23 Ιουλ 2010

Τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις και ΟΣΕ σε πρώτο πλάνο

Καθοριστική ημέρα η Παρασκευή 23 Ιουλίου για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες εν αναμονή της δημοσιοποίησης των λεγόμενων τεστ αντοχής (stress tests).
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει με ενδιαφέρον την ανακοίνωση των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα βάζει και πάλι στην ατζέντα το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και τις πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές στην τραπεζική αγορά.
Για το λόγο αυτό πρόκειται να συνεδριάσει την Παρασκευή η Διυπουργική Επιτροπή που θα αποφασίσει εάν η Αγροτική Τράπεζα θα πουληθεί ή εάν θα προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ώστε να πάψει να κινείται στο όριο των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που άλλωστε αναμένεται να δείξουν τα τεστ αντοχής. Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, καμία τράπεζα δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο ορισμός συμβούλων στις τράπεζες, με το υπουργείο Οικονομικών – σύμφωνα με πληροφορίες – να έχει καταλήξει, αναμένοντας την έγκριση της επιτροπής. Οι σύμβουλοι θα κάνουν την αποτίμηση των κρατικών τραπεζών έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται ουσιαστική συζήτηση περί εξαγορών, συνεργασιών, ή πωλήσεων.

Ένα άλλο θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στην διυπουργική είναι η ήδη εκφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση και ανάπτυξη επιχειρήσεων που βρίσκονται στον έλεγχο του Δημοσίου. Υπό το πρίσμα αυτό θα εξεταστεί και η πορεία εξυγίανσης του ΟΣΕ, η πώληση ποσοστού της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη των λιμανιών, ενώ παράλληλα θα γίνει και αναλυτική επισκόπηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων

Τέλος την Παρασκευή θα συγκληθεί και το υπουργικό συμβούλιο όπου θα τεθεί ως θέμα η απλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

http://www.skai.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη