7 Ιουλ 2010

Συναντήσεις Μπρ. Τσερνβέκοφσκι με ευρωπαίους


Σύμφωνα με ηλεκτρονική καταχώριση του ρ/σ Deutsche Welle, στη σλαβομακεδονική, ολοκληρώθηκε στο Στρασβούργο η συνάντηση του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου, Στέφαν Φούλε, με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ (SDSM), Μπράνκο Τσρβένκοβσκι. Στη συνάντηση των δύο ανδρών κυριάρχησε το θέμα της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν όλοι οι τομείς. «Αναφέρθηκε ότι σε κάποιους εξ αυτών των τομέων όχι μόνον δεν έχει σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος, αλλά ότι έγιναν και κάποια βήματα, που μπορούν να ερμηνευτούν ως

στροφή προς τα πίσω. Τονίσθηκε ιδιαίτερα η κατάσταση στη Δικαιοσύνη, δηλαδή η μη απελευθέρωση του δικαστικού συστήματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” από την άσκηση πολιτικών πιέσεων, καθώς και η μη εξασφάλιση της ανεξαρτησίας του συγκεκριμένου συστήματος», δήλωσε στον εν λόγω ρ/σ ο κ. Τσρβένκοβσκι, μετά τη λήξη των συνομιλιών με τον κ. Φούλε.

Οι δύο συνομιλητές εστίασαν την προσοχή τους και στην κατάσταση που επικρατεί στη Δημόσια Διοίκηση, συμπεραίνοντας ότι δεν έχει εμπεδωθεί το κριτήριο για πρόοδο σύμφωνα με την επαγγελματική σταδιοδρομία, ενώ άγγιξαν και το πρόβλημα σχετικά με την κατάσταση των ΜΜΕ στη χώρα, δηλαδή την ελευθερία των ΜΜΕ, την παρούσα άσκηση πιέσεων στα ΜΜΕ, την κατάσταση στον τομέα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ.λπ., διευκρίνισε ο κ. Τσρβένκοβσκι.

Ο Επίτροπος κ. Φούλε επέδειξε ενδιαφέρον για τις στρατηγικές και προγραμματικές επιλογές της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), τις οποίες θα εφαρμόσει στο μέλλον, σε περίπτωση που αναλάβει την ηγεσία της χώρας. «Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση είναι έτοιμη, ήταν έτοιμη και μέχρι τώρα, ενώ θα είναι έτοιμη και κατά την επερχόμενη περιόδο, να αναλάβει το δικό της μέρος ευθύνης με τον καταλληλότερο τρόπο. Αυτό που αδυνατεί να πράξει η αντιπολίτευση είναι να επιλύσει τα προβλήματα και τις υποχρεώσεις που ανήκουν στην ηγεσία», πρόσθεσε ο ηγέτης του SDSM.

Στη συνάντηση οι κ.κ. Φούλε και Τσρβένκοβσκι αναφέρθηκαν και στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, για τις οποίες για μια ακόμη φορά συμπέραναν ότι αυτές διεξάγονται στον ΟΗΕ. Κατά τον κ. Τσρβένκοβσκι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γενικότερα η ΕΕ παρακολουθούν μεν με ενδιαφέρον τις διαπραγματεύσεις αυτές, δεν ενδιαφέρονται, όμως, να εμπλακούν σε αυτές.

«Δεν έγινε λόγος για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, διότι απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο. Υποθέτω ότι υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα -όχι μόνον η επίλυση του ζητήματος με την Ελλάδα- όπως η εκπλήρωση των κριτηρίων σε διάφορους τομείς που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μπορούμε να κάνουμε λόγο για το επόμενο βήμα, δηλαδή αυτό της ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Τσρβένκοβσκι, ο οποίος, σήμερα το απόγευμα, στο Στρασβούργο, θα έχει συναντήσεις με τον εισηγητή για την ΠΓΔΜ στο Ευρωκοινοβούλιο, Ζόραν Τάλερ, με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Έδουαρντ Κούκαν, καθώς και με τον κ. Χάνες Σβόμποντα, Αντιπρόεδρο της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο.

http://e-dragoumanos.gr/?p=7714

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη