7 Ιουλ 2010

Νέα δεκαετία απραξίας για τη Θεσσαλονίκη;


Νέα δεκαετία απραξίας για τη Θεσσαλονίκη;
με το πρόσχημα νέων μελετών, νέων επιτροπών, νέων συσκέψεων..

βλέπουν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Έντονο προβληματισμό δημιουργεί η ανακοίνωση του προγραμματισμού των έργων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα.
Εν μέσω κρίσης, μάλιστα, φαίνεται πως μας...
προετοιμάζουν για μια ακόμη δεκαετία αδράνειας και απραξίας, με το γνωστό πρόσχημα των νέων μελετών, νέων επιτροπώ, νέων συσκέψεων ώστε να ξεπεράσουν το σκόπελο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Γιατί, πως είναι δυνατόν να δεχτούμε ότι μόλις σήμερα:
· ανακάλυψαν τους ταχείς και άναρχους ρυθμούς της χωροταξικής και οικιστικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης
· αντιλήφτηκαν ότι τα μεγάλα έργα χρειάζονται ορίζοντα δεκαετίας
· συνειδητοποίησαν γιατί δεν υλοποιούνται τα έργα στη Θεσσαλονίκη
· έμαθαν ότι χρειάζεται προγραμματισμός, ιεράρχηση, συντονισμός, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και φορέας υλοποίησης για την επιτυχία ενός έργου
· κατάλαβαν ότι δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες πριν τη δημοπράτηση ενός έργου
· ανακάλυψαν ότι πρέπει να υπάρχουν βασικοί στόχοι της στρατηγικής των έργων και να αγνοείται επιδεικτικά η Οδηγία 2001/42/ΕΚ της Ε.Ε. για τις «Στρατηγικές Περιβαλλοντικής Εκτίμησης Σχεδίων και Προγραμμάτων»
· ξεκινάνε κάτι "πρωτοποριακό", όταν δεκάδες μελέτες έχουν εκπονηθεί και συμπεράσματα δεκάδων επιτροπών έχουν ανακοινωθεί από τους επιστημονικούς, αναπτυξιακούς, τεχνικούς φορείς της πόλης, πολλές απ΄ τις οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί από τα ίδια Υπουργεία
· εκτιμούν ως απαραίτητη την κοινωνική διαβούλευση
· ανακάλυψαν ότι δε συνεργάστηκαν ποτέ όλοι οι φορείς.
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται μια άλλη προοπτική, ένα συνολικά νέο σχέδιο, με ριζικά διαφορετικές κατευθύνσεις από αυτές που γνωρίσαμε. Και τα έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι είναι όλα για το καλό της πόλης.
Και επειδή, παρόλες τις θεωρητικά νέες ιδέες (κατασκευή υπερυψωμένης οδικής αρτηρίας κατά μήκος της Εσωτερικής Περιφερειακής, Ζεύξη Θερμαϊκού Κόλπου κ.α.) οι οριστικές ανακοινώσεις θα γίνουν το φθινόπωρο, οι Οικολόγοι Πράσινοι της Θεσσαλονίκης μένουν προς το παρόν στη διαδικασία και προτείνουν στον κ. υπουργό και στους συνεργάτες του να συμβουλευτούν και το οικολογικό πρόγραμμα για τη Θεσσαλονίκη (http://ecogreensalonika.wordpress.com/2010/05/21/programmatic-positions-of-ecology-solidarity/ ) αλλά και να διαβουλευτούν με αυτούς που πράγματι πονούν την πόλη.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων Θεσσαλονίκης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη