1 Ιουλ 2010

Η απίστευτη ηλιθιότητα της ΕΡΤ


Γράφει για taxalia ο Δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαίδης

Από σήμερα 38 συνάδελφοί μου, δημοσιογράφοι της ΕΡΤ-3 και κάποιες εκατοντάδες στην Αθήνα, μένουν στο δρόμο. Χωρίς δουλειά.
Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν άλλη απασχόληση και σίγουρα τους περιμένουν πάρα πολύ άσχημες μέρες. Είναι κρίμα. Και άδικο. Ως διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης της ΕΡΤ-3 τους έζησα σε καλές και άσχημες στιγμές. Πρόκειται για εξαιρετικά παιδιά, σε φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να γίνουν ανάρπαστα στην αγορά των ΜΜΕ. Αλλά...
δυστυχώς δεν έχουν φυσιολογική αγορά στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχουν νέες επενδύσεις, τα μεγάλα μαγαζιά παραπέουν, η δημοσιογραφική πιάτσα συρρικνώνεται επικίνδυνα...
Θλίβομαι και οργίζομαι με αυτές τις στυγνές και άδικες απολύσεις. Φυσικά ευθύνεται γι΄αυτές η ανάλγητη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το μισαλόδοξο και αχρείο αυτό κόμμα που χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας απολύει ό,τι δεν είναι δικό του, την ώρα που προστατεύει στοργικά όλα τα πράσινα παιδιά...
Υπενθυμίζω τα εξής: Η κυβέρνηση της ΝΔ, με όλα τα στραβά της, κράτησε τις προεκλογικές υποσχέσεις της και μονιμοποίησε 65.000 συμβασιούχους. Όλοι τους φυσικά είχαν προσληφθεί στα όρια της νομιμότητας, χωρίς κανένα αντικειμενικό ή αξιοκρατικό κριτήριο επί ΠΑΣΟΚ, με συμβάσεις έργου. Αυτά τα πράσινα παιδιά μονιμοποίησε η ΝΔ αν και ήξερε το παρελθόν τους.
Ανάμεσα στους μονιμοποιηθέντες ήταν και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και την ΕΡΤ-3. Το ΝΟέμβριο του 2005 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την τακτοποίηση 116 δημοσιογράφων, μπορώ να σας διαβεβαιώσω γι' αυτό.
Πρόκειται για κάποιους, που σήμερα το παίζουν διωχθέντες ή παραμερισθέντες από το... "Κράτος της Δεξιάς". Η ΝΔ στη συνέχεια έκανε συμβάσεις έργου με 38 δημοσιογράφους γιατί απλούστατα ήταν απαραίτητοι. Σ αυτούς που θα βιαστούν να μιλήσουν για υπερδιογκωμένο σύνολο και τεμπέληδες θα σπεύσω να τους διαβεβαιώσω ότι τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν κολλάνε στο έκτακτο προσωπικό. Και να τους γνωστοποιήσω ότι η ΝΔ μείωσε δραστικά τον αριθμό των δημοσιογράφων που κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ (αποχώρησαν 28 δημοσιογράφοι και οι θέσεις τους έμειναν κενές)...
Έχουμε δηλαδή μία κατάσταση στην οποία τα λεγόμενα "Πράσινα Παιδιά" τακτοποιούνται από τη Γαλάζια Κυβέρνηση, αλλά η Πράσινη Κυβέρνηση διώχνει με βαρβαρότητα τα "Γαλάζια Παιδιά". Την ώρα που πετούν στο δρόμο 38 ρεπόρτερ της ΕΡΤ-3 ανακοινώνουν ότι προετοιμάζουν τις διαδικασίες για να κάνουν άλλες συμβάσεις, τους τρόπους δηλαδή που θα προσλάβουν όχι αυτά τα παιδιά αλλά άλλα, προφαβώς "Πράσινα"!!!
Ξέρω πολύ καλά ότι θα αναπτυχθούν επιχειρήματα περί υπερδιόγκωσης του δημοσίου τομέα, μνημονίου και ΔΝΤ, αφού το μυαλό όλων μας είναι ερεθισμένο λόγω της κρίσης. Αλλά πιστέψτε με, φίλοι αναγνώστες, όλα αυτά δεν ισχύουν στην περίπτωση της ΕΡΤ-3. Το κανάλι τα χρειάζεται τα άτομα, χωρίς αυτά δεν μπορεί να δουλέψει ενώ διαθέτει και τα χρήματα για να τους πληρώσει. Εδώ, στα κονδύλια των μισθών, υπάρχει η μεγάλη ηλιθιότητα της ΕΡΤ!
Γιατί αυτή, καλύπτει τον προϋπολογισμό της, όχι από τον κρατικό κορβανά αλλά από το ανταποδοτικό τέλος, που πληρώνουμε όλοι μας. Εάν μειωθούν οι συμβασιούχοι, που απλούστατα δεν θα μειωθούν απλώς οι "Γαλάζιοι" θα παραχωρήσουν τις θέσεις τους στους "Πράσινους", τότε απλούστατα θα ξεμείνουν λεφτά στο Ταμείο της ΕΡΤ. Η οποία θα συνεχίζει να εισπράττει το ανταποδοτικό τέλος, αλλά θα έχει λιγότερα έξοδα! Τότε, απλώς ο πρόεδρος της ΕΡΤ θα έχει περισσότερα χρήματα για να δίνει μπόνους στους κολλητούς του ή να παραγγέλνει ακριβότερες παραγωγές!
Φίλε αναγνώστη, μη γελιέσαι πρόκειται για τη μεγαλύτερη και την πιο χοντροκομμένη επίθεση του ΠΑΣΟΚ στον κεντροδεξιό χώρο. Κάθε πολιτικός χώρος χρειάζεται "φιλικούς" προς αυτόν δημοσιογράφους, προσέξτε όχι μίσθαρνα όργανα- κομματικές ντουντούκες... Χρειάζεται συμπαθούντες, που απλώς θα έχουν ένα ευήκοο αυτί προς τον πολιτικό χώρο. ΤΟ ΠΑΣΟΚ το ξέρει πολύ καλά αφού στο παρελθόν στρατολόγησε στρατιές δημοσιογράφων. Σε μία νύχτα βάφτισε δημοσιογράφους όλο το σπουδαστικό της ΠΑΣΠ, στη δεκαετία του '80, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Έφτιαξε την ΕΡΤ-3 και τα κρατικά ραδιόφωνα σε μία νύχτα για να τους στεγάσει. Μετά, το 1989 όταν έχασε την εξουσία, υποχρέωσε τους δημάρχους του να φτιάξουν δημοτικά και διαδημοτικά κανάλια για να μείνουν τα πράσινα παιδιά άνεργα!Εχοντας λοιπόν αυτήν την εμπειρία στέλνει στην ανεργία όλα τα αυήκοα ώτα της ΝΔ.
Επόμενος στόχος του (θα μου το θυμηθείτε) θα είναι η TV-100, το μοναδικό πλέον φυτώριο δημοσιογράφων. Θα το κλείσουν κι αυτό για να ξεθυμάνουν. Αλλά ούτε τότε θα ξεθυμάνουν...

ΥΓ εάν η κυβέρνηση και η ΕΡΤ κόπτεται για την αξιοκρατία γιατί δεν την εφαρμόζει στο σύνολο του προσωπικού; Ας περάσει από έλεγχο ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ του προσωπικού για να αποφασίσει ποιον θα κρατήσει και ποιον θα απολύσει ανεξάρτητα από το εάν είναι μόνιμος ή συμβασιούχους. Αλλά δεν θα τολμήσει να το κάνει γιατί τότε είναι πιθανό να θίξει τα καλοπληρωμένα, και καλοβολεμένα πράσινα παιδιά... Αίχος!
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη