15 Ιουλ 2010

Προς τριπλή συγχώνευση Τράπεζα Πειραιώς, ΑΤΕ και ΤΤ

Πρόταση προς την κυβέρνηση για την εξαγορά σημαντικών μεριδίων στις ΑΤΕ Bank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά, ενώ εντός της ημέρας, η Πειραιώς πρόκεται να προβεί σε σχετική ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σπύρος Καπράλος, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, της ΑΤΕ και του ΤΤ. Η επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών των τραπεζών θα γίνει μετά την έκδοση των σχετικών ανακοινώσεων.
Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ενώ γνώστης των σχεδιασμών είναι ασφαλώς η κυβέρνηση.

Ο όμιλος της Τραπέζας Πειραιώς ανοίγει δυναμικά το χορό των από καιρό αναμενόμενων συγχωνεύσεων και εξαγορών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα τον οποίο υποστηρίζουν τόσο η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και το ΔΝΤ και η ΕΕ. Αμφότεροι θέλουν ισχυροποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με δεδομένη την αρνητική συγκυρία.

Η εξέλιξη έρχεται και λίγο πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test τα οποία εκτιμάται ότι θα αποκαλύψουν σε κάθε περίπτωση ευαίσθητες πτυχές των τραπεζών. Ο επικεφαλής της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας αναλαμβάνει λοιπόν την πρωτοβουλία των κινήσεων στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού χάρτη.

Εφόσον το εγχείρημα προχωρήσει θα πρέπει να θεωρείται άμεση η αντίδραση των άλλων τραπεζών. Τα σενάρια πρόσφατα ήθελαν την Eurobank σε επαφές για επικείμενο deal με μεγάλο ξένο όμιλο. Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι η σημερινή εξέλιξη αποκαλύπτει ότι -για την ώρα τουλάχιστον- εγκαταλείπεται το πολυσυζητημένο σενάριο προσέγγισης Εθνικής-Πειραιώς.
http://www.isotimia.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη