30 Ιουλ 2010

Ν.Δ. Συμφωνούμε με το ΠΑΣΟΚ για πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα -Θεσσαλονίκη

ΝΔ - ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛ. ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι δηλώσεις της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ότι εξετάζεται η χρήση πετρελαιοκίνητων ΙΧ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Είχα προτείνει, τόσο στην προηγούμενη, όσο και στην σημερινή κυβέρνηση την επανεξέταση της σχετικής απαγόρευσης, που ισχύει εδώ και 20 χρόνια και χαίρομαι που, έστω και καθυστερημένα, η πρότασή μου βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

Είναι ένα μέτρο που, εφόσον εφαρμοστεί ολοκληρωμένα, πιστεύω ότι μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη και για το περιβάλλον και την οικονομία. Οι νέοι ντιζελοκινητήρες, ειδικά οι Euro 6, είναι τεχνολογικά εξελιγμένοι και δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, είναι κατά πολύ πιο οικονομικοί στην κατανάλωση καυσίμου γεγονός που είναι εξαιρετικά σημαντικό στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία ενώ η άρση της σχετικής απαγόρευσης θα τονώσει την αγορά του αυτοκινήτου η οποία το τελευταίο διάστημα δοκιμάζεται.

Θέλω να επισημάνω ότι οι ενστάσεις για την ρύπανση η οποία προκαλείται από τα μικροσωματίδια που εκπέμπουν οι πετρελαιοκινητήρες είναι αβάσιμες, καθώς αυτό ισχύει για τα παλιά και όχι για τα νέα ντιζελοκίνητα οχήματα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι για να έχει αποτέλεσμα το μέτρο είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν ριζικά δύο ακόμα σημαντικά ζητήματα: η εκτεταμένη νοθεία στα καύσιμα και η κακή συντήρηση των κινητήρων των παλιών επαγγελματικών οχημάτων, ιδιαίτερα των φορτηγών, που κυκλοφορούν στις μεγάλες πόλεις. Όπως και να έχει, είναι εξαιρετικά σημαντικό που ανοίγει ο διάλογος για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα με περιβαλλοντικές και οικονομικές διαστάσεις. Σε αυτόν η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να συμμετάσχει εποικοδομητικά με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη