20 Ιουλ 2010

Τηλεδιάσκεψη για τα «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών

Τις τελικές λεπτομέρειες των «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών, θα συζητήσουν σε τηλεδιάσκεψη στις 22 Ιουλίου οι υπουργοί οικονομικών των κρατών μελών της ΕΕ και οι αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής» στις υπό δοκιμή 91 ευρωπαϊκές τράπεζες, θα δημοσιευθούν στις 23 Ιουλίου από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με ευθύνη των Κεντρικών Τραπεζών και στη συνέχεια η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (ΕΕΑΤΕ) με έδρα το Λονδίνο, θα εκδώσει έκθεση συνοψίζοντας όλα τα αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή πύλη euractiv.com, έχει υπάρξει συμφωνία ως προς τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διενέργεια των τεστ αντοχής. Η ύπαρξη ενός ελάχιστου επιπέδου κεφαλαιοποίησης είναι ένα από αυτά.

Σύμφωνα με τη euractiv.com. βασικό κριτήριο για τις τράπεζες αποτελεί η ύπαρξη ενός «core Tier ratio» (μονάδα χρηματοπιστωτικής δυνατότητας των τραπεζών) με ποσοστό πάνω από το 6%, το οποίο θεωρείται ως το ελάχιστο αποδεκτό ποσοστό από τους επενδυτές της αγοράς. Δευτερεύον κριτήριο αποτελεί ο κίνδυνος έκθεσης των τραπεζών σε δημόσιο χρέος.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, προέβλεψε ότι παρόλο που δε θα προκύψει από τα τεστ αντοχής κάποιο μεγάλο πρόβλημα μεταξύ των μεγάλων τραπεζών ίσως χρειαστούν ορισμένες μικρότερες τράπεζες να αυξήσουν το κεφάλαιο τους. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα «Δεν περιμένω καμιά μεγάλη καταστροφή».

Ωστόσο, όπως σημειώνει το euractiv.com, αν όλες οι τράπεζες περάσουν με επιτυχία τα τεστ αντοχής θα μπορούσαν να προκύψουν αμφιβολίες ως προς την αυστηρότητα αυτών των τεστ.


πηγή: www.ANT1online.gr
Δημοσιεύθηκε: 18:23 - 19/07/10
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη