21 Ιουλ 2010

Οι νέοι επιλέγουν το διαδίκτυο για να κλείσουν τις διακοπές τους

Στη δύσκολη για τη χώρα μας οικονομική περίοδο που διανύουμε, οι νέοι βρίσκουν τρόπους για να πάνε διακοπές και να διασκεδάσουν με πιο οικονομικά μέσα. Η αναζήτηση συνεχώς νέων προορισμών και εμπλουτισμένων προγραμμάτων για διακοπές και ταξίδια στην ...

πιο συμφέρουσα τιμή, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά των νέων αυτή την περίοδο.

Η οργάνωση ΝΕΟΙ, σε έρευνα που διεξήγαγε σε τυχαίο δείγμα 296 νέων, 19 έως 36 ετών, με μορφή έντυπου και ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου για το 2010, αποκαλύπτει ότι 90,5% των ερωτηθέντων κλείνουν τις διακοπές τους μέσω διαδικτύου καθώς οι τιμές όπως δηλώνουν είναι πιο οικονομικές και οι επιλογές περισσότερες.

Ένα 71% δηλώνει ότι αγοράζει τις διακοπές τους από διαδικτυακά ταξιδιωτικά πρακτορεία προτιμώντας και Ελληνικά αλλά και ξένα πρακτορεία αντίστοιχα. Ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 21% ερευνά τιμές και προορισμούς διαδικτυακά χρησιμοποιεί όμως το τηλέφωνο για την τελική κράτηση.

Οι νέοι δείχνουν να είναι πολύ συνειδητοποιημένοι αναφορικά με την οργάνωση των διακοπών τους καθώς πριν κλείσουν κάνουν έρευνα στο διαδίκτυο κατά 62% χρησιμοποιώντας τις μηχανές αναζήτησης σε ποσοστό 84% αποδεικνύοντας έτσι ότι το διαδίκτυο είναι το σημαντικότερο κανάλι έρευνας και αγοράς για τις καλοκαιρινές διακοπές των νέων.

Οι παραθαλάσσιες διακοπές έρχονται και φέτος στην πρώτη θέση προτίμησης των νέων σε ποσοστό 76% και ακολουθούν τα ταξίδια του εξωτερικού, fly & drive και ταξίδια που εμπεριέχουν στο πρόγραμμά τους διάφορες δραστηριότητες.

Η διάρκεια των διακοπών παρουσιάζει σημαντική μείωση φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές καθώς το 44% των νέων που επιλέγει να πάει διακοπές περιορίζεται στις 5 ημέρες σε αντίθεση με πέρυσι που οι 7 ημέρες ήτανε το μίνιμουμ.

Οι νεαροί καταναλωτές δείχνουν να επηρεάζονται πολύ από αυτά που ακούνε μέσα στην παρέα αναφορικά με πιθανούς προορισμούς. Στο παρελθόν αυτό γινόταν απολαμβάνοντας έναν καφέ σε μία καφετέρια με ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Σήμερα αυτό γίνεται μέσα από blogs (ιστολόγια), ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης κλπ, όπου ολόκληρες κοινότητες ταχυδρομούν τις απόψεις και εμπειρίες τους για αγαπημένους προορισμούς.

Σχολιάζοντας την έρευνα η Πρόεδρος της οργάνωσης ΝΕΟΙ, Δικηγόρος και εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα Νεολαίας Δήμου Θεσσαλονίκης, κα. Άννα Ευθυμίου (φωτο) επισημαίνει: «η έρευνά μας αποκαλύπτει το βαθμό στον οποίο το Διαδίκτυο έχει αλλάξει τα παραδοσιακά μέσα που χρησιμοποιούνται για να «κλείσουν» οι νέοι τις διακοπές τους. Η πιο αξιοπρόσεχτη μεταβολή παρατηρείται στα συμβατικά ταξιδιωτικά πρακτορεία, από τη στιγμή που περισσότερο από τρία τέταρτα των διακοπών ερευνώνται ή να κρατιούνται διαδικτυακά. Αυτό απεικονίζεται στον υψηλό αριθμό νέων που κάνουν κρατήσεις διαδικτυακά ακόμα και από ξένα διαδικτυακά πρακτορεία και προτιμούν ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής πετυχαίνοντας έτσι καλύτερες τιμές πολλές φορές. Λόγω της οικονομικής κρίσης ιδίως οι νέοι ψάχνουν εναλλακτικούς και έξυπνους τρόπους για να κάνουν πιο οικονομικές διακοπές.»

