Το μνημόνιο όπως και η πιστή τήρησή του είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη σωτηρία της χώρας, αλλά υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορούμε να επεκταθούμε και να εφαρμόσουμε συγκεκριμένες πολιτικές που θα στηρίξουν τον πολίτη. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία παρέστη και ο συνήγορος του πολίτη Γ. Καμίνης. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ειδικότερα δύο τομείς στους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Ο ένας τομέας είναι της δημιουργίας δικτύου κοινωνικής προστασίας και ο άλλος το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και μια άλλη ανάπτυξη.
Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός πρόκειται να δημιουργηθούν δύο αντίστοιχες επιτροπές, οι οποίες θα ολοκληρώσουν τη δουλειά τους μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Στην πρώτη από τις δύο θα συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και στελέχη του Κινήματος.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη δεύτερη επιτροπή, παρουσία του κ. Καμίνη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι έκαναν λάθος όσοι πίστεψαν ότι η πρώτη παρουσία του ήταν απλώς μία κίνηση επικοινωνιακού συμβολισμού.
Η κυβέρνησή μας τόνισε ο κ. Παπανδρέου έχει τον πολίτη στο επίκεντρο της προσοχής της και αυτόν υπηρετεί. Μπορεί, όπως είπε, τα γεγονότα και η κληρονομιά του παρελθόντος να έστρεψαν αναγκαστικά την προσοχή της κυβέρνησης των ΜΜΕ και των πολιτών στο πως θα αποφύγουμε το μοιραίο, μια πορεία δηλαδή προδιαγεγραμμένη προς τη χρεοκοπία, αλλά αυτό, όπως τόνισε, δεν σημαίνει ότι ο βασικός μας στόχος δεν είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη. Αυτό, όπως είπε, είναι η σημαία μας.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι παρά την πρωτοφανή κρίση και την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνηση για τη σωτηρία της χώρας, όλο αυτό το διάστημα έχει βάλει σημαντικά θεμέλια για την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Και τόνισε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και η βάση στην οποία η κυβέρνηση στηρίζεται για να κτίσει ένα διαφορετικό κράτος.
Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό
«Η χώρα βρέθηκε σε βαθιά οικονομική κρίση, κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε σε πολύ πιεστικά περιθώρια και βάζουμε τάξη στο χάος, που υπάρχει», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της εισήγησής του, σε μεγάλη κυβερνητική σύσκεψη για τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ιλιον, στη δυτική Αττική.
«Το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής, είδαμε ότι δεν σεβάστηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού και το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν μπορούσαμε να προστατεύσουμε επαρκώς τον πολίτη και τους αδύναμους», είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «για μας η οικονομική κρίση δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προστατεύσουμε τους ασθενέστερους, αντίθετα αντιμετωπίζουμε τα θέματα της καθημερινότητας, καθώς πολλά από αυτά δεν απαιτούν μεγάλα κονδύλια, αλλά διαφορετική αντίληψη, ανθρωπιά και ανοιχτό μυαλό».
«Μια ευαίσθητη πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στο παρελθόν «δεν υπήρξε πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών».
Σημειώνεται, ότι σκοπός τής σημερινής σύσκεψης είναι η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «μπορεί η κρίση να επηρεάζει τις δημόσιες δαπάνες και απαιτείται πολύ προσοχή, πού επενδύουμε το δημόσιο χρήμα».
«Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης» τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους πολίτες, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει προγράμματα για την ομαλή επανένταξη των εξαρτημένων, επανέλαβε παλαιότερη θέση του για διαχωρισμό χρήστη και εμπόρου και τόνισε, ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στον εξαρτημένο, όχι με ποινικοποίηση του χρήστη, αλλά με συμπαράσταση.
Ο πρωθυπουργός έδωσε, επίσης, μεγάλο βάρος στην πρόληψη και την ενημέρωση, που «πρέπει να ξεκινά από τα σχολεία» και ανέφερε, ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα αυτά είναι σημαντικός, κοινοποιώντας ότι ο ρόλος αυτός θα αναβαθμιστεί με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», που θα δώσει νέες δυνατότητες για την εκπόνηση νέων προγραμμάτων μακριά από το πελατειακό σύστημα γι αυτό ζήτημα.
Συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στο RAI 1
Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού RAI 1 ( το μεγαλύτερο της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης) ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι "τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, δεν αντιστοιχούν σε junk και πρέπει να προσέξουμε τις εταιρίες αξιολόγησης εκείνες που δρουν σε καθεστώς σύγκρουσης συμφερόντων, επιβραβεύοντας ή απορρίπτοντας τράπεζες και δημόσια ομόλογα, ανάλογα με την τάση της κάθε στιγμής".
"Θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποια συμφέροντα εξυπηρετούν, αλλά παραμένει το γεγονός ότι εμείς πρέπει να αλλάξουμε ριζικά την οικονομία μας, ώστε όποιος επιθυμεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, να είναι βέβαιος ότι κάνει μια καλή επένδυση", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Στην ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου "αν αυτό σημαίνει ότι από την κρίση θα πρέπει να προκύψει ένας νέος Έλληνας πολίτης", ο πρωθυπουργός απάντησε ότι "σίγουρα δεν θα πρέπει να στοχεύει μόνον σε μια θέση δημοσίου υπαλλήλου, αλλά να είναι δημιουργικός και κοσμοπολίτης".
Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian περί φημολογούμενης πώλησης ελληνικών νησιών, ο κύριος Παπανδρέου επανέλαβε ότι " τα νησιά δεν πωλούνται σε καμία περίπτωση. Τα νησιά μας είναι μια πηγή εσόδων που θέλουμε να αξιοποιήσουμε".
Τέλος, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους ιταλούς τηλεθεατές, θέλησε να ολοκληρώσει την συνέντευξή του προς το RAI 1 με την φράση "benvenuti in Grecia e buone vacanze", που στα ιταλικά σημαίνει "καλώς ήλθατε στην Ελλάδα και καλές διακοπές".