6 Ιουλ 2010

Μήπως τελικά ΔΕΝ πρέπει να μάθουμε πόσοι είναι οι... δημόσιοι υπάλληλοι που μας "εξυπηρετούν";

Πληθαίνουν τα εμπόδια στο δρόμο της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων που επισήμως ξεκινά η κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα, θέτοντας σε κίνδυνο το δημοσιονομικό όφελος που θα προέκυπτε και το οποίο θα πρέπει να αντισταθμιστεί με άλλα μέτρα.

Πόσα χρήματα ακριβώς θα εξοικονομηθούν δεν μπορεί καν να υπολογισθεί, αφού υπάρχουν σενάρια ακόμη και για διπλάσιο αριθμό εργαζόμενων από αυτόν που εγγράφεται στον προϋπολογισμό (υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο μαζί με τους συμβασιούχους, έναντι 520.000 περίπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία).

Το κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του απολογισμού δράσεων ανέδειξε την απογραφή σε έναν από τους 7 συνολικά κινδύνους στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αναφέρθηκε στην «ασάφεια που υπάρχει ακόμη ως προς τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και την πρόοδο των αποχωρήσεων και των προσλήψεων».

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος ανέφερε ότι η απόπειρα απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων συναντά πολλές δυσκολίες και εξέφρασε την αμφιβολία του για τον εάν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι υπάρχει χάος, άνθρωποι που πληρώνονται χωρίς να είναι κανονικοί υπάλληλοι και άλλοι που δουλεύουν με ψευδώνυμα ή έχουν διοριστεί σε περισσότερες από μια θέσεις.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών όπως επισημαίνουν στελέχη του, όχι μόνο εμμένει στον στόχο, αλλά και τον «δυσκολεύει». Δηλαδή, θέλει το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου όλες οι πληρωμές υπαλλήλων (εκτός ΔΕΚΟ και προσώπων που εργάζονται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου) να γίνονται μόνο μέσω της Ενιαίας Αρχής. Δηλαδή όποιος δεν απογραφεί, να μην πληρωθεί.

Θέλει μάλιστα αμέσως μετά να ξεκινήσει νέο κύμα απογραφής: Το αργότερο έως το τέλος του έτους να ολοκληρωθεί και η καταγραφή του ευρύτερου δημοσίου (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, ιδιωτικού δικαίου) οι οποίοι θα πληρώνονται μόνο μέσω της Ενιαίας Αρχής από τον Μάρτιο.

Ο μεγάλος κίνδυνος όμως, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, βρίσκεται στην εκκαθάριση. Το φθινόπωρο, οι εκκαθαριστές στις αρμόδιες υπηρεσίες για κάθε δημόσιο φορέα, θα κληθούν να συγκρίνουν τα στοιχεία της απογραφής με τις μισθοδοσίες που έχουν στα χέρια τους, με στόχο να βρουν πόσα παίρνει κάθε υπάλληλος αλλά, το σημαντικότερο, από ποια αρχική θέση προήλθε. Ώστε να γίνουν στη συνέχεια εφικτές μετατάξεις και αναδιαρθρώσεις στη δομή του ευρύτερου Δημοσίου. Αυτό ακριβώς είναι το σημείο όπου αναμένονται προβλήματα.

Πρόκειται για ένα γιγάντιο εγχείρημα, που ξεκίνησε με την προσωπική εντολή του Πρωθυπουργού με πολύ υψηλές φιλοδοξίες, οι οποίες πρόσφατα «ψαλιδίστηκαν». Αρχικά, στόχος δεν ήταν μόνο η καταγραφή (να φανούν πιθανοί εικονικοί υπάλληλοι, υπέρογκα επιδόματα, «κρυφοί» συμβασιούχοι), ώστε εν συνεχεία να προωθηθεί το νέο ενιαίο μισθολόγιο, αλλά και να αλλάξει «όψη» η δημόσια διοίκηση. Στο αρχικό ερωτηματολόγιο, πέρα από στοιχεία για το αντικείμενο ενασχόλησης, την υπηρεσία πρόσληψης (ώστε να φανούν οι μετατάξεις και μεταθέσεις) την αμοιβή και τα πραγματικά προσόντα κάθε υπαλλήλου, ζητούσαν και προτάσεις για την αλλαγή του δημοσίου.

Μόνο που η αρχή Προσωπικών Δεδομένων, προ ημερών, απέρριψε αυτές τις ερωτήσεις, με αποτέλεσμα να φτιάχνεται ακόμη το νέο ερωτηματολόγιο στο οποίο θα απαντούν διαδικτυακά οι υπάλληλοι. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι θα είναι διαθέσιμο, από τις 12 Ιουλίου αντί από την αρχή του μήνα, δηλαδή την τελευταία ημέρα υποβολής για όσους έχουν ΑΦΜ που τελειώνει στο ψηφίο 1.

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί παράταση, αν και για όσους βρίσκονται τώρα σε άδεια οι προθεσμίες είναι πιεστικές. Οι αρμόδιοι εύχονται να μην υπάρχουν τουλάχιστον μεγάλες καθυστερήσεις ή εμπλοκές, από υπαλλήλους που θα προφασισθούν έλλειψη πρόσβασης ή γνώσης υπολογιστή για να μην απογραφούν.
Capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη