Της Νένας Μαλλιάρα
Σαν να περίμεναν κάποιος να κάνει την αρχή. Αυτό αποκομίζει κανείς από τις πρώτες αντιδράσεις των τραπεζιτών στην κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να προτείνει συνδυασμένη εξαγορά των ποσοστών του Δημοσίου στην Αγροτική (77,31%) και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (33,04%).Ταυτόχρονα, ωστόσο, θέτουν το «ανορθόδοξο» μιας τέτοιας πρότασης, αφού το Δημόσιο δεν μπορεί να την αποδεχτεί ή όχι, αλλά υποχρεώνεται για λόγους διαφάνειας να κινήσει τις διαδικασίες διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού στον οποίο, ευλόγως, θα εμφανιστούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο πρέπει να αποφασίσει το ίδιο τι ακριβώς πουλάει, πώς το αποτιμά και στη συνέχεια να προκηρύξει ανοιχτό διαγωνισμό.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με την πρόταση της Πειραιώς ξετυλίγεται το «κουβάρι» των εξελίξεων στο εγχώριο τραπεζικό σκηνικό και απομένει απλά να δούμε το ρυθμό της επιτάχυνσής τους. Οι τραπεζίτες συμφωνούν ότι σε 6 – 12 μήνες από σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα έχει αλλάξει εντελώς μορφή και δηλώνουν ανοιχτά ότι συζητούν κάθε πιθανή συμμαχία εντός ή εκτός Ελλάδος.
Σημειώνεται ότι και οι δύο τράπεζες – στόχοι της Τράπεζας Πειραιώς είχαν άγνοια των εξελίξεων. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλας ενημέρωσε χθες το πρωί τόσο τον διοικητή της ΑΤΕBank κ. Θ. Πανταλάκη, όσο και τον πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Κλ. Παπαδόπουλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση Σάλλα διαφέρει από την εισήγηση που έχει κάνει στην κυβέρνηση για την Αγροτική ο κ. Πανταλάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του κ. Πανταλάκη ήταν για δημιουργία ενιαίου σχήματος από Αγροτική – Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων – Τράπεζα Αττικής.
Στο χρονικό σημείο της πρότασης της Πειραιώς, συμπτωματικά η Αγροτική Τράπεζα είχε πραγματοποιήσει διοικητικό συμβούλιο, ενώ την ερχόμενη Τρίτη είναι προγραμματισμένο να συνέλθει το δ.σ. του Τ.Τ. Ωστόσο, λόγω του αναβρασμού που επικρατεί και στις δύο τράπεζες (σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι και των δύο), είναι πολύ πιθανό να αναβληθεί το δ.σ. του Τ.Τ. «για να μην δοθούν λάθος εντυπώσεις».
Πηγές από την Εθνική Τράπεζα προϊδεάζουν ότι στο πλαίσιο ενός αναμενόμενου πλειοδοτικού διαγωνισμού από πλευράς Δημοσίου, η Εθνική δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη καθώς ελέγχει ποσοστό 6% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. «Εφόσον το Δημόσιο θέσει θέμα πώλησης του Τ.Τ. είτε θα κινηθούμε προς αύξηση του ποσοστού μας, είτε θα αποφασίσουμε να το πουλήσουμε σε τίμημα που να θεωρούμε συμφέρον».
Την ίδια τακτική πρόκειται να ακολουθήσει και η Eurobank που ελέγχει επίσης 6% στο Τ.Τ., όπως δηλώνουν πηγές της τράπεζας.
Εκ του μακρόθεν βλέπει τις εξελίξεις η Marfin. Πηγές από την τράπεζα επισημαίνουν στο Capital.gr ότι η Marfin δεν «παίζει» στο παιχνίδι των συγχωνεύσεων. «Δεν μας ενδιαφέρει καμία τράπεζα. Περιμένουμε τη «σφραγίδα» από τα stress tests, δεν έχουμε πάρει από το πακέτο του Δημοσίου ούτε από τις επιπλέον εγγυήσεις των 15 δισ. ευρώ, δεν έχουμε διάθεση να προσφύγουμε στα κεφάλαια του Ταμείου Σταθερότητας», αναφέρουν με νόημα πηγές της τράπεζας, εκτιμώντας ότι πολύ καλώς κινούνται με αφορμή την πρόταση της Πειραιώς οι διαδικασίες στις τράπεζες με στόχο τον έλεγχο του κόστους χρηματοδότησης (cost of funding).
Capital.gr