Η οργάνωση ΝΕΟΙ έχοντας πάντα ως στόχο την ενημέρωση και ενθάρρυνση των νέων για τη συμμετοχή τους στο δημόσιο βίο και στα κοινωνικά δρώμενα παραθέτει κάποιες χρήσιμες συμβουλές για όλους αυτούς που αυτό το καλοκαίρι θα επιλέξουν να κλείσουν τις διακοπές τους μέσω διαδικτύου:

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει όλες τις πληροφορίες για την αγορά σας και ότι είναι σαφείς και αναλυτικές και εμπεριέχουν όλες τις ειδικές χρεώσεις, όπως φόροι κ.λ.π.
Πριν την αγορά ερευνείστε το διαδικτυακό τόπο που επιλέγετε για τη συναλλαγή σας: υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας, σαφής επωνυμία



επιχείρησης, παρέχει ασφαλή σύνδεση (https:// πρωτόκολλο, έγκυρο υπογεγραμμένο πιστοποιητικό ασφάλειας)
Να διαβάζετε πάντα τους όρους συναλλαγής, για να είστε ενήμεροι για την πολιτική της εταιρείας σε περίπτωση ακύρωσης, επιστροφής ή χρόνου παράδοσης εισιτηρίων.
Θα πρέπει πάντα να σας δίνεται η δυνατότητα να εκτυπώσετε ή να σώσετε την κράτησή σας σε αρχείο προσωπικό.
Εξίσου σημαντικό είναι και η διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων. Οι αξιόπιστες εταιρείες ενημερώνουν τον καταναλωτή με ποιόν τρόπο θα διαχειριστούν τα προσωπικά δεδομένα που παραθέτει για τη συναλλαγή του.
Κρατάτε πάντα ένα αντίγραφο με τους όρους επιστροφής χρημάτων καθώς και τα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας που αγοράσατε. Ως καταναλωτές έχετε τα ίδια δικαιώματα με το εάν αγοράζατε την ίδια υπηρεσία από ένα συμβατικό πρακτορείο.
Τέλος, εάν είστε διστακτικοί να χρησιμοποιήσετε την πιστωτική σας κάρτα, ή εάν δεν έχετε, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής με αντικαταβολή ή η χρήση μιας προπληρωμένης πιστωτικής κάρτας που μπορεί να εκδοθεί από την τράπεζά σας για τα συγκεκριμένο ποσό της συναλλαγής. Οι κάρτες αυτές καλύπτουν ένα σημαντικό κενό στο χώρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, γιατί επιτρέπουν στον καταναλωτή να απολαύσει όλα τα θετικά που συνοδεύουν τη χρήση πιστωτικών καρτών, επιλέγοντας εκείνος το χρηματικό ποσό που θα χρησιμοποιήσει στην κάρτα του χωρίς καμία τραπεζική δέσμευση. Ακόμα και εάν η κάρτα χαθεί ή υποκλαπούν τα στοιχεία της, το μόνο που μπορεί να απολέσει ο κάτοχος είναι το ποσό της κάρτας.
Οι νέοι και νέες μπορούν να επικοινωνούν με την οργάνωση ΝΕΟΙ στα τηλέφωνα 2310 384025 & 2310 232418 για περισσότερες πληροφορίες και με την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή στο 1520.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη