ένα πρόγραμμα "μαμούθ", με βασικά χαρακτηριστικά την προσέλκυση και πραγματοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό €44,44 δισ. έως το 2015, τη δημιουργία άνω των 210.000 νέων θέσεων εργασίας εκ των οποίων 27.000 αφορούν σε προσωπικό μόνιμης απασχόλησης, την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε μερικούς από τους σημαντικότερους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας (κατασκευών, εγκαταστάσεων και παραγωγής εξοπλισμού, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κ.λπ.) κ.λπ
Απώτερος σκοπός της εφαρμογής του προγράμματος αναπτυξιακών παρεμβάσεων είναι η αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα που συνολικά καλείται να εισφέρει πάνω από 32 δις ευρώ, εκ των οποίων 29,4 δις ευρώ στον ενεργειακό πυλώνα, ενώ 12,2 δις ευρώ περίπου αναμένεται να επενδύσει συνολικά ο δημόσιο τομέας.

Οι βασικοί Πυλώνες του προγράμματος αναπτυξιακών παρεμβάσεων είναι οι ακόλουθοι:

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μεταβαίνοντας σε μία ανταγωνιστική οικονομία χαμηλής κατανάλωσης σε άνθρακα:
Ο συγκεκριμένος Πυλώνας ενσωματώνει μία σειρά πολιτικών που εστιάζουν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας (συγκεντρώνει αναπτυξιακές δράσεις συνολικού προϋπολογισμού €8,7 δις.), την αύξηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας από ΑΠΕ και φυσικό αέριο, τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, την παροχή αξιόπιστων ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών προς τους καταναλωτές και την προώθηση των φιλοπεριβαλλοντικών προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης μέσω των "Πράσινων Προμηθειών".

Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων που περιλαμβάνονται κάτω από τον συγκεκριμένο πυλώνα είναι €31,8 δισ. με τα 10,3 δις ευρώ να αφορούν στις ΑΠΕ και τα 4,3 δις ευρώ το φυσικό αέριο, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν άνω των 169.000 θέσεων εργασίας. Θεωρητική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα ορίστηκε στα 29,4 δις ευρώ.

Αειφόρος διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων:
Ο Πυλώνας αυτός συγκεντρώνει δράσεις που στοχεύουν στην προστασία και ανάδειξη της βιοποικιλότητας, στη διαχείριση και την προστασία των υδάτινων πόρων και των δασών, καθώς και στον σχεδιασμό για την έγκαιρη αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων και κρίσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων που περιλαμβάνονται κάτω από τον συγκεκριμένο πυλώνα είναι €2,3 δισ. ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν άνω των 11.000 θέσεων εργασίας.

Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, με σεβασμό στο περιβάλλον:
Μέσω των δράσεων του τρίτου Πυλώνα επιδιώκεται η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών με την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, της κατοχύρωσης της παραγωγικής και κοινωνικής συνοχής, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος. Κάτω από τον Πυλώνα περιλαμβάνεται σειρά μεγάλων μητροπολιτικών παρεμβάσεων αστικής αναζωογόνησης, τόσο στη πρωτεύουσα όσο και στην περιφέρεια. Επίσης συμπεριλαμβάνονται σημαντικές δράσεις για την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος όπως η μείωση του θορύβου και της ρύπανσης και η ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας. Επίσης προωθούνται σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα προγράμματα σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) όπου αναμένονται επενδύσεις ύψους €740 εκ. μέσω ιδιωτικών φορέων. Στο τομέα των υγρών αποβλήτων δίνεται έμφαση στη δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας λημμάτων με συνολικές επενδύσεις €1,74 δις περίπου, εκ των οποίων €400 εκ. θα προέλθουν από ιδιωτικούς φορείς. Οι συνολικές επενδύσεις που αναμένονται μέσω της εφαρμογής της συγκεκριμένης πολιτικής συγκεντρώνουν συνολικό προϋπολογισμό €3,35 δις.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων που περιλαμβάνονται κάτω από τον συγκεκριμένο πυλώνα είναι €9,5 δισ. ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 30.000 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα έχουν ήδη δρομολογηθεί σημαντικές επενδύσεις (€550 εκ.) αστικών αναπλάσεων στις περιφέρειες με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Στην πρωτεύουσα, στο πλαίσιο του προγράμματος "Αθήνα-Αττική 2014", προωθούνται μεγάλες μητροπολιτικές παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης όπως π.χ. η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου (ύψους 130 εκατ. ευρώ), η μετατροπή της οδού Πανεπιστημίου σε άξονα δημόσιας συγκοινωνίας, ποδηλάτου και περιπάτου, η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού (1,8 δις ευρώ), η ανάπλαση περιοχής Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας - Κερατσινίου (ύψους 650 εκατ. ευρώ), καθώς και σειρά αναπλάσεων χρηματοδοτούμενων από το "Πράσινο Ταμείο" (€1,612 δις) κάνοντας χρήση, μεταξύ άλλων, των πόρων που προέρχονται από την είσπραξη του τέλους για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Επίσης, οι συνολικές επενδύσεις του ΥΠΕΚΑ όσον αφορά στην προώθηση των έργων ΜΕΤΡΟ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προγραμματίζονται σε €1.07 δις.

Ενίσχυση των μηχανισμών και θεσμών περιβαλλοντικής διακυβέρνησης:
Ο 4ος Πυλώνας του προγράμματος αποσκοπεί στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης μέσω μίας δέσμης δράσεων όπου βασικοί άξονες είναι η ενίσχυση των φορέων και μηχανισμών της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, με θεσμικές παρεμβάσεις αλλά και επενδύσεις για την ενίσχυση τους σε υλικούς και ανθρώπινους πόρους. Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων που περιλαμβάνονται κάτω από τον συγκεκριμένο πυλώνα είναι €846,7 εκ. ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν άνω των 2.400 θέσεων εργασίας.

Επισυνάπτεται το Πρόγραμμα Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων:

http://www.axiaplus.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